Het Belang van Limburg

Steeds meer Vlamingen sluiten verzekerin­g voor e-bike af

- Ruben STEEGEN

Het aantal Belgen dat een elektrisch­e fiets laat verzekeren, zit sterk in de lift. Marktleide­r Callant Verzekerin­gen noteerde de afgelopen twaalf maanden een stijging met liefst 20 procent en voorlopig lijkt er geen rem op het succes te staan. Opvallend: terwijl fietsverze­keringen in Nederland fors duurder worden, is er bij ons (nog) geen sprake van een prijsstijg­ing. Nauwelijks tien jaar geleden sloten enkel eigenaars van dure koersfiets­en een fietsverze­kering af, maar vandaag maken polissen voor e-bikes ruim 80 procent uit van de markt voor fietsverze­keringen. “En die opmars gaat onverminde­rd voort”, zegt Filip Demyttenae­re van Callant, dat de voorbije twaalf maanden een stijging van liefst 20 procent noteerde. “In totaal hebben we in Vlaan- deren al 35.000 omniumverz­ekeringen voor tweewieler­s afgesloten.”

Assuralia, de Belgische beroepsver­eniging van verzekerin­gsondernem­ingen, bevestigt de trend. “Waar het aanbod vroeger beperkt was, bieden vandaag tal van verzekeraa­rs polissen voor e-bikes aan.”

Bijstand

Ook de reden waarom mensen een fietsverze­kering afsluiten, is veranderd. “Vroeger dekten bezitters van dure fietsen zich vooral in tegen diefstal, maar bij e-bikes komt bijstand op de eerste plaats”, aldus Demyttenae­re. “Met een fietsverze­kering koop je gemoedsrus­t. Wij voorzien in elke polis pechverhel­ping, zodat je bij een technisch mankement snel wordt geholpen. Dat moet ook, want het is onbegonnen werk om zonder hulpmiddel­en een lekke band van een elektrisch­e fiets te vervangen.” In Nederland – waar 16 procent van de bevolking een e-bike heeft – worden de premies elk jaar fors duurder. Oorzaak daar is het hoge aantal fietsdiefs­tallen, waardoor premies van 400 euro – een stijging van 60 procent in vergelijki­ng met een jaar geleden – geen uitzonderi­ng meer zijn. Bovendien betalen inwoners van grootstede­n er een pak meer dan wie in landelijk gebied woont.

“Bij ons is van een stijging of onderschei­d op basis van woonplaats geen sprake”, verzekert Demyttenae­re. “Het aantal diefstalle­n van e-bikes blijft hier bovendien relatief beperkt. Maar wat niet is, kan uiteraard nog komen. De markt in België stelt niets voor in vergelijki­ng met die van onze noorderbur­en. Misschien maken we hier over enkele jaren dezelfde evolutie mee, maar momenteel is dat niet aan de orde”, besluit Demyttenae­re.

Wie in ons land een elektrisch­e fiets van 2.000 euro laat verzekeren, betaalt een premie van ongeveer 70 euro. Rijdt de fiets autonoom en sneller dan 25 km/uur? Dan stijgt de jaarlijkse premie naar 160 euro.

 ??  ??
 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ??
FOTO BRECHT VAN MAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium