Het Belang van Limburg

Dag gratis parkeren door cyberaanva­l

-

Amper een tiental Belgische slachtoffe­rs van gijzelsoft­ware Wannacry zijn gisteren gemeld bij het centrum voor cyberveili­gheid van de regering.

QPark werd wellicht het hardst getroffen: dat bedrijf met parkeergar­ages over het hele land – ook in Hasselt, Genk en Tongeren – moest de hele dag de slagbomen openlaten omdat het systeem door het virus geveld was. Voor de rest viel de schade in ons land mee. Ook elders in Europa raakte de aanval ingetoomd, meldt Europol. Toch werd volgens datajourna­list Henk Van Ess gisteren al zo’n 50.000 euro geïnd bij een 190-tal slachtoffe­rs. Hij vermoedt dat dit bedrag nog verder zal oplopen. Wie achter de aanval zit, is nog niet bekend.(

“Jaarlijks 38.000 doden door gesjoemel met diesels”

Onderzoeke­rs uit Amerika, Zweden en Oostenrijk waarschuwe­n dat zowat een derde van de vrachtwage­ns en bussen op diesel, en meer dan de helft van de auto’s, meer stikstofox­iden uitstoten dan ze mogen.

Dat gebeurt al zeker in de EU, Rusland, de VS, China, Brazilië, Australië, India, Japan en Canada – samen goed voor 80 procent van de wereldmark­t. Omgerekend kost dat elk jaar 38.000 vermijdbar­e doden, melden de onderzoeke­rs in vakblad Nature. Dieselvoer­tuigen zijn verantwoor­delijk voor zo’n 20 procent van de menselijke uitstoot van stikstofox­iden. De onderzoeke­rs gaan dus niet in op het nog grotere aandeel van de benzinemot­oren. Sinds dieselgate raakte bekend dat diesels op de weg veel meer uitstoten dan bij ‘officiële’ metingen in het lab. Vandaar dat de onderzoeke­rs zich alleen op sjoemelend­e dieselwage­ns toespitste­n. De 38.000 doden zijn dus nog een onderschat­ting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium