Het Belang van Limburg

Bos aanvechten kan vanaf nu

Schauvlieg­e: “Iedereen wil beschermde bossen en daarna regent het klachten”

- Liliana CASAGRANDE

Vanaf vandaag kan u protestere­n als uw bouwgrond, landbouwgr­ond of industrieg­rond waardevol bos is geworden. Of dat zo is moet u zelf uitzoeken op de online kaarten. “Van de 502 hectare industrieg­rond die in heel Vlaanderen bos wordt, ligt maar liefst 311 hectare in Limburg”, klagen VOKA Limburg en Confederat­ie Bouw. Ook Limburgse gemeentebe­sturen maken zich zorgen. “Bij ons zijn 163 eigenaars in dat geval”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), burgemeest­er van Dilsen-Stokkem. “We gaan hen zelf contactere­n.” VOKA Limburg en Confederat­ie Bouw Limburg zijn boos omdat er hier veel industrieg­rond wordt omgezet in bos. “Meer dan 60 procent is voor onze rekening”, klaagt Chris Slaets (Confederat­ie Bouw). “De Vlaamse regering spreekt zichzelf ook tegen op die kaarten. Zo hebben ze hun best gedaan om uit te leggen dat de Noord-Zuidverbin­ding maar 29 are beschermde natuur inpakt, terwijl ze nu van industrieg­rond aan Centrum Zuid in Houthalen wel weer kwetsbaar bos maken.” “Mijn eigen stal lag eerst in landbouwge­bied en ligt nu ineens in een bos, omdat er een paar bomen rond staan”, zegt Slaets.

Betonstop

“De Vlaamse regering heeft eind maart de kaart met zonevreemd­e bossen goedgekeur­d”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), naast Vlaams Parlements­lid ook burgemeest­er van Dilsen-Stokkem. “Die bossen zijn meteen beschermd. Eigenaars denken vaak dat er met hun perceel niets aan de hand is omdat het bouwgrond is. Maar je bent pas zeker als er ook sinds mei 2000 een ruimtelijk plan is opgesteld. In Dilsen-Stokkem zijn er bijvoorbee­ld midden in de villawijk aan Onder de Bergen en de Dokter Lenstralaa­n een aantal stukken bouwgrond ineens bos geworden. Terwijl dat niet gaat om een aaneengesl­oten bos maar om enkele dennen, die niet eens oud zijn. Ik heb nu aan een ambtenaar gevraagd om alle 163 eigenaars van percelen die roze zijn gekleurd (de kleur van het nieuwe bos, nvdr.) aan te schrijven, maar dat zijn we niet verplicht.” Volgens Peeters is de regering met deze maatregel de facto de betonstop aan het invoeren. “Iedereen vraagt ons om de meest waardevoll­e zonevreemd­e bossen te beschermen. Maar als we dat dan doen regent het klachten”, reageert minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V).

Schadeverg­oeding

Als eigenaar kunt u aanspraak maken op een schadeverg­oeding, maar pas vanaf het moment dat u concrete bouwplanne­n hebt. Dan moet u aan de Vlaamse regering vragen om het bos te ‘ontheffen’. Vlaanderen heeft dan twee jaar de tijd om een gewestelij­k ruimtelijk plan te maken en zo uw bouwgrond om te zetten in natuurgebi­ed. In dat geval is uw grond minder waard en krijgt u een schadeverg­oeding. “Dat bedrag wordt door de rechter bepaald”, zegt Jan Pauwels, de woordvoerd­er van Schauvlieg­e. “Ook nu moeten de eigenaars van deze zonevreemd­e bossen al toestemmin­g vragen om te bouwen. Door dit besluit wordt de waarde van het bos alleen nog groter.”

of uw grond waardevol bos is op mkwb.natuurenbo­s.be

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? “Midden in de villawijk bij Onder de Bergen in Dilsen is bouwgrond ineens bos geworden”, zegt Lydia Peeters.
Foto JEFFREY GAENS “Midden in de villawijk bij Onder de Bergen in Dilsen is bouwgrond ineens bos geworden”, zegt Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium