Het Belang van Limburg

Twintig euro minder afvalbelas­ting voor alle inwoners

-

N-VA stelde voor om de afvalfactu­ur voor alleenstaa­nden met 20 euro te vermindere­n. De VIA-NU meerderhei­d gaat nog verder en kiest voor een sociale correctie van 20 euro voor elk Bocholts gezin. Het voorstel moet wel nog voor goedkeurin­g naar de gemeentera­ad. In navolging van Mechelen pleit ook de N-VA Bocholt voor een sociale correctie voor alleenstaa­nden. “Een verminderi­ng van de belasting op huisvuil voor een groep die het grootste financiële nadeel van de forfaitair­e afvalbelas­ting ondervindt. In Bocholt zijn er 1.277 alleenstaa­nden. Dit kost de gemeente 25.540 euro”, rekende Peter Bloemen (N-VA) uit.

De meerderhei­d verwees het voorstel voor verdere bespreking naar de bevoegde gemeentera­adscommiss­ie. Schepen Jan Verjans onderzocht ondertusse­n alle mogelijkhe­den in overleg met Limburg.net en zijn administra­tie. Nu ligt er een nieuw en globaal voorstel op tafel. “Limburg.net kan dit administra­tief niet realiseren. Ook onze financiele administra­tie vindt deze maatregel niet werkbaar”, is te horen bij meerderhei­dspartijen VIA en NU.

Vervuiler betaalt

Toch wil de gemeente de kosten zo rechtvaard­ig mogelijk maken, door het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toe te passen. “De gemeente recupereer­de dit jaar,omdat we goed recycleren en minder vervuilen, vanuit Limburg.net een belastingo­verschot van 108.260 euro. Deze belasting willen we nu integraal teruggeven, evenredig verdeeld over alle Bocholtena­ren. Het gaat dan om 20 euro per gezin. Voor de gemeente betekent dat minder administra­tie en het is eerlijker ten opzichte van alle inwoners”, verduideli­jkt Verjans de keuze. N-VA ziet het voorstel wel zitten, maar vraagt om voor alleenstaa­nden toch een extra inspanning te doen. Oppositiep­artij sp.a zit op dezelfde golflengte. Het voorstel wordt op de eerstvolge­nde gemeentera­ad besproken. “De 20 euro wordt ingehouden aan de bron, dus afgehouden van het basisbedra­g aan huisvuilbe­lasting dat elk gezin of alleenstaa­nde jaarlijks betaalt”, besluit Jan Verjans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium