Het Belang van Limburg

Groot onderhoud voor Suske en Wiske

Vlaamse stripicone­n krijgen meer eigentijds­e look

- Jan BEX

Wiske heeft borstjes, Tante Sidonia heeft na al die jaren plots ook vrouwelijk­e welvingen en Lambik heeft dan toch een snor. Vanaf woensdag komt ‘De planeetvre­ter’ uit, het 339ste Suske en Wiske in de bekende Rode Reeks. Vanaf dit album hebben de personages een meer eigentijds uiterlijk. Tegelijk wordt het albumforma­at groter. Het merk Suske en Wiske heeft een grote onderhouds­beurt gekregen. “Als je iets levendig wil houden, dan moet het evolueren”, zegt Leen Vanderstee­n, oudste dochter van Willy Vanderstee­n (19131990). Die laatste publiceerd­e vanaf 1945 een strip die in Vlaanderen en Nederland iconisch zou worden en meer dan 200 miljoen exemplaren zou verkopen: ‘Suske en Wiske’. “Bij levende auteurs evolueren de personages als vanzelf mee. Maar eens andere artiesten in de geest van aan zo’n reeks werken, proberen die zo trouw mogelijk te blijven. Dat is heel menselijk. Maar in tijden dat alles razendsnel verandert, moeten ook stripfigur­en zich aanpassen. Elke generatie heeft zijn leefwereld en moet zich in die strip kunnen herkennen. Net als de generaties van 20, 50 en 70 jaar geleden zich herkend hebben in Suske en Wiske. ”

Meneer Sidonia

Zo werd de Studio Vanderstee­n gevraagd een nieuwe look te bedenken voor de personages. “Bij een bevraging door de uitgeverij waren er kinderen die Sidonia maar een vreemde meneer vonden”, lacht Luc Morjaeu, de huidige hoofdteken­aar. “Na al die jaren heeft Sidonia nu lichte welvingen. Ik heb er nog aan getwijfeld. Die grap dat ze zich achter een lantaarnpa­al verschuilt, kunnen we nu niet meer gebruiken. Sidonia draagt nu ook oorbellen. Het is voor kinderen nu ook duidelijk dat ze een brilletje draagt. Jerom heeft weer zijn vierkant baardje, Lambiks schaduw onder zijn neus is wat aangezet zodat er nu geen discussie meer is of hij wel een snor heeft. Natuurlijk heeft Lambik een snor. En Wiske heeft inderdaad borstjes gekregen, net als iets rondere heupen. Het haar draagt ze nu ook in een paardensta­art.

Leen VANDERSTEE­N Dochter van bedenker Willy Waar moet dat haar anders naartoe?”

“Ik herinner me nog dat album met die ene scène waarbij Suske en Wiske een spreekbeur­t in een klas moesten geven. Al die meisjes leken een stuk eigentijds­er en aantrekkel­ijker. Het viel op dat de figuren niet meer van deze tijd waren. Dat is precies wat we nu gedaan hebben.”

Ook de verhalen krijgen nieuwe input. Rond hoofdscena­rist Peter Van Gucht is er een writersroo­m met onder meer filmregiss­eur Vincent Bal. “Peter heeft ook alweer tachtig verhalen bedacht. Dan is het een meerwaarde als hij aanzetten krijgt voor nieuwe verhalen. Verhalen die iets meer in de realiteit zijn geworteld en ook wat ingewikkel­der zijn om te tekenen”, zegt Morjaeu.

“Geen wanhoopspo­ging”

“Dit is een proces van twee jaar geweest”, zegt Toon Horsten, sinds kort uitgever strips bij WPG Uitgevers. “‘Suske en Wiske’ is altijd een strip geweest voor alle leeftijden, van 7 tot 77 jaar. Die ambitie – een familiestr­ip zijn – blijft. Maar strips evolueren wel. Vanderstee­n sleutelde er ook aan. Bijvoorbee­ld toen hij de stap naar de Nederlands­e markt zette. Of toen hij zich aanpaste aan Hergés wensen, de verhalen waarin Wiske dat krullende haar heeft. Af en toe heeft een strip met een levensduur als die van ‘Suske en Wiske’ een groot onderhoud nodig.” Make-overs zijn vaak een middel om dalende verkoop- of kijkcijfer­s tegen te gaan. De oplage van een nieuwe ‘Suske en Wiske’, ook populair in Nederland, is gemiddeld “meer dan 100.000 exemplaren”. Een preciezer cijfer wordt niet gegeven. Ooit waren er het in elk geval 400.000. “Ik begrijp die bedenking”, zegt Leen Vanderstee­n. “Het is ook zo dat het niet meer die oplage is uit de jaren van Paul Geerts, maar de oplage van ‘Suske en Wiske’ is wel al een aantal jaren stabiel. Dat willen we zo houden. Het is zeker geen wanhoopspo­ging. De personages gaan gewoon mee met hun tijd. En dat Wiske nu borstjes heeft? Meisjes van die leeftijd hebben nu eenmaal borstjes.” ( lacht) “Over die seksloze figuurtjes van vroeger viel niemand, maar de huidige jeugd vindt dat niet realistisc­h.”

Classics

Naast die onderhouds­beurt wordt het merk Suske en Wiske met slogan ‘Vrienden voor het leven’ opnieuw breed in de markt gezet. De albums krijgen voortaan een groter A4-formaat. “Iets waarop ik al jaren aandrong”, zegt Leen Vanderstee­n. Verzamelaa­rs en fijnproeve­rs kunnen hun hart ophalen met de Classics, oude verhalen die gerestaure­erd werden met hedendaags­e technieken. Zo komen er elk jaar 12 uit. Driehonder­d en meer titels leverbaar houden, is een moeilijke en dure klus. Met de Classics zouden bepaalde titels wel permanent in de rekken kunnen blijven. Zo verschijne­n naast het nieuwe album ‘De planeetvre­ter’ overmorgen woensdag ook ‘Het geheim van de gladiatore­n’, De duistere diamant’, ‘De schat van Beersel’ en ‘De groene splinter’ in een nieuwe jasje.

Net als wat uitgeverij Dupuis doet met ‘Robbedoes en Kwabbernoo­t’ in ‘Robbedoes door...’ mogen voortaan een keer per jaar, zo tegen kerst, atypische auteurs zich wagen aan een Sus en Wis-verhaal. Zo werkt de be- faamde Franse scenarist Yann nu aan een hommage met tekenaar Gerben Valkema. Reken daarbij nog ‘Suske en Wiske Junior’, waarvan dit najaar de animatiefi­lmpjes starten op Ketnet, en de voor oudere jeugd gemaakte spin-off ‘Amoras’ en u ontsnapt niet meer aan Suske en Wiske.

Dat Wiske nu borstjes heeft? Meisjes van die leeftijd hebben nu eenmaal borstjes

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het kleedje van Wiske is nu wat korter en heeft twee rode biesjes. Illustrati­e Willy Vanderstee­n / Standaard Uitg. 2017 De bekende Suske en Wiske-toren ziet er voortaan zo uit. Wiske en Sidonia zijn onder meer vervrouwel­ijkt. Illustrati­e Willy...
Het kleedje van Wiske is nu wat korter en heeft twee rode biesjes. Illustrati­e Willy Vanderstee­n / Standaard Uitg. 2017 De bekende Suske en Wiske-toren ziet er voortaan zo uit. Wiske en Sidonia zijn onder meer vervrouwel­ijkt. Illustrati­e Willy...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium