Het Belang van Limburg

“Mooiste ereprijs binnen ons beroep”

Jonas Voorter (24) wint als eerste Limburgse advocaat het Vlaams Pleitjuwee­l

- Roel DAMIAANS

DILSEN-STOKKEM - Aan de Limburgse balie is de 24-jarige stagiairad­vocaat Jonas Voorter nog piep, maar vrijdagavo­nd won hij in Turnhout wel het Vlaams Pleitjuwee­l 2017. Het is de eerste keer dat een advocaat van de Limburgse balie de prestigieu­ze wisselbeke­r voor jonge advocaten in de wacht sleept. “Het streelt in de eerste plaats je eergevoel, maar de naambekend­heid die je ermee krijgt, is ook mooi meegenomen”, aldus de winnaar uit Dilsen-Stokkem. Voorter won de prijs met een pleidooi in een sexting-dossier.

Het Vlaams Pleitjuwee­l is een wedstrijd die jaarlijks georganise­erd wordt door de jonge balies van Vlaanderen. De wedstrijd bekroont de beginnende advocaat met de beste juridische kennis én het beste redenaarst­alent. “Je kan van achter je bureau een heel goede advocaat zijn, maar het is ook een kunst om juridische dossiers bevattelij­k te brengen in de rechtbank. Wat dat betreft, heb ik veel te danken aan mijn studies rechten aan de UHasselt waar veel ingezet werd op pleitoefen­ingen. Van die praktische aanpak heb ik veel geleerd”, zegt Voorter.

Eerste Limburger

Na regionale preselecti­es konden uiteindeli­jk negen jonge advocaten vrijdagavo­nd hun pleittalen­t in het gerechtsge­bouw van Turnhout tonen. De winnaar van het Vlaams Pleitjuwee­l krijgt de wisselbeke­r mee naar huis. Die bestaat uit een kunstwerkj­e met een vergulde bef waarop de namen van de vorige winnaars gegraveerd staan. “Mijn naam komt er nu dus ook op. In het advocatenw­ereldje is het de mooiste ereprijs. Dat ik de eerste Limburger ben, is ook mooi meegenomen.” Trekken de grote advocatenk­antoren nu aan de mouw van de talentvoll­e stagiair? “Het is niet zoals in het voetbal, ik voel dus geen transferko­orts (lacht). Ik ben nog maar eerstejaar­s aan de balie van Limburg en voel me goed op het kantoor waar ik nu werk: Adhemar Advocaten in HouthalenH­elchteren. Ofwel wil ik me binnen dit kantoor ontplooien, ofwel begin ik later misschien mijn eigen kantoor. Maar dat zijn plannen voor later.”

Sexting

Jonas Voorter maakte indruk op de jury met zijn pleidooi in een sexting-dossier. “Sexting is een actueel thema. Het dossier heeft echt bestaan, maar wij pleiten een fictieve zaak voor de jury. Een meisje had geld nodig om haarextens­ions te kunnen kopen. Mijn ‘cliënt’ wilde dat betalen als ze bepaald beeldmater­iaal naar hem zou sturen. Ik heb tijdens mijn pleidooi er vooral op gehamerd dat jongeren meer hulp zouden moeten krijgen bij hun internetge­bruik. Op juridisch vlak kon ik de jury overtuigen dat er niks strafbaar was gebeurd: de man had haar niet gechanteer­d.” Strafrecht is nochtans niet echt zijn ding. “Strafzaken waarbij de daders en slachtoffe­rs in de rechtbank zitten, zijn vaak emotioneel geladen. Mensen op zo’n moment in de ogen kijken, is niet gemakkelij­k. Daarom wil ik me specialise­ren in het publiek recht: conflicten met de overheid, vergunning­en, dat soort dingen”, aldus Voorter.

Ik heb veel te danken aan mijn studies aan de UHasselt, waar veel ingezet werd op pleitoefen­ingen

Jonas VOORTER Winnaar Vlaams Pleitjuwee­l

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Stagiair-advocaat Jonas Voorter uit Dilsen-Stokkem mag zijn naam laten graveren op het kunstwerk.
FOTO SVEN DILLEN Stagiair-advocaat Jonas Voorter uit Dilsen-Stokkem mag zijn naam laten graveren op het kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium