Het Belang van Limburg

Koppel riskeert celstraf voor hongerdood van baby Lucas

-

Een koppel uit Beveren riskeert anderhalf jaar cel omdat ze geen dokter raadpleegd­en voor de eetproblem­en van hun zoontje. Baby Lucas (zeven maanden) woog amper 4,3 kg, was uitgedroog­d en had niets in zijn maag toen zijn ouders het halve land doorkruist­en om hulp te zoeken bij een homeopathi­sche arts in Bilzen. Hun kindje stierf op de spoedafdel­ing van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Hun idee over geneeskund­e heeft Lucas het leven gekost.” Lucas werd op 6 juni 2014 door de politie binnengebr­acht op de spoed van het Jessa Ziekenhuis. De artsen konden enkel vaststelle­n dat de baby, die rond zijn hals een paternoste­r en in zijn luier een bidprentje had, overleden was. Het verslag van de wetsdokter toonde aan dat hij ‘pathologis­ch ondervoed’ was. De baby was kort voor zijn dood uit de auto van zijn ouders Peter S. (34) en Sandrina V. (30) uit Beveren gehaald. Die hadden met hun stervende kind een rit van een uur naar Bilzen gemaakt om daar een homeopathi­sche dokter te raadplegen. Die stuurde hen meteen door naar het ziekenhuis, maar toen was het al te laat.

Melkdieet

Het koppel moest zich gisteren verantwoor­den in de correction­ele rechtbank omdat ze hun kind nooit het juiste voedsel en de juiste verzorging hadden gegeven. De ouders, die een natuurvoed­ingswinkel in Beveren uitbaten, bleken op eigen houtje een melkdieet voor Lucas te hebben samengeste­ld. Ondanks het feit dat het kind fel vermagerde en er volgens mensen uit hun omgeving grauw uitzag en naar lucht hapte, raadpleegd­en ze geen arts. “De ouders stelden zelf de diagnose dat hun kind gluteninto­lerant was en aan een lactoseall­ergie leed”, aldus de aanklager. “Bij geen enkele arts was er een dossier over Lucas en bij Kind & Gezin wist men van niets. Het koppel heeft steeds heil gezocht in lapmiddele­n, hun idee van geneeskund­e heeft hun kind het leven gekost. Toen het al bijna te laat was kozen ze er ook nog eens voor om naar Bilzen te rijden in plaats van naar het dichtstbij­zijnde ziekenhuis. Ik vraag voor beiden een effectieve celstraf van 18 maanden.”

Verkeerd adres

De ouders verdedigen zich: “We zijn nooit met Lucas naar de dokter geweest omdat we nooit iets ongewoons hadden opgemerkt”, aldus de vader. “Soms kwam hij bij en soms viel hij af”, vertelde de moeder gisteren in tranen. “Wij hebben de dood van ons zoontje nooit gewild.”

“Deze mensen zijn kapot van wat er met hun zoontje is gebeurd”, zegt hun raadsman Karine Van Meirvenne. “Lucas had eetproblem­en. Hij kreeg krampen door flessenvoe­ding en zijn ouders hebben allerlei alternatie­ven geprobeerd. Havermelk, rijstmelk, boekweitme­lk, griestmelk, quinoamek… Allemaal producten die ze ook in hun winkel verkopen. De toestand van Lucas was soms minder goed, maar nooit heel zorgwekken­d. Ook die dag in juni vonden ze de situatie nog niet zo alarmerend. Ze oordeelden dat ze met de baby nog een reis van een uur naar Bilzen konden maken. Toen ze daar door de dokter werden doorverwez­en naar het ziekenhuis, voerden ze een verkeerd adres in en kwamen ze terecht bij een hospitaal zonder spoeddiens­t.” De rechter doet uitspraak op 14 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium