Het Belang van Limburg

Bestrijdin­g eikenproce­ssierups van start

Maar of ze met veel of weinig zijn, is nog niet duidelijk

- Phillip PERGENS

In Lanaken begon een firma gisteren met de bestrijdin­g van de eikenproce­ssierups. Maasmechel­en belde een week geleden al naar de provincie met de vraag om te starten. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we een overlastja­ar krijgen. “Maar we weten pas over een week waar ze zitten en met hoeveel ze zijn”, zegt Luc Crèvecoeur van Likona. Nog twee dagen lang besproeien ze in Lanaken met een hogedrukre­iniger de kruinen van de bomen waar de eikenproce­ssierups thuis is. Het gemeentebe­stuur stelde hier een firma voor aan en die gaat onder andere langs in de straten met laanbomen zoals de Paalsteenl­aan, Schuttersh­ofstraat, Roelerdree­f, Pannestraa­t en Bosstraat. “Het is een preventiev­e maatregel”, zegt Yven Schoofs van de communicat­iedienst in Lanaken.

Bij de provincie kregen ze vorige week al een telefoontj­e vanuit Maasmechel­en, waar het gemeentebe­stuur vroeg om te beginnen met het bestrijden van de vervelende diertjes, waarvan de brandharen voor jeukende uitslag bij contact met de huid zorgen. Zij kregen het advies nog een weekje op het goede weer te wachten, omdat regen het werk anders teniet doet.

Koude in april

Of we dit jaar met veel of weinig overlast te maken krijgen, is verre van duidelijk. “Bij een controle vorige week in een overlastge­bied werden geen rupsen gevonden, terwijl ze er twee weken eerder wel nog zaten”, zegt Luc Crèvecoeur van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstud­ie. “Dat kan te maken hebben met de koude in april. Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en dat we een rampseizoe­n zullen krijgen. Maar we weten pas over een week waar ze zitten en met hoeveel ze zijn. Nu is het gissen, zowel qua verspreidi­ng als qua populatie.”

De provincie subsidieer­t net zoals vorig jaar 25.000 euro voor de aankoop van het enige toegelaten bestrijdin­gsmiddel. Luc CRÈVECOEUR

Likona

 ?? FOTO PPN ?? Nog twee dagen lang besproeien ze in Lanaken de kruinen van de bomen waar de eikenproce­ssierups thuis is.
FOTO PPN Nog twee dagen lang besproeien ze in Lanaken de kruinen van de bomen waar de eikenproce­ssierups thuis is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium