Het Belang van Limburg

Oplichters halen 20.000 euro af in vier Limburgse banken

- Thomas JANSEN/Marij WYERS/ Toon ROYACKERS

Oplichters hebben vorige week minstens vier bankkaarte­n gestolen van evenveel klanten die geld afhaalden aan Limburgse geldautoma­ten. De oplichters gebruikten een nieuwe techniek waarbij ze zelfs de stickers van Card Stop aan de bankautoma­at overplakte­n. Ze blokkeerde­n de bankkaart van de klant in de automaat en lieten die dan zogezegd naar Card Stop bellen. In feite belden de slachtoffe­rs naar een kompaan. Daarna verhoogden de daders de afhaallimi­et via een app voor zelfbankie­ren en haalden het geld af: 9.000 euro in Peer, 1.000 euro in Neerpelt, 2.500 euro in Beringen en 7.217,50 euro in Hasselt. Luc V. (79) wil zijn verhaal delen om anderen te waarschuwe­n. “Toen ik op zaterdag 6 mei wat cash geld wou afhalen op de Grote Markt in Hasselt, kreeg ik plots problemen. Het geld kreeg ik wel, maar mijn kaart bleef in de automaat zitten. Een ‘klant’ na mij leek oprecht verbaasd, en toverde dan plots een biljet van 20 euro uit het toestel. Hij verzekerde me dat het van mij was. Blijkbaar had de automaat mij dus 20 euro extra gegeven. Door zijn schijnbare eerlijkhei­d vertrouwde ik de man wellicht te snel. Hij zei toen dat hij het nummer van Card Stop bij de hand had en dat hij best voor me wilde bellen. Hij gaf me zijn gsm door, en daar werd me inderdaad door een vriendelij­ke vrouwenste­m verzekerd dat mijn kaart geblokkeer­d was.” Niet, dus. Want later bleek dat de dieven met Lucs kaart lustig gingen shoppen en geld afhalen. Uit zijn rekeningui­ttreksels bleek nadien dat de daders diezelfde dag nog geld waren gaan afhalen in Heusden-Zolder. Daarna ging het richting Roermond voor een uitstapje langs enkele dure boetieks. Ook een dure tas van Prada werd betaald met de gestolen bankkaart. Op zondag gingen de dieven nogmaals langs de bankautoma­at op de Grote Markt van Hasselt, om nog eens 500 euro af te halen. De totale buit: liefst 7.217,50 euro. Net omdat het telefoontj­e aan Card Stop Luc gerustgest­eld had, merkte hij de fraude pas dagen later op.

Deftige man

Afgelopen weekend sloegen de oplichters opnieuw toe, en wel minstens drie keer. In het KBCkantoor in de Pastoor van Mierlolaan in Heusden werd een 76-jarige vrouw het slachtoffe­r. Opnieuw vroeg een deftige man of het briefje van 20 euro in de automaat van haar is. Daarop drong hij er bij de vrouw op aan dat ze haar kaart opnieuw in de automaat moest steken, om te kijken of er toch geen 20 euro van haar rekening gegaan was. Mogelijk keek hij toen over haar schouder mee om haar bankcode te stelen. Toen de kaart bleef steken, toetste de man zelf de code in van (de valse) Card Stop. Nadat de vrouw gerustgest­eld naar huis was vertrokken, verhoogde de man via een app voor zelfbankie­ren de afhaallimi­et naar 2.500 euro. Daarna reden de daders naar het KBC-kantoor in de Pieter Vanhoudtst­raat in Koersel (Beringen) en haalden ze 2.500 euro af. Ze reden ook naar Lommel, maar daar lukte het niet meer omdat de limiet van die dag bereikt was. In het KBC-kantoor in Neerpelt werd de kaart ingeslikt, nadat het 76-jarige slachtoffe­r thuis voor de zekerheid nogmaals naar Card Stop had gebeld. Daar wisten ze niets van een blokkering, waardoor de vrouw meteen besefte dat ze werd opgelicht. Hetzelfde verhaal in Peer en Hechtel-Eksel.“In Peer hebben de oplichters 9.000 euro kunnen overschrij­ven van de spaarreken­ing naar de zichtreken­ing om het bedrag daarna met de bankkaart cash af te halen. In Hechtel-Eksel werd de afhaallimi­et van het slachtoffe­r verhoogd van 650 naar 2.500 euro, maar de daders slaagden er niet in om het geld effectief af te halen”, zegt commissari­s Eric Cenens van Kempenland. Ook in Neerpelt is er een fraudegeva­l waarbij 1.000 euro werd gestolen. “De daders hadden zelfs de sticker van Card Stop nagemaakt met een fictief telefoonnu­mmer. We kennen deze oplichting­spraktijk nog niet. We gaan na hoe de daders erin slagen om de bankkaart tijdelijk te blokkeren in de geldautoma­at”, vervolgt Eric Cenens.

Geen camera’s

Bij KBC reageert men erg kort op de incidenten. “We hebben inderdaad meerdere meldingen gekregen van oplichting uit ons kantoor in Heusden-Zolder, maar we hebben er nog geen volledig zicht op”, zegt Ilse De Meyer van KBC. “We roepen onze klanten op om altijd zelf naar Card Stop te bellen als ze denken dat hun kaart is ingeslikt.” Opvallend is dat er geen camerabeel­den zijn van de oplichter, hoewel hij in meerdere kantoren actief was. “Niet al onze kantoren zijn uitgerust met camera’s”, zegt De Meyer. “Dat komt omdat hun aanwezighe­id soms ook een vals gevoel van veiligheid geeft. Een waarschuwi­ng via het scherm kan net zo goed werken. Of we nu die kantoren zullen uitrusten met camera’s? Daar hebben we alleszins nog niets over beslist.”

De politie roept alle slachtoffe­rs op om aangifte te doen. Wie een gelijkaard­ige situatie meemaakte aan een bankautoma­at of er getuige van was, wordt gevraagd om de politie te verwittige­n.

Kempenland is bezig met een onderzoek. Bellen kan naar 011/399.299 of mailen naar info@politiekem­penland.be

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Luc is 7.217,50 euro kwijt. “Toen ik mijn bankkaart niet terugkreeg uit de automaat, zei een man dat hij het nummer van Card Stop wel voor me zou bellen. Hij gaf me zijn gsm door, en daar werd me door een vriendelij­ke vrouwenste­m verzekerd dat mijn...
FOTO TOON ROYACKERS Luc is 7.217,50 euro kwijt. “Toen ik mijn bankkaart niet terugkreeg uit de automaat, zei een man dat hij het nummer van Card Stop wel voor me zou bellen. Hij gaf me zijn gsm door, en daar werd me door een vriendelij­ke vrouwenste­m verzekerd dat mijn...
 ?? Foto KH ?? In dit KBC-kantoor in Heusden-Zolder werd een 76 jarige vrouw het slachtoffe­r van de oplichters.
Foto KH In dit KBC-kantoor in Heusden-Zolder werd een 76 jarige vrouw het slachtoffe­r van de oplichters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium