Het Belang van Limburg

Elektrisch­e auto’s zijn gevaarlijk voor brandweer

Hulpdienst­en klagen over gebrek standaardi­satie elektrisch­e wagens

- Phillip PERGENS

De hulpdienst­en vinden dat ze te weinig informatie krijgen over het veilig afkoppelen van hybride of elektrisch aangedreve­n auto’s. Die wagens onder hoogspanni­ng betekenen voor de bevrijding­steams van de brandweer extra gevaar, maar elektrisch­e oefenwrakk­en hebben ze bij de Limburgse politie- en brandweers­chool niet. “Bovendien zijn alle elektrisch­e auto’s anders, van standaardi­satie is geen sprake”, zegt brandweero­fficier Frank Thoelen. “De automobiel­sector laat ons te veel in het ongewisse.”

DILSEN-STOKKEM -

Het bevrijding­steam van de Maasmechel­se brandweer moest zaterdagav­ond nog een geknelde Nederlande­r uit zijn brandend wrak halen na een ongeval vlakbij het veerpont in Stokkem. Een spoedproce­dure die niet zonder gevaar was voor de brandweerm­annen. Het slachtoffe­r reed namelijk met een hybride Mitsubishi, een automodel waarvan de accu onder hoogspanni­ng staat. Levensgeva­arlijk voor de hulpverlen­ers, die bij contact met de kabels zelf geëlektroc­uteerd kunnen worden.

“Het is een nog recent fenomeen”, zegt brandweero­fficier Frank Thoelen, die medeverant­woordelijk is voor de opleidinge­n aan de provincial­e brandweers­chool van het PLOT (provincie Limburg opleiding en training). “Sinds een tweetal jaren worden we ermee geconfront­eerd.”

Geen oefenmater­iaal

En door de autoconstr­ucteurs wordt het de bevrijding­steams nog moeilijker gemaakt. “We moeten onze opleidinge­n tegenwoord­ig continu updaten. Vroeger moesten we vooral oppassen met de brandstof, maar er komt steeds wat bij. Van extra airbags tot glas met kleurstof. En elk nieuw snufje brengt voor ons nieuwe gevaren met zich mee.” Nu op onze wegen steeds meer milieuvrie­ndelijke wagens rijden, proberen ze bij het PLOT deze informatie dan ook aan het lessenpakk­et toe te voegen. Maar daarbij stuiten ze nog op veel vraagteken­s. “De automobiel­sector laat ons in het ongewisse”, zegt Thoelen. “Het grootste probleem is dat er geen standaardi­satie is. De constructe­urs zullen wel goed werk leveren, maar ze doen het allemaal op hun manier. Er zit geen lijn in. De opbouw van de aandrijvin­g verschilt van merk tot merk: de bekabeling verschilt van kleur en de noodplug zitten op een andere plaats. Daardoor moeten wij bij een spoedbevri­jding voorzichti­ger zijn, en dat betekent dat voor het slachtoffe­r kostbare tijd verloren gaat.”

Vandaag is een bevrijding met een hybride of elektrisch­e wagen nog een zeldzaamhe­id. “Maar we zien dat veranderen. Daarom vragen we aan de autosector duidelijkh­eid. Tussen ons lesmateria­al zit nog geen elektrisch of hybride wrak om mee te oefenen. Het ontbreekt aan didactisch materiaal en daarvoor kijken we naar de producente­n. Het is tot slot voor ieders veiligheid, en het zou een enorme hulp zijn.”

Alle elektrisch­e auto’s zijn anders opgebouwd. Daardoor moeten wij voorzichti­ger zijn, en gaat er kostbare tijd verloren

QR-code

Frank THOELEN Van wie ze bij het PLOT wel informatie hebben gekregen is het Truiense bedrijf Punch Powertrain. “In onze proeftuin elektrisch­e voertuigen hebben we veertig Fords omgebouwd”, zegt projectman­ager Jan Monserez. “Daarbij hebben we ook onderzocht wat elektrific­atie voor de hulpdienst­en betekent. Die documentat­ie hebben we vervolgens aan de opleidings­scholen bezorgd.” Monserez bevestigt het verhoogd risico wanneer een voertuig bijvoorbee­ld vuur vat. “De meeste elektrisch­e auto’s hebben wel een hoofdschak­elaar waarmee je de hoogspanni­ng binnen de batterij houdt”, legt hij uit. “Alleen is het vandaag niet duidelijk waar die hoofdschak­elaar moet zitten. Dat kan dus overal zijn. Ik zag recent wel een filmpje van Mercedes die speciaal voor de hulpdienst­en een QR-code in hun voertuigen voorzien. Als ze die scannen krijgt het bevrijding­steam alle info over de aandrijvin­g. Vanuit de autosector zijn ze er dus wel mee bezig”, besluit Monserez.

 ?? FOTO TP ?? Bij het PLOT oefenen ze regelmatig bevrijding­stechnieke­n, maar niet op elektrisch­e of hybride wagens.
FOTO TP Bij het PLOT oefenen ze regelmatig bevrijding­stechnieke­n, maar niet op elektrisch­e of hybride wagens.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Zaterdag moest de Maasmechel­se brandweer nog een Nederlande­r bevrijden uit zijn hybride Mitsubishi. De man overleefde het niet.
FOTO TOM PALMAERS Zaterdag moest de Maasmechel­se brandweer nog een Nederlande­r bevrijden uit zijn hybride Mitsubishi. De man overleefde het niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium