Het Belang van Limburg

President Trump werkt zich steeds verder in de nesten

-

De Amerikaans­e president Donald Trump zou volgens enkele bronnen in het Witte Huis grote kuis willen houden onder zijn directe medewerker­s. Intussen zit hij wel zo ver in de nesten dat ook Republikei­nse senatoren afstand beginnen te nemen van hun president. Volgens de nieuwssite Axios zouden zowel Witte Huisstafch­ef Reince Priebus als hoofdadvis­eur Steve Bannon op Trumps ontslaglij­stje staan, naast perssecret­aris Sean Spicer. De president is overigens ook niet te spreken over verschille­nde van zijn ministers, en met name over minister van Handel Wilbur Ross (nochtans een mede-miljardair en oude vriend), minister van Justitie Jeff Sessions en minister van Volksgezon­dheid Tom Price. Maar het wordt toch onwaarschi­jnlijk geacht dat Trump al na enkele maanden regeringsl­eden zou beginnen ontslaan.

In ieder geval zijn de plannen van de president het resultaat van laatavondl­ijk telefonisc­h overleg met oude vrienden en raadgevers uit Trumps New Yorkse verleden. De president raakt naar verluidt meer en meer geïrriteer­d, gefrustree­rd en geïsoleerd in het Witte Huis. De aanhoudend­e kritiek op het ontslag van FBI-directeur James Comey had hij totaal niet verwacht. Hij had eerder op applaus gerekend voor zijn ‘vlotte aanpak’.

Strafmisdr­ijf

Intussen blijft het ontslag van de FBI-directeur maar nazinderen in Washington. Door tot twee keer toe per tweet een andere uitleg voor het ontslag te geven dan de officiële verklaring door zijn medewerker­s (van woordvoerd­er

Sean Spicer tot vicepresid­ent Mike Pence) en door zelf het verband te leggen met het ‘Rusland-onderzoek’ heeft Trump zowel hun als zijn eigen geloofwaar­digheid onderuitge­haald.

De Democraten eisen steeds luider dat er een onafhankel­ijke procureur benoemd moet worden in het onderzoek naar de connecties van

Trump s verkiezing­steam met Rusland, en ook steeds meer Republikei­nen willen meer uitleg van de president. Democratis­che senatoren hebben al gedreigd de benoeming van een nieuwe FBIdirecte­ur tegen te houden zolang er geen onafhankel­ijke procureur benoemd is. Ook de insinuatie van Trump dat hij een gesprek met Comey heeft opgenomen blijft hem parten spelen. Vertegenwo­ordigers van de beide grote partijen hebben al gezegd dat als er inderdaad opnames bestaan, die onverwijld aan het Congres bezorgd moeten worden. De bandjes vernietige­n zou een strafmisdr­ijf zijn, zo wordt er aan toegevoegd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium