Het Belang van Limburg

“Ze zien me hier als een god”

Sean Connery-lookalike uit Lanaken maakt het als steracteur op de Filipijnen

- Koen SNOEKX

“Ik krijg hier van vrouwelijk­e fans de gekste aanzoeken”, zegt Rudi Krawczyk (60) vanuit de Filipijnen. De Lanakenaar, die als twee druppels water op Sean Connery lijkt, maakt momenteel carrière als acteur in het Aziatische land. Krawczyk speelt op dit moment in zeven verschille­nde series en is bezig met de opnames van vier films. “Ik ben hier bijna elke dag op tv te zien”, zegt Krawczyk, die door zijn acteercarr­ière zijn bankrekeni­ng flink gespekt ziet. “Ik verdien hier tot 400 euro voor één opnamedag.” Niet slecht als je weet dat het gemiddelde maandloon in Manilla zo’n 260 euro bedraagt. Rudi Krawczyk (60), afkomstig uit het Lanakense Rekem, heeft een zwak voor Azië. Hij pendelt er al zijn hele leven naartoe en op de Filipijnen vond hij uiteindeli­jk ook zijn vrouw. Meer nog. Hij vond er ook zijn droomjob. “Zo’n vier jaar geleden kreeg ik via via de vraag om hier te figureren in een tv-serie”, zegt Rudi Krawczyk vanuit de Filipijnen. ”Veel ervaring had ik niet. Ik ben enkel wat actief geweest in het amateurton­eel. Maar blijkbaar werd mijn optreden gesmaakt, want meteen kreeg ik verschille­nde rolletjes in andere tv-series aangeboden.” In geen tijd nam de acteercarr­ière van Rudi op de Filipijnen een hoge vlucht. “De afgelopen vier jaar heb ik in tientallen films en series meegespeel­d. Op dit moment ben ik te zelfs te zien in zeven tv-series tegelijker­tijd en ben ik bezig met de opnames van vier films.”

Op de bus word ik meteen door fans aangeklamp­t en op Facebook word ik gestalkt door vrouwelijk­e aanbidders

Rudi KRAWCZYK

400 euro

Het succes van Rudi Krawczyk heeft meerdere oorzaken. “Ik lijk als twee druppels water op de Schotse acteur Sean Connery, die hier op de Filipijnen bijzonder geliefd is. Gevolg is dat ik heel wat extra opdrachten kan binnenhale­n. Ook spreek ik een zevental talen, waardoor ik heel veel uiteenlope­nde rollen aankan. Op dit moment ben ik bijvoorbee­ld bezig met de opnames van de film ‘Pala U’, waarin ik een Amerikaans­e fotograaf speel die zich schuldig maakt aan pedofilie. Geen simpele opdracht. Al krijg ik meestal serieuzere rollen in tv-series, bijvoorbee­ld als rechter, dokter of psychiater. Blijkbaar word ik daarop gecast omwille van mijn strenge uiterlijk.”

Zijn acteercarr­ière legt Rudi overigens geen windeieren. “Voor één opnamedag krijg ik tot 400 euro. Voor een reclamespo­t is dat nog tien keer meer. Dat is veel geld, als je weet dat het gemiddelde maandloon in Manilla zo’n 260 euro bedraagt.”

Stalken

In ons land kluistert een soap als ‘Thuis’ dagelijks ruim een miljoen kijkers aan de buis, maar op de Filipijnen - dat zo’n 110 miljoen inwoners telt - is het kijkerspub­liek nog van een heel andere grootorde. “Er heerst hier een echte tvcultuur. Op de twee grootste tvstations ABS-CBN en GMA worden bijna de hele dag door tvseries uitgezonde­n. En omdat de mensen hier door de hoge werklooshe­id veel tijd hebben, heeft iedereen die tv-series ook gezien.” Omdat Rudi momenteel in zeven series tegelijker­tijd speelt, is hij bijna dagelijks te zien op tv. Dat heeft ook zijn gevolgen. “Tv-acteurs zijn hier goden. Als ik op de bus zit, word ik meteen door mijn fans aangeklamp­t. Op Facebook word ik echt gestalkt door vrouwelijk­e aanbidders, die mij de gekste aanzoeken doen.”

Of Rudi het ook in ons land als acteur zou kunnen maken, weet hij niet. “Ik moet toegeven dat de kwaliteit van de series hier veel lager ligt dan in België. Op de Filipijnen telt vooral kwantiteit. Maar ik heb daar geen moeite mee. Ik amuseer me hier rot.”

Op dit moment ben ik te zien in zeven tv-series tegelijker­tijd en ben ik bezig met de opnames van vier films

Rudi KRAWCZYK

 ?? FOTO HBVL ?? Lanakenaar Rudi Krawczyk (60) lijkt als twee druppels water op acteur Sean Connery (inzet). “Dat levert mij hier op de Filipijnen heel wat extra acteerwerk op”, zegt hij.
FOTO HBVL Lanakenaar Rudi Krawczyk (60) lijkt als twee druppels water op acteur Sean Connery (inzet). “Dat levert mij hier op de Filipijnen heel wat extra acteerwerk op”, zegt hij.
 ?? FOTO HBVL ?? Rudi Krawczyk is momenteel bezig met opnames van de film ‘Pala U’, waarin hij een pedofiele Amerikaans­e fotograaf speelt.
FOTO HBVL Rudi Krawczyk is momenteel bezig met opnames van de film ‘Pala U’, waarin hij een pedofiele Amerikaans­e fotograaf speelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium