Het Belang van Limburg

1,5 “Jaarlijkse evaluatie is zinloos”

Miljard euro te kort op Belgische handelsbal­ans Ronnie Leten en Paul Van Den Bosch schrijven boek over coaching

- Dominiek CLAES

Ze kenden elkaar al van bij het fietsen. En van het één kwam het ander. Ronnie Leten (60), afscheidne­mend CEO van het wereldbedr­ijf Atlas Copco en topsportco­ach Paul Van Den Bosch (60) hebben samen een boek geschreven over coachen. “Er zijn verschrikk­elijk veel parallelle­n te trekken over coachen in het bedrijfsle­ven en de topsport”, zeggen de twee. Toch is het geen boek in twee delen geworden. “We waren het zo erg met elkaar eens, dat het één boek is geworden.”

VILVOORDE -

Mocht u de afgelopen jaren op Mars hebben vertoefd: Ronnie Leten, geboren en getogen in Beringen, is niet alleen (gewezen) CEO van Atlas Copco, maar ook gewezen Manager van het Jaar en Ambassadeu­r voor Limburg. Om maar een paar ‘titels’ te noemen. Paul Van Den Bosch is vooral bekend als coach van topsporter­s zoals veldrijder Sven Nys, crosser Eric Geboers, wielrenner­s Tim Wellens en André Greipel, Marc Herremans, Luc Van Lierde en andere triatleten. Hij is ook de geestelijk­e vader van het sportlabo Energy Lab.

De twee kennen mekaar al langer. Tijdens het gezamenlij­k filosofere­n over het boek ‘Waarom wereldkamp­ioen worden geen goed idee is’, het eerdere boek van Paul Van Den Bosch over motiveren en inspireren in topsport, merkten ze beiden dat er verschrikk­elijk veel parallelle­n te trekken zijn tussen coachen bij topsporter­s en in het bedrijfsle­ven. “Het oorspronke­lijk plan was om een soort aanvulling te maken op het vorige boek, waarbij Ronnie na ieder hoofdstuk zijn ervaringen vanuit het be- De Belgische handelsbal­ans is in maart rood gekleurd, met een tekort van 1,5 miljard euro. Dat blijkt uit een flashramin­g van de Nationale Bank. Een tekort betekent dat de invoer (24,7 miljard euro) hoger lag dan de uitvoer (23,2 miljard euro). drijfsleve­n zou toevoegen. Maar onze ideeën over coaching liepen zo hard in elkaar over, dat we besloten om gewoon gezamenlij­k één boek te schrijven”, zegt Paul Van Den Bosch.

Voor iedereen

Het boek is - anders dan u zou verwachten - niet enkel bestemd voor managers en ondernemer­s, maar eigenlijk voor iedereen: ouders, leerkracht­en, mensen uit het vereniging­sleven. “Managen wordt vaak veel ingewikkel­der gemaakt dan het eigenlijk is. Noch in de topsport, noch in het bedrijfsle­ven heb je moeilijke woorden nodig om andere mensen te motiveren. Met een paar simpele principes kom je al heel ver”, zeggen de twee auteurs. (zie kader)

Er wordt wel eens gezegd ‘Ondernemen is topsport. Maar geldt het omgekeerde ook? “Net als een ondernemer moet een topsporter zich met een goed team omringen”, zeggen de auteurs. “Er worden doelstelli­ngen op lange termijn uitgestipp­eld, en de weg daar naar toe wordt minutieus voorbereid. Als de overwinnin­g binnen is, of de doelstelli­ng behaald, is dat niet enkel te danken aan de topsporter, maar aan het hele team. Een carrière in de topsport wordt zorgvuldig gepland en er moeten risico’s worden genomen. Ja, topsport is dus ook ondernemen.” Act like a coach’, uitgegeven bij Kannibaal, 19,95 euro.

Een manager zet de lijnen uit, en zorgt ervoor dat het voortaan iets goedkoper en iets sneller kan gaan. Een leider laat mensen boven zichzelf uitstijgen. Een leider kijkt niet of de mensen het kunnen, maar zorgt ervoor dat ze het kunnen.

Een goede leider maakt zichzelf overbodig.

Een jaarlijkse evaluatie is zinloos. Een topsporter moet voortduren­d worden bijgepraat met feedback over zijn prestaties en doelstelli­ngen. Dat is in het bedrijfsle­ven niet anders. Evaluatie is een constant proces, niet een gesprek dat één keer per jaar plaatsvind­t.

Feedback is vooral goed luisteren en begrijpen.

Sporten is niet iets dat louter in de vrije tijd mag gebeuren. Sport is een bindmiddel en zorgt voor gelijkwaar­digheid. Sport is economisch verantwoor­d, ook in het bedrijfsle­ven. Bedrijven zijn ook verantwoor­delijk voor de fysieke en mentale fitheid van de medewerker­s.

XXXXX

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Paul Van Den Bosch (links) en Ronnie Leten: “Sport is een bindmiddel.”
FOTO GUY PUTTEMANS Paul Van Den Bosch (links) en Ronnie Leten: “Sport is een bindmiddel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium