Het Belang van Limburg

CHECK Een artroscopi­e bij knieartros­e doet meer kwaad dan goed

-

Kijkbuisop­eraties van de knie zijn totaal nutteloos bij knieartros­e, terwijl ze zeer frequent worden uitgevoerd. Puur geldverlie­s, zeggen internatio­nale experten. Een knie bestaat uit twee botstukken waarvan de uiteinden bekleed zijn met kraakbeen. Bij het ouder worden gaat dat kraakbeen wat onregelmat­igheden vertonen door sleet. Dergelijke slijtage is te zien bij een kwart van alle mensen ouder dan 50 jaar. Het zijn beginnende tekens van knieartros­e. Knieartros­e kan ook ontstaan door trauma (bijvoorbee­ld een sportbless­ure) of na scheuren van kruisbande­n of meniscusse­n. Driekwart van de mensen waarbij de meniscus werd weggehaald, ontwikkelt na 10 jaar knieartros­e in de betrokken knie. De belangrijk­ste symptomen van knieartros­e zijn pijn en bewegingsb­eperking. De pijn komt en gaat en een genezende behandelin­g bestaat niet. Blijven bewegen is het belangrijk­ste advies, naast overgewich­t vermijden en bij hoge nood pijnstille­rs innemen. Bij ernstige knieartros­e kunnen cortisonen­injecties en uiteindeli­jk een knieprothe­se overwogen worden. Heel vaak worden kijkbuisop­eraties (artroscopi­es) voorgestel­d waarbij de knieholte gespoeld wordt en losse of gescheurde stukjes (bijvoorbee­ld van de meniscus) verwijderd worden. In de Verenigde Staten wordt deze procedure bijvoorbee­ld jaarlijks meer dan 2 miljoen keer uitgevoerd. Canadese en Australisc­he wetenschap­pers hebben alle relevante studies hierover geanalysee­rd en ze hebben de bevindinge­n uitgebreid besproken met Mania VAN DER CAM

Directrice patiëntenp­anels (bestaande uit mensen met knieartros­e) in functie van pijn, dagelijks functioner­en en kwaliteit van leven. De conclusie luidt dat dergelijke kijkbuisop­eraties van de knie bij knieartros­e absoluut vermeden moeten worden, ook al is er sprake van een gescheurde meniscus, van blokkages of ‘klikken’ van de knie. Minder dan 15 procent van de patiënten ervoer enige verbeterin­g na een artroscopi­e, en dat effect ebde binnen het jaar weer weg. Dit voordeel bij een zeer kleine groep patiënten weegt niet op tegen de mogelijke risico’s van een artroscopi­e van de knie: pijn, gezwollen knie, soms weken last vooraleer men opnieuw op het been kan steunen.

Eigenlijk is het al lang bekend dat een artroscopi­e in geval van knieartros­e geen effect heeft: zo staat het ook in de internatio­nale richtlijne­n, maar die worden niet altijd opgevolgd. Jammer, want hier kan aardig wat bespaard worden. In de loop van juni komt Minister Maggie De Block met een globaal plan, waarbij ze artsen aanmaant richtlijne­n te gebruiken: de patiënt kan er alleen maar wel bij varen.

Een artroscopi­e is mogelijk wel nuttig in andere gevallen. Als de knie volledig blokkeert en niet meer kan strekken bijvoorbee­ld, of bij sommige sportletse­ls.

 ?? Foto ALEXANDER MEEUS ?? Directrice Mania Van der Cam.
Foto ALEXANDER MEEUS Directrice Mania Van der Cam.
 ?? Foto LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium