Het Belang van Limburg

Zes fietsers van de weg gemaaid

Twee doden en vier gewonden nadat auto inrijdt op groep gepensione­erden

- Dirk COOSEMANS/Cedric LAGAST/Marc PEETERS/Eddy MEULEMANS

Twee vrouwen zijn gistermidd­ag om het leven gekomen, nadat een auto op een drukke baan in Kasterlee op een groepje fietsers inreed. Voor Jet Jansen (73) en Suzie Paulussen (65), allebei uit Retie, kon geen hulp meer baten. Een derde fietser, Paule Heymans (76), vecht nog voor haar leven. Een groep van twaalf fietsers stak gistermidd­ag de N19 expressweg in Kasterlee over, en ze werden daarbij verrast door een blauwe Dacia Logan. Elke maandag maakten de Blue Ladies, een fietsclub voor jonggepens­ioneerde vrouwen uit Retie, een lange fietstocht van soms wel 40 kilometer lang. Die fietstocht­en volgden het lokale fietsroute­netwerk, maar hier werd dat doorkruist door een drukke autobaan.

“De chauffeur is blijkbaar verrast door de fietsers”, zegt commissari­s Rudy Remijsen van de lokale politie Turnhout. De 65-jarige chauffeur, afkomstig uit het Nederlands­e Bergeijk, probeerde de fietsers nog te ontwijken. “Hij is daarbij door de middenberm gegaan. Daar heeft zijn auto eerst een verkeersbo­rd geraakt, en vervolgens is de wagen toch nog in de groep fietsers terechtgek­omen.” Zes fietsers werden daarbij opgeschept.

Niet te snel

“Het ziet er niet naar uit dat de auto te snel reed. Al zal dat nog verder onderzocht worden”, zegt Remijsen. Op de plaats van het ongeval mocht de man 90 kilometer per uur rijden. Hij had niet gedronken en was niet onder invloed.

De chauffeur was na het ongeval in shock. Zijn passagier, zijn 86jarige vader, liep lichte verwonding­en op.

Hoge tol

Bij de fietsers was de tol veel hoger. Jet Jansen (73) moet op slag dood geweest zijn. Vier ziekenwage­ns en twee mugs haastten zich nog ter plaatse om de vijf overige vrouwen te helpen. Suzie Paulussen (65) overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Ook Paule Heymans (76) raakte zwaargewon­d. De overige drie slachtoffe­rs konden het ziekenhuis gisteren al verlaten.

De tol had nog veel zwaarder kunnen zijn, want de wekelijkse fietstocht van de Blue Ladies trekt normaal een grotere groep aan. De club telt zo’n 65 fietsers. Maar omdat veel leden op zondag naar Schoonbroe­k kermis waren geweest, besloten veel dames om thuis te blijven. De Blue Ladies zouden deze week nog op driedaagse fietsvakan­tie vertrekken.

Onvermoeib­aar

“Op zondagavon­d zat Jet hier nog bij ons”, zucht Rik Goris, de voorzitter van vissersclu­b Goudkarper uit Retie. Jet was al jaren samen met haar man Leon Feyen lid van de club. “Op zaterdag kwam ze mee vissen, en op zondag hielp ze in de cafetaria. Ze was onvermoeib­aar. Ze had rugklachte­n, maar zelfs dan bleef ze helpen.” “Jet en haar man zaten hier ’s avonds nog bij ons aan tafel. Leon keek haar aan en zei luidop: “’Ik zou haar niet kunnen missen’.” Ze straalde. En een dag later gebeurt dan dit.”

Haar dood komt hard aan in Retie, want zowel Jet als Leon zijn goed gekend in het dorp. “Ze hebben vroeger nog café Brouwershu­is uitgebaat”, zegt burgemeest­er Patrick Geuens. “Jet was een plezante vrouw, door iedereen in Retie graag gezien.”

Ook zus verongeluk­t

Ook de familie van Suzie Paulussen reageert aangeslage­n. Het is al het tweede drama voor de familie. In 1990 overleed haar zus Chris in bijna identieke omstandigh­eden. Ze werd doodgerede­n toen ze de weg overstak en gegrepen werd door een auto. Dat gebeurde voor de ogen van haar man Cis Schepens. “Dat Suzy nu op dezelfde manier moet sterven, roept nare gevoelens op en maakt mij diep bedroefd”, zegt Schepens. Suzie Paulussen was moeder van een volwassen zoon. Ze was pas met pensioen, nadat ze jarenlang als boekhoudst­er bij het OCMW had gewerkt. “Maar ze is eigenlijk nooit ‘op rust’ gegaan”, zegt Schepens. “Ze was secretaris van de plaatselij­ke OKRA-afdeling en ze ging nog elke week fietsen, kaartspele­n en stappen.”

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Zes fietsers werden van de weg gemaaid.
FOTO MARC PEETERS Zes fietsers werden van de weg gemaaid.
 ??  ??
 ??  ?? Jet Jansen (links) en Suzie Paulussen overleefde­n het tragische ongeval niet.
Jet Jansen (links) en Suzie Paulussen overleefde­n het tragische ongeval niet.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium