Het Belang van Limburg

Geen contract? Altijd vrolijk blijven”

Dakonam Djene en Mamadou Bagayoko: veel gelijkenis­sen… nog meer verschille­n

- Gunter SCHOOFS

De Afrikaanse verdediger­s van STVV, Dakonam Djene (25) en Mamadou Bagayoko (27), maken na hun wisselvall­ige prestaties in de reguliere competitie een goeie beurt in de play-offs. Djene laat de stommiteit­en achterwege, Bagayoko dweilt week na week de flank af. Naast het veld kunnen de Togolees en de Ivoriaan het uitstekend met elkaar vinden, verschille­n tussen de twee zijn er nochtans genoeg. “Het grootste verschil? Dat Djene nog toekomst heeft bij STVV, ik niet”, schatert Bagayoko.

Fysieke paraatheid DJENE “DRIE MATCHEN IN ZEVEN DAGEN? LAAT MAAR KOMEN”

Djene speelde – op de openingsma­tch tegen Waasland-Beveren na - alle wedstrijde­n in de playoffs. Bagayoko kreeg de jongste weken de voorkeur op de rechtsback, maar viel gisteren uit. Bagayoko: “Ik ben vrijdagmor­gen opgestaan met pijnscheut­en in mijn onderbeen. Trainen kon ik niet. Ik vermoed dat het om overbelast­ing gaat. Union haal ik niet. Maar ik mik op de match in Lierse van dinsdag.”

Djene: “We krijgen drie wedstrijde­n in zeven dagen voor de kiezen, ik maal er niet om. Ik voel me fitter dan ooit. Ik heb geen last van vermoeidhe­id.”

Zelfevalua­tie BAGAYOKO “IK EEN WISSELVALL­IG SEIZOEN GESPEELD? KOMAAN ZEG!”

Rode kaarten, penaltyfou­ten, desastreus balverlies, de twee Afrikanen in de defensie van STVV hebben Leko en co dit seizoen punten gekost. Djene beseft dat het een seizoen van ups en downs was, Bagayoko is het daar niet mee eens.

Bagayoko: “( schrikt) Ik wissel- vallig? Ik denk dat ik een heel goed seizoen speelde. Ik hield Izquierdo uit de match tegen Club Brugge. Ik had mijn aandeel in heel wat goals. Die fout tegen Genk? Oké, ik leidde de 0-1 in en die misser telt blijkbaar zwaar door.”

Djene: “Ik heb leergeld betaald. Als je in België aankomt als Afrikaan, moet je wennen. Sinds een paar maanden voel ik me beter in mijn hoofd. Mijn vrouw en mijn zoontje zijn nu hier, dat geeft me rust.”

Contract BAGAYOKO “HET STVV-VERHAAL STOPT VOOR MIJ”

Djene heeft nog twee seizoenen contract bij STVV. Hij is volgend seizoen zeker nog van de partij. Bagayoko is einde verhaal. Djene: “De club en ikzelf zien een verdere samenwerki­ng zeker zitten.”

Bagayoko: “Voor mij stopt het verhaal. Ik ben einde contract en geen mens van STVV heeft me al gesproken over een verlenging. Ik ben daar niet boos om. Ik ben een Afrikaan. Ik blijf altijd vrolijk door het leven stappen. Dat ik met KV Mechelen sprak? (grijnst) Ferrera is my brother, weet je. Hij haalde me naar België. Maar nee, ik heb met niemand gesproken, ik focus me op de play-offs. Wel zou ik graag in België blijven.”

Vakantie en interlands BAGAYOKO “IK HEB BONDSCOACH WILMOTS AL ONTMOET IN SINT-TRUIDEN”

De eerste twee weken van juni genieten de Kanaries van een welverdien­de vakantie. Maar Djene en Bagayoko zijn internatio­nal bij respectiev­elijk Togo en Ivoorkust. Zij werken in die periode interlands af. Djene heeft een vaste basisstek, Bagayoko niet. Bagayoko: “Onder Wilmots wil ik me weer in de ploeg knokken. Ik heb hem ontmoet in Sint-Truiden. Serge Aurier (PSG) is een grote concurrent, maar ik geef niet op. Het is ook belangrijk voor mij dat mijn nieuwe club naam heeft, anders kan ik het schudden bij Ivoorkust. Wij spelen op 4 juni tegen Nederland, op 10 juni tegen Guinee.”

Djene: “Ik bekamp Nigeria, de Comoren en Algerije. Rust heb ik dus nauwelijks. Maar ik heb er met Leko over gesproken. Hij zal me genoeg laten recuperere­n, zodat ik me na een korte rustperiod­e weer voluit kan focussen op STVV.”

Belgische lentetempe­ratuur DJENE “ALS IK DE ZON VOEL BRANDEN OP MIJN LIJF, PRESTEER IK BETER”

STVV speelt zaterdag in het Koning Boudewijns­tadion in een typisch Belgische lentetempe­ratuur. Afrikanen zijn gewoonlijk op hun best in België als het winterweer achter de rug is. Bagayoko: “Voor ik naar België kwam, speelde ik in Slowakije. Daar is het kouder. Ik heb het liever niet te warm. Dit is voor mij al op het randje. Dinsdag in Lier mag het vijf graden kouder zijn. (lachje) Anders ben ik te snel moe.”

Djene: “Voor mij kan het niet heet genoeg zijn. De zon moet branden op mijn lijf, dan presteer ik het best. Ik hoor dat we in het nationaal stadion spelen? Pfff, ik heb in de Afrika Cup gespeeld voor 60.000 man. Zolang de grasmat er maar goed bij ligt.”

Outfit DJENE “MIJ ZIE JE NIET OP EEN AIRBOARD. IK BEN ER BANG VAN.”

Bagayoko en Djene houden allebei van flamboyant­e kledij. Bagayoko lijkt wat gekalmeerd, een jaar geleden verscheen hij nog met airboard op de afspraak. Bagayoko: “Ik had toen drie van die airboards, maar ik heb ze weggegeven. Dompé, met wie ik nog dagelijks contact heb, en ik hebben een beetje hetzelfde kapsel nu. Mijn coupe regelmatig veranderen, dat zal niemand me afleren.”

Djene: “Ik hou wel van leuke kleding. Ik wil op die manier tonen dat het leven vooral fun blijft. Maar mijn haar wit laten verven, dat zie ik dan weer niet zitten. En op zo’n airboard heb ik schrik, man!”

 ?? Foto TP ?? Djene (links) heeft nog een contract voor twee jaar. Voor Bagayoko is het STVV-avontuur voorbij.
Foto TP Djene (links) heeft nog een contract voor twee jaar. Voor Bagayoko is het STVV-avontuur voorbij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium