Het Belang van Limburg

Straf gekregen? Sms’je om mama in te schakelen

Katholiek Onderwijs roept ouders op om sanctie niet meteen te betwisten

-

Ouders die na een sms’je van hun kind meteen naar school stormen omdat ze het niet eens zijn met de straf die zoon- of dochterlie­f heeft gekregen. Het is een fenomeen waar verschille­nde directeurs mee worden geconfront­eerd. Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, roept ouders op om meer vertrouwen te hebben in het gezag van de leraar. “Schiet niet in conflictmo­dus als je kind een sanctie krijgt”, zegt hij. “Hoe herkenbaar is dit, beste onderwijsc­ollega’s?”, tweette pedagoog Pedro De Bruyckere van de Arteveldeh­ogeschool afgelopen weekend. In de tweet: een link naar een BBC-interview. Een directrice vertelt hoe leerlingen meteen een sms’je sturen naar hun ouders wanneer ze straf krijgen. “Tien minuten later staat een boze ouder aan de schoolpoor­t.” En of het herkenbaar is voor Vlaamse schooldire­cteurs. De Bruyckere kreeg tientallen reacties binnen. Ook van Ann Dejaegher, directrice van de Middenscho­ol in Ieper. “Tijdens de les mogen leerlingen hun gsm niet gebruiken, maar op de speelplaat­s wel. Dan krijg je situaties dat een mama aan mijn deur staat nog voor ik op de hoogte ben van het incident.” De leerlingen sturen hún versie van de feiten naar mama of papa. Zij slikken dat verhaal en komen het meteen opnemen voor hun kinderen. In de school van Dejaegher zeker één keer per week. “We noemen ze helikopter­mama’s, die constant boven het hoofd van hun kind cirkelen en heel beschermen­d reageren”, zegt ze.

Dat zowat elke tiener via zijn smartphone in contact staat met het thuisfront, werkt die evolutie in de hand. “En we leven nu eenmaal in een tijd van direct reageren op de dingen. De sociale media lenen zich daar perfect toe”, zeg Theo Kuppens, voorzitter van ouderveren­iging VCOV. Volgens de directeurs raken ze er meestal wel uit na een goed gesprek met de ouders, en is het vooral tijdrovend of vervelend. “Maar het gebeurt ook dat ouders rechtuit komen vertellen dat hun kind een straftaak niet zal maken of niet naar de strafstudi­e komt”, zegt Mania Van der Cam, directrice van KTA MoBi in Gent. “Dat ondermijnt ons gezag. Terwijl we straffen echt niet zomaar uitdelen.”

Conflictmo­del

Het gebeurt dat ouders rechtuit komen vertellen dat hun kind een straftaak niet zal maken of niet naar de strafstudi­e komt. Dat ondermijnt ons gezag. Terwijl we straffen echt niet zomaar uitdelen

Dat “conflictmo­del” is Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen liever kwijt dan rijk. “Het is te betreuren dat ouders naar school trekken om een straf te betwisten”, zegt hij. “Ouders moeten aan hetzelfde zeel trekken als de school en meer vertrouwen hebben in het gezag van de leraar. Als ze toch vragen hebben bij een sanctie, informeren ze zich beter eerst rustig bij de school.” Ook de ouderkoepe­l vindt het geen goed idee dat ouders meteen naar de school hollen, maar noemt het een gedeelde verantwoor­delijkheid.

“We leven in een tijd waarin gezag moet worden verantwoor­d”, zegt Kuppens. “Ook leraren kunnen fouten maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium