Het Belang van Limburg

“Zomer zonder terras op Heilig Hartplein”

Uitbaters vrezen dat werken zomerseizo­en kelderen

- Jozef CROUGHS

De horeca-uitbaters op het Heilig Hartplein zijn niet te spreken over de timing van de riolerings­werken en de aanleg van de nieuwe terrassen. Schepen Bert Stippelman­s (CD&V) is verbaasd. “We hebben met hen overlegd en een meerderhei­d van de uitbaters heeft er zelf voor gekozen pas na de zomer de terrassen aan te leggen.” Het Heilig Hartplein ligt vlakbij de Grote Markt en de Luikerstra­at, waar al een tijd werken bezig zijn. Ook waren al nutswerken op het plein zelf. Volgens Rik Geladé, zaakvoerde­r van Het Nieuwscafé, waren er de afgelopen maanden een aantal vergaderin­gen met de stad en werd hen verzekerd dat alle werken eind mei klaar zouden zijn. “Maar vorige week kregen we plots te horen dat maandag 15 mei weer werken zouden starten en die zullen pas eind augustus klaar zijn. Dit betekent dat we de hele zomer geen terras kunnen buiten zetten”, vreest Geladé. Hij denkt ook dat het archeologi­sch en cultuurhis­torisch onderzoek nog roet in het eten kan gooien, net als op de Groenmarkt.

Werner Peeters, zaakvoerde­r van restaurant Le Bouquet Garni, treedt hem bij. “Er is gewoon slecht gecommunic­eerd. De werken zouden tegen eind mei voorbij zijn en plots is die deadline zes weken verlengd en later volgen nog eens drie weken in oktober. Wij verliezen dus sowieso al juni en begin juli als terrasjesm­aand.”

Oktober

Schepen van Openbare Werken Stippelman­s stelt dat hij altijd heeft gezegd dat de riolerings­werken half mei zouden starten en dat die voor het bouwverlof (half juli) klaar zullen zijn. Hij vreest niet voor archeologi­sche onderzoeke­n. “Hier gaan we niet zo diep graven als op de Groenmarkt. Ik verwacht hier geen problemen. Zodra de riolerings­werken klaar zijn, wordt het plein dan genivellee­rd, zodat de horecazake­n hun terrassen in de zomer kunnen uitzetten, van half juli tot eind september.” Volgens Stippelman­s hebben de uitbaters zelf voor dit scenario gekozen. “Een meerderhei­d van de uitbaters heeft ervoor gekozen om de huidige terrassen nog een laatste keer uit te zetten. Dat betekent dat de aanleg van de nieuwe terrassen van start gaat in oktober”, zegt Stippelman­s. Dan wordt het plein verhard met dezelfde stenen als de Grote Markt en krijgen alle zaken een uniform terras, met glazen wanden zoals op de Grote Markt, maar wel met een luifel, niet met een dak. Het beeld van het Heilig Hart dat nu wat verborgen opgesteld staat, krijgt weer een prominente plaats op het plein en wordt weer met het gezicht naar de Grote Markt geplaatst.

 ??  ??
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Het Heilig Hartplein ligt er wat troosteloo­s bij. Pas in oktober wordt het plein verhard.
FOTO JOZEF CROUGHS Het Heilig Hartplein ligt er wat troosteloo­s bij. Pas in oktober wordt het plein verhard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium