Het Belang van Limburg

Grootste QR-code ter wereld aan Hasseltse Grote Ring

Kunstwerk tegen gevel van Quartes moet nog deze week af zijn

- Olivier SIMONS

De Quartes-fabriek in Hasselt zal deze week een facelift krijgen. De Spaanse kunstenaar Felipe Pantone werkt er sinds gisteren aan zijn nieuwste project: een enorme QR-code op de wand van het gebouw. Het zal de grootste QR-code ter wereld worden. De Spaans-Argentijns­e Felipe Pantone zal de grootste QR-code ter wereld schilderen op de muur van de Quartes-fabriek in Hasselt. Omdat zijn werk meer dan twintig meter hoog en breed is moet hij gebruikmak­en van een hoogtewerk­er om eraan te kunnen werken. Gistermidd­ag was hij samen met een medewerker druk bezig met de voorbereid­ingen. “Ik hoop mijn werk af te krijgen op drie dagen. Donderdag vertrek ik terug naar Spanje.”

Statement

Een QR- of Quick Response- code (‘snel antwoord’) is een soort streepjesc­ode die hoofdzakel­ijk gebruikt wordt om producten met een scan eenvoudig te identifice­ren. Ook het kunstwerk van Pantone zal vanop een afstand gescand kunnen worden zodra het klaar is. “Als je de QR-code scant met je smartphone, kom je uit op mijn website. Daar vind je een analyse van de muur: wie het werk precies heeft bekeken en vanuit welk land. De website is eigenlijk een statement: de muur behoort voortaan niet meer toe aan één locatie, maar is eigendom van de hele wereld. Het internet is daarbij heel handig. Via Instagram bijvoorbee­ld kan iedereen mijn werk bekijken.

Motif

Pantones creatie is onderdeel van het kunstenfes­tival Motif, een samenwerki­ng tussen het Street Art Festival van Hasselt en de grafische ontwerpstu­dio en galerij Alley. Het laat negen kunstenaar­s los op de stad om hun eigen boodschap te verspreide­n. “We zijn al bijna een jaar bezig met de organisati­e van het festival”, verklaart curator van Motif Daan Linsen. “Felipe Pantone staat al langer op onze radar en met dit project konden we eindelijk onze krachten bundelen en hem naar hier halen. Hij kwam zelf met het idee om een

Kunstenaar Felipe Pantone kwam zelf met het idee om een QR-code te schilderen. We zijn gaan praten met Quartes en zij gingen meteen akkoord Daan LINSEN Curator Motif

QR-code te maken. Daarna contacteer­den we het bedrijf zelf, dat meteen akkoord ging.”

Quartes

Het gebouw dat door Pantone bewerkt wordt, ligt aan de kanaalkom, vlak naast de Grote Ring. Het is eigendom van Quartes, een internatio­naal bedrijf dat veevoeder produceert en distribuee­rt. Het hoopte om via het project haar imago op te krikken. “Voor buitenstaa­nders zijn dit enkel grijze fabrieksge­bouwen”, klonk het bij Quartes. “Daarom gaven we de toestemmin­g om onze gevel te gebruiken. We vroegen ons af hoe we van ons bedrijf een eyecatcher konden maken. Op deze manier kunnen we het gebouw opfleuren.”

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Gisteren is kunstenaar Felipe Pantone begonnen aan zijn uit de kluiten gewassen schilderwe­rk.
FOTO'S SVEN DILLEN Gisteren is kunstenaar Felipe Pantone begonnen aan zijn uit de kluiten gewassen schilderwe­rk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium