Het Belang van Limburg

Zomer is in het land: kwik stijgt naar 27 graden

- Ruben STEEGEN

Met maxima tot 25 graden wordt het vandaag hoogzomer in Limburg. “Morgen doen de weergoden er nog een schepje bovenop en stranden we op een zucht van dertig graden”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. Keerzijde van de medaille is het hoge aantal graspollen in de lucht, de nachtmerri­e van elke hooikoorts­patiënt. “Het wordt twee dagen lang genieten voor Limburgse zonneklopp­ers”, glundert Nulens, die voor vandaag maxima rond 25 graden voorspelt. Namiddag kunnen er wel stapelwolk­en ontstaan. “Woensdag steken we nog een tandje bij en wordt het 27 graden, in de Kempen waarschijn­lijk 28.”

Zelfs de magische kaap van de dertig graden lijkt binnen handbereik. “Het kán dat er boven de zandgrond in het noorden van de provincie lokaal een tropische 30 graden wordt gemeten, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken.” (lacht)

Insmeren

Samen met de temperatuu­r schiet ook de uv-index de hoogte in, waardoor mensen met een gevoelige huid zich best tijdig insmeren. “Ouders doen er goed aan hun kinderen te beschermen voor ze naar school gaan.” Het mooie, droge weer gaat bovendien hand in hand met een sterke concentrat­ie aan graspollen in de lucht, waardoor hooikoorts­patiënten nog tot en met woensdag de zakdoekjes in de buurt moeten houden. “Donderdag trekt een front over ons land met mogelijk flink wat neerslag.” Het kwik neemt dan een stevige duik en blijft steken op maxima rond 18 graden. “Perfect normaal voor de tijd van het jaar, maar door het plotse temperatuu­rverschil zal het flink kouder aanvoelen.”

Lange termijn

Op langere termijn staat er geen zomerweer meer op de kaarten. “Vanaf donderdag lijken we vertrokken voor een wisselvall­ige periode zonder echte uitschiete­rs. Reden te meer dus om vandaag en morgen extra hard te genieten.”

 ?? FOTO GEERT DE RYCKE ?? Horecapers­oneel mag vandaag en morgen volle terrassen verwachten. Vandaag bereiken we al 25 graden, morgen 27.
FOTO GEERT DE RYCKE Horecapers­oneel mag vandaag en morgen volle terrassen verwachten. Vandaag bereiken we al 25 graden, morgen 27.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium