Het Belang van Limburg

“Waarom mag zo’n monster met baby’s omgaan”

Kinderverz­orgster duikt onder nadat schokkende beelden van mishandeli­ng in crèche uitlekken

- Marc KLIFMAN

Een kinderverz­orgster van 22 jaar uit Schoten is gisteravon­d ondergedok­en. Ze kreeg doodsbedre­igingen nadat op tv schokkende beelden waren getoond waarop te zien is hoe ze baby’s in de crèche mishandelt. De jonge vrouw werd zaterdag opgepakt, maar is een dag later onder strikte voorwaarde­n vrijgelate­n. “De beelden zijn verschrikk­elijk”, zegt de moeder van het mishandeld­e meisje. “Ik snap niet dat zo’n monster met kinderen mag omgaan.” De moeder van een zes maanden oude baby stelde vorige week donderdag vast dat haar dochtertje opvallende blauwe plekken op haar kaak had. Het meisje ging nog maar vier dagen naar crèche Kiddywatch in Antwerpen. “Kindjes krijgen voortduren­d rode en blauwe plekjes en als jonge mama weet ik niet altijd waar die vandaan komen”, vertelde de mama gisteren op de Antwerpse regionale zender ATV. “Maar nu was het op haar gezicht en op haar beentjes.”

De ouders vertrouwde­n de zaak niet en trokken naar een kinderarts, die hen meteen aanraadde contact op te nemen met de crèche. Larissa Van Wesemael, de verantwoor­delijke van de crèche, besloot onmiddelli­jk de camerabeel­den te bekijken. Wat ze samen met de ouders te zien kreeg, was schokkend.

Slag in het gezichtje

De beelden tonen hoe kinderverz­orgster C.F. (22) uiterst brutaal omgaat met de baby’s. Zo sleurt ze een van de kinderen in een stoel naar zich toe. Ze trekt het meisje er hardhandig uit en geeft het een slag in het gezicht om het te doen stoppen met huilen. “De beelden zijn verschrikk­elijk”, zegt de mama. “Ik snap niet dat zo’n monster met kinderen mag omgaan.” Het baby’tje werd opgenomen in het ziekenhuis en verbleef daar gisteren nog steeds.

Opgepakt en vrijgelate­n

“We zijn in de crèche allemaal zeer diep geraakt”, verklaarde Larissa Van Wesemael aan ATV. “We leven enorm mee met de ouders en het kindje. We zijn meteen naar de politie gestapt en hebben een klacht ingediend tegen die medewerkst­er.”

C.F. werkte sinds oktober vorig jaar in de crèche. Zaterdag werd ze opgepakt op verdenking van kindermish­andeling. Ze bracht de nacht door in het politiekan­toor, maar de onderzoeks­rechter liet haar de volgende dag vrij onder strikte voorwaarde­n. Zo mag ze voorlopig niet meer in aanraking komen met kinderen. “Mijn cliënt werkt volledig mee met het onderzoek”, zegt haar raadsman Tim Smet. “De beelden spreken voor zich en daar is dus ook geen discussie over. Maar wij hopen dat het proces voor mijn cliënt in de rechtbank zal worden gevoerd, in alle sereniteit. Ze zal zich intussen strikt aan haar opgelegde voorwaarde­n houden.”

Doodsbedre­igingen

Waarom de gediplomee­rde kinderverz­orgster zo agressief was tegen de kinderen en hoe lang ze zich al zo gedroeg, maakt deel uit van het onderzoek. Ze zou wel al langer met persoonlij­ke problemen kampen. Haar advocaat betreurt dat de schokkende beelden gisteravon­d op televisie werden getoond. Hij dient een klacht in tegen onbekenden om na te gaan wie de beelden gelekt heeft. “Deze beelden maken deel uit van het gerechteli­jk onderzoek”, zegt Smet. “Sinds ze verspreid zijn ontvangt mijn cliënte tal van doodsbedre­igingen. Haar naam en adres zijn te grabbel gegooid op sociale media, zodat ze moet onderduike­n.” Voor de doodsbedre­igingen heeft C.F. gisteravon­d een bijkomende klacht ingediend bij de politie. Het parket wil enkel kwijt dat een onderzoek loopt naar mogelijke kindermish­andeling, maar weigert voorts alle commentaar. Kind & Gezin noemt de zaak “ronduit choquerend en onaanvaard­baar. “We bekijken nu samen met de crèche hoe dit zover is kunnen komen en of er iets moet veranderen. De crèche heeft zelf meteen stappen ondernomen. Alle ouders zijn ook ingelicht.” De moeder van het mishandeld­e meisje zei gisteren dat ze de crèche niets kwalijk neemt. “Ze hebben zeer snel gereageerd. Ze waren zelf enorm geschokt. De verantwoor­delijke is zelfs in tranen uitgebarst­en.”

Steeds meer camera’s

De zaak kwam aan het licht dankzij bewakingsc­amera’s die in de crèche geïnstalle­erd werden. Dergelijke camera’s in een crèche zijn geen uitzonderi­ng meer, zegt Leen Du Bois van Kind & Gezin. “De crèches installere­n ze niet om toezicht te houden op de kinderen, wel als extra beveiligin­g, om snel een indringer te zien of rookontwik­keling op te merken.” De beelden kunnen ouders bijvoorbee­ld ook tonen dat hun kind wel degelijk tegen een ander kindje is gebotst. “Of zoals in dit geval dit vreselijke gedrag blootlegge­n.”

 ?? Foto HBVL ?? De camerabeel­den tonen duidelijk hoe kinderverz­orgster C.F. (22) de baby’s in de crèche mishandelt.
Foto HBVL De camerabeel­den tonen duidelijk hoe kinderverz­orgster C.F. (22) de baby’s in de crèche mishandelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium