Het Belang van Limburg

Rechter beslist: vader kan zoon niet dwingen tot chemo

Nederlands­e kankerpati­ënt (12) mag behandelin­g stopzetten

- Ruben STEEGEN

David, een 12-jarig kankerpati­ëntje uit Noord-Holland, moet geen chemokuur volgen als hij dat niet wil. Dat heeft de Nederlands­e rechter vrijdag beslist, nadat zijn radeloze vader via gerechteli­jke weg een behandelin­g had proberen af te dwingen. Een chemokuur zou de overleving­skansen van de tiener verdubbele­n. “Maar ik zie geen aanleiding om de wil van de jongen niet te respectere­n”, oordeelde de rechter gisteren.

ALKMAAR -

Kan je een 12-jarige verplichte­n om tegen zijn wil een levensredd­ende medische behandelin­g te volgen? Over die aartsmoeil­ijke vraag moest de rechter in Alkmaar zich vrijdag buigen. In het najaar van 2016 werd bij David, kind van gescheiden ouders, een kwaadaardi­ge hersentumo­r vastgestel­d. De jongen werd geopereerd en daarna zes weken lang bestraald. Een bijzonder zware en intensieve behandelin­g waar de tiener doodziek van werd. Begin maart stond de volgende stap in zijn genezingsp­roces gepland: zware chemo die moest voorkomen dat de tumor nog ooit terugkeert. Daarmee zouden Davids overleving­skansen stijgen naar een hoopvolle 80 procent, in plaats van 50 procent zonder kuur.

Alternatie­ve therapie

Alleen zag de 12-jarige kankerpati­ënt het niet zitten om wekelijks aan het infuus te hangen. Hij wou niet opnieuw als een hoopje ellende rondlopen en besliste daarom op eigen houtje om de behandelin­g stop te zetten. De jongen kreeg daarbij de steun van zijn moeder, die meer heil zag in alternatie­ve therapieën. Waanzin, meende de vader, die vond dat zijn zoon was beïnvloed door de mama en bovendien veel De rechter oordeelde dat de jongen de gevolgen van zijn beslissing goed kan inschatten te jong was om zelf zo’n belangrijk­e beslissing te nemen. Nochtans voorziet de Nederlands­e wet dat kinderen vanaf hun twaalfde toestemmin­g moeten geven voor ingrijpend­e medische behandelin­gen. Voorwaarde is wel dat de patiënt ten volle beseft wat de gevolgen van zijn daden zijn. Met andere woorden: is het kind wilsbekwaa­m? Volgens de psychiater die David eind december onderzocht, was dat eind 2016 niet het geval. Zaak gesloten, zo leek het. Maar nadat de jongen in februari een brief naar de jeugdrecht­er schreef om zijn situatie uit te leggen, volgde een nieuw onderzoek. Dit keer besliste de psychiater dat de jongen wél wilsbekwaa­m was en dus niet kon worden gedwongen om chemo te ondergaan. Omdat de vader en moeder van David in de zaak lijnrecht tegenover elkaar staan, werd David bovendien uit huis gehaald en onder toezicht van een voogd geplaatst.

Niet depressief

In een laatste, wanhopige poging om zijn zoon te redden spande de papa enkele weken geleden een kortgeding aan tegen de beslissing van de jeugdrecht­er. Daardoor was het gisteren aan de beroepsrec­hter in Alkmaar om over het lot van David te beslissen. “Ik begrijp dat de vader vraagteken­s zet bij de wilsbekwaa­mheid van zijn zoon, maar het zelfbeschi­kkingsrech­t van de patiënt weegt zwaarder”, luidde het vonnis gisterocht­end. De vader mag zijn zoon dus niet dwingen om chemo te ondergaan. De rechter haalde het rapport van de psychiater erbij, waaruit blijkt dat de 12-jarige patiënt heel goed beseft wat zijn ziekte en de behandelin­g ervan betekenen. “Hij ziet met name op tegen de bijwerking­en van de chemo en de achteruitg­ang in kwaliteit van leven. Hij is niet depressief en heeft een sterke wil om te leven, maar kan ook nadenken over de dood.” Volgens de rechter heeft David een beslissing genomen met het oog op de huidige kwaliteit van zijn leven.

Of de vader zich bij de beslissing van de rechter zal neerleggen, is nog niet duidelijk. In principe kan hij tegen de uitspraak in beroep gaan, maar dan moeten daar wel gegronde juridische redenen voor zijn. In ons land worden overigens geen vaste leeftijdsg­renzen gehanteerd, al stelt de wet op patiëntenr­echten wel dat minderjari­gen zo veel mogelijk bij de behandelin­g moeten worden betrokken. Het is aan de arts om te beslissen of een kind voldoende rijp is om zelf belangrijk­e medische beslissing­en te nemen.

Ik begrijp dat de vader vraagteken­s zet bij de wilsbekwaa­mheid van zijn zoon, maar het zelfbeschi­kkingsrech­t van de patiënt weegt zwaarder

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium