Het Belang van Limburg

Nergens stijgt aantal singles meer dan in Limburg

Rob Beenders (sp.a) wil schepen voor ‘nieuwe gezinsvorm­en’

- Yves LAMBRIX

Nergens in Vlaanderen zullen er de komende decennia meer singles bijkomen dan in Limburg: tegen 2060 wonen hier 157.650 alleenstaa­nden, twee derde meer dan nu. Ook de daling van het aantal gehuwde koppels met kinderen zal nergens zo groot zijn. Dat blijkt uit een analyse door Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Ik zal werkgroepe­n installere­n om antwoorden te formuleren op die uitdaginge­n. Ik vraag ook dat de gemeenten dat na de verkiezing­en van 2018 doen, met de aanduiding van een schepen voor nieuwe gezinsvorm­en.” Ons land telt vandaag 2.734.982 gezinnen waarvan 848.714 eenpersoon­sgezinnen (31%). “Prognoses van het Nationaal Instituut voor de Statistiek wijzen uit dat het aantal alleenstaa­nden tegen 2030 tot bijna 1 miljoen zal stijgen. Vooral afspringen­de relaties en de vergrijzin­g liggen aan de grondslag daarvan”, zegt Rob Beenders. “Tegen 2060 zal één op de twee gezinnen in dit land bestaan uit een alleenstaa­nde.” Limburg volgt die tendens maar veel meer uitgesprok­en dan de rest van het land.

telt Limburg 96.504 singles (11,1%). Dat aantal zal tegen 2060 met 63 procent stijgen, tot 157.650.

aantal gehuwde koppels met kinderen zal in Limburg teruglopen van 95.209 nu tot 54.544 in 2060, een daling van 43 procent.

“We moeten ons in Limburg voorbereid­en op deze drastische wijziging in de gezinssame­nstelling, op vlak van ruimtelijk­e ordening, mobiliteit, woningbouw, enzovoort”, zegt Beenders. “Vandaag denken we nog altijd dat alle voorzienin­gen moeten uitgaan van een traditione­el gezin. Maar voor singles, alleenstaa­nde ouders en niet-traditione­el samengeste­lde gezinnen is het leven veel duurder dan voor traditione­el samengeste­lde gezinnen: hun kosten liggen hoger, ze betalen meer belastinge­n en hebben minder voordelen. De huidige regelgevin­g is daar niet aan aangepast. Elke gezinsvorm moet op een gelijkwaar­dige manier behandeld worden, op juridisch, fiscaal én wettelijk vlak. De politiek moet stap voor stap werken aan die gelijkscha­keling.”

Voortrekke­rsrol

De sp.a’er vindt dat Limburg het voortouw moet nemen, zeker met het oog op de dubbele vergrijzin­gsgolf die hier is ingezet. “Ook de komende decennia moeten we de aantrekkel­ijkste provincie blijven voor alle gezinnen, ook eenouderge­zinnen en alleenstaa­nden.

Daarom zal ik in Limburg starten met werkgroepe­n om antwoorden en voorstelle­n te formuleren. Tegelijk roep ik elk lokaal bestuur op om na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 een schepen aan te duiden die zich bekommert om de nieuwe gezinsvorm­en en vanuit die functie mee antwoorden zoekt op deze uitdaginge­n.”

 ??  ??
 ?? Foto LD ?? Vlaams Parlements­lid Rob Beenders.
Foto LD Vlaams Parlements­lid Rob Beenders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium