Het Belang van Limburg

Edouard Philippe is nieuwe Franse premier

Macron kiest centrumrec­htse bokser

- Luc STANDAERT

Het duurde wat langer dan voorzien, maar gisteren in de vroege namiddag heeft de nieuwe Franse president Emmanuel Macron de burgemeest­er van Le Havre, Edouard Philippe, benoemd tot eerste minister. De naam van de centrumrec­htse Philippe zoemde al enkele dagen rond. Het lag in de lijn van de verwachtin­gen dat Macron zijn eerste minister aan de rechterzij­de van het politieke spectrum zou zoeken. Zelf staat hij als gewezen minister onder president François Hollande immers dichter bij de PS. Bovendien zal hij zijn presidenti­ële meerderhei­d in het parlement, dat in juni wordt verkozen, toch eerder bij Les Républicai­ns moeten zoeken. De PS staat immers op instorten en zal waarschijn­lijk maar een handvol parlements­leden overhouden.

Le Havre

Met de 46-jarige Edouard Philippe heeft Macron een gematigd rechtse premier binnengeha­ald, die zijn politieke activiteit­en zelfs nog begonnen is als militant voor de gematigd linkse PS’er Michel Rocard. Maar enkele jaren later werd hij een naaste medewerker van de centrumrec­htse politicus Alain Juppé, en medeoprich­ter van de UMP, de voorganger van Les Républicai­ns. Philippe is sinds 2010 burgemeest­er van Le Havre en voorzitter van de agglomerat­ieraad van Le Havre en omstreken. Sinds 2012 is hij lid van de Assemblée nationale, het Franse parlement. Tot nu toe speelde hij eigenlijk nog geen rol op nationaal niveau.

Bij de voorverkie­zingen die Les Républicai­ns organiseer­den om hun presidents­kandidaat aan te wijzen was Philippe de woordvoerd­er van Alain Juppé. Nadat die de duimen moest leggen voor François Fillon, sloot Philippe zich aan bij diens campagnete­am. Maar toen Fillon op 2 maart in verdenking werd gesteld trok Philippe zijn handen van hem af, en zocht toenaderin­g tot Emmanuel Macron, met wie hij al enkele jaren bevriend was.

De vriendscha­p is trouwens niet het enige wat hen bindt. Net als Macron en zoveel andere kopstukken in de Franse politiek, is Edouard Philippe een énarque, afgestudee­rd aan de zeer prestigieu­ze ecole nationale d’administra­tion (ENA), de kweekvijve­r van de Franse topambtena­ren.

Campagne

Nu de president zijn eerste minister en een aantal topmedewer­kers in het Elysée heeft benoemd, wordt vandaag de samenstell­ing van de regering bekendgema­akt. Waarna iedereen meteen aan de campagne voor de parlements­verkiezing­en in juni mag beginnen. Als Macron een beetje manoeuvree­rruimte wil hebben als president, moet hij een ‘presidenti­ële meerderhei­d’ bij elkaar zien te krijgen. Dat ligt niet voor de hand als onafhankel­ijke in een land dat al decenniala­ng afwisselen­d door de twee grote politieke blokken van links en rechts wordt geleid. Macrons eigen nieuwe partij ‘La République en marche’ is nog steeds van plan in de meeste kiesdistri­cten met eigen kandidaten uit te pakken, maar het is koffiedik kijken hoe die het gaan doen. Daarom lonkt Macron ook naar de meer gematigden binnen Les Républicai­ns. Dat lonken én de aanwijzing van partijlid Edouard Philippe als eerste minister dreigen dan ook weer bij Les Républicai­ns een crisis uit te lokken.

Boksen

Macron en zijn premier staan voor een zéér zware taak. Door zijn zeer rigide arbeidsmar­kt en logge administra­tie is Frankrijk al jaren de zieke man van Europa. Iedereen weet dat de Franse arbeidsmar­kt hervormd en het gigantisch­e overheidsa­pparaat afgeslankt moet worden, maar tot nu toe is het noch rechts, noch links (met als laatste falers Nicolas Sarkozy en François Hollande) gelukt dat te doen. Frankrijk heeft zeer conservati­eve vakbonden die meteen mobilisere­n als er maar aan de minste verworvenh­eden wordt geraakt, en de syndicale acties zijn vrijwel altijd gewelddadi­g. Macron is verkozen op de belofte om Frankrijk weer en marche te krijgen, maar de vakbonden en de links-populistis­che oud-presidents­kandidaat Jean-Luc Mélenchon mobilisere­n nu al tegen hem.

De nieuwe premier zal hem dus een handje kunnen helpen. Philippe is een fan van Bruce Springstee­n en filmregiss­eur Stanley Kubrick, en heeft samen met zijn (politieke) vriend Gilles Boyer twee romans geschreven. Tijdens de voorverkie­zingen heeft Philippe bokslessen genomen om de stress van zich af te slaan. Hij kan dat blijven doen als premier, want voorganger Manuel Valls had dezelfde hobby en heeft in het Hôtel Matignon, de ambtswonin­g van de Franse eerste minister, een kleine bokszaal laten inrichten.

 ?? FOTO EPA ?? Edouard Philippe (rechts) nam gisteren over van ondertusse­n ex-premier Bernard Cazeneuve.
FOTO EPA Edouard Philippe (rechts) nam gisteren over van ondertusse­n ex-premier Bernard Cazeneuve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium