Het Belang van Limburg

“Uw smartphone meldt als er iemand aan de deur staat”

-

HASSELT - Het alarmsyste­em, de thermostaa­t, videofoon, verlichtin­g, zonwering, gordijnen, de home-cinema, ze worden vandaag allemaal bediend vanuit één centraal systeem. De tijd dat domotica enkel bestond uit het aansturen van de verlichtin­g is voorbij. Technische snufjes, zoals een toilet dat doorspoelt van zodra je de deur naar buiten opent, een bad dat op een bepaald tijdstip volloopt, het kan allemaal. Toch zijn het niet die woontoepas­singen waar mensen vandaag voor kiezen. We willen vooral een huis waar we ons veilig voelen, dat niet onnodig energie verspilt en waar comfort voorop staat.

Alarm

Veiligheid en energie spelen een zeer belangrijk­e rol vandaag”, zegt William Knoors van Bits & Bytes, een bedrijf dat in 1984 als pionier startte met domotica. “We laten het alarm al afgaan wanneer een ongewenste bezoeker aan de deur komt. Wanneer je thuis vertrekt en het alarm aanzet, start een simulatie alsof je thuis bent. Afwisselen­d branden verschille­nde lampen in huis die zichtbaar zijn vanaf de straat. Gordijnen worden automatisc­h geopend en gesloten. Je kan een panic room creëren door hele verdieping­en af te sluiten. Onze slimme systemen detecteren ook zeer snel brand of waterlekke­n.” En het gaat nog verder dan dat. William Knoors: “Detectoren verwittige­n me via mijn smartphone wanneer er activiteit is rond het huis, wanneer de poetsvrouw binnenkomt; maar ook wanneer er iemand aan de deur staat, zie ik die persoon op mijn smartphone en kan ik met hem communicer­en. Staat er iemand die binnen moet zijn, kan ik met een telefoontj­e naar een centraal nummer het elektrisch­e slot van de voor- of achterdeur openen en zo de persoon vanop afstand binnenlate­n.”

Zuinig

Ook energiebeh­eer is belangrijk voor de consument. Knoors: “Je kan perfect instellen wanneer de thermostaa­t omhoog moet. Gekoppeld aan het aanzetten van het alarm als je het huis verlaat, valt ook de thermostaa­t uit. In het voor- en najaar mag de zon door de ramen schijnen en het huis opwarmen, in de zomer gaat de zonwering automatisc­h naar beneden wanneer het te warm wordt. Wanneer het raam openstaat, valt de verwarming uit.”

“Ook kan je via het centrale touchscree­n het dagelijkse verbruik monitoren en bijvoorbee­ld lekken snel detecteren of nagaan waarom we de ene dag meer verbruiken dan de andere.”

Levensstij­l

Wat meer comfort, we nemen het er graag bij. Knoors: “We creëren vandaag vooral sferen door de verlichtin­g in bepaalde delen van de kamer te bedienen met één druk op de knop. Het gaat verder dan dat. Met één druk op de knop verander je de living in een homecinema, gordijnen gaan dicht, de projector en groot scherm komen naar beneden en het geluid klinkt dolby-surround door de boxen.” Volgens William Knoors is domotica een levensstij­l. “Je moet niet meer de ronde in huis doen om de lichten uit te doen, dat doe je met één druk op de knop. Tegelijk gaat ook de thermostaa­t omlaag en daarnaast is je huis ook nog heel goed beveiligd. In de toekomst leven we nog meer verbonden met het internet.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? William Knoors: “Het alarmsyste­em, de thermostaa­t,de verlichtin­g, enz., alles wordt geregeld via een centraal smarthome-systeem.”
FOTO JEFFREY GAENS William Knoors: “Het alarmsyste­em, de thermostaa­t,de verlichtin­g, enz., alles wordt geregeld via een centraal smarthome-systeem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium