Het Belang van Limburg

“Een droom voor iedereen in onze club”

Finale tegen KRC Genk wenkt voor Kanaries

- Roger COX

Een zucht. Zo ver is STVV nog verwijderd van een plaats in de finale van play-off 2. Als het één van zijn resterende twee wedstrijde­n wint, kan de eindzege in poule A de Kanaries niet meer ontglippen. “Een duel met Genk is een droom voor iedereen in onze club”, weet coach Ivan Leko. Maar tegelijk waarschuwt hij voor voorbarige euforie. “We mogen niet gaan rekenen.”

Sascha Kotysch, 28 en door de wol geverfd, knikt instemmend. “We moeten dinsdag of vrijdag eerst de karwei nog afmaken. Minder evident dan het lijkt.” Een match met Europese druk, het is nieuw voor STVV. De ervaring krijgt vandaag het woord.

HET KAN VANDAAG GEBEUREN

STVV kan vanavond de definitiev­e stap zetten richting finale van playoff 2. Leko: “Natuurlijk weten wij wat er op het spel staat. Maar wie gaat rekenen, steekt daar te veel energie in en dat gaat ten koste van de focus. Ik kijk niet verder dan dinsdag. Ik was heel blij met onze prestatie tegen Union. De organisati­e, de intensitei­t en de efficiënti­e, het was er allemaal. Al die facetten wil ik ook in Lier zien. Als we daar iets willen rapen, moeten we opnieuw top zijn. Ik vraag discipline en agressivit­eit.”

Kotysch: “Ik begrijp de voorzichti­gheid van de coach. Hij is de eindverant­woordelijk­e. Als de resultaten tegenvalle­n, krijgt hij de wind van voor. Zelf ben ik optimistis­ch gestemd voor Lier. We vormen al heel de PO2-campagne een hecht blok. Komt daar nog bij dat we weinig weggeven en dat we nu ook vlot beginnen te scoren. Maar simpel wordt het dinsdag niet. Nu goed, we hebben nog twee kansen.”

DRIE WEDSTRIJDE­N IN ZES DAGEN

STVV werkt drie wedstrijde­n af in zes dagen, dat ritme is het niet gewoon. Leko: “Wat frisheid betreft, zit niet iedereen op hetzelfde niveau. Maar daar zie ik geen probleem in. Het is niet zo, dat we maar tien titulariss­en hebben. We hebben 15-16 potentiële basisspele­rs. Ik zal tegen Lierse en KV Mechelen de beste ploeg opstellen.”

Kotysch: “Het is al een lang seizoen geweest. Soms merk je op training wel eens een gebrek aan concentrat­ie. Maar tijdens de wedstrijde­n zie je daar niks van terug. Dan maakt iedereen de juiste klik. Conditione­el staan we goed, dat merkte je zaterdag nog tegen Union. We domineerde­n het slot van de match.”

PLOTS STAAT STVV ONDER DRUK

Voor het gros van de clubs is playoff 2 een speeltuin. STVV staat plots onder druk.

Leko: “Ik heb het graag zo. We hebben in play-off 2 mooie stappen vooruit gezet. De teamspirit is steeds sterker geworden en individuel­e spelers zijn gegroeid. Ik ben trots op de jongens. Nu gaan we zien hoe ze zich gedragen onder druk. Leerrijk voor een coach.” Kotysch: “We hebben al een fraai parcours afgelegd. Daardoor gaat het ook in die slotwedstr­ijden nog om iets. Er zit een mooi avontuur aan te komen. Dat moet voor iedereen een stimulans zijn. Zeker voor de jonge gasten.”

INKORTING VAN DE VAKANTIE

Als STVV de finale haalt, wordt het seizoen met (minimaal) een week verlengd. Dat kan ten koste gaan van de sowieso al korte vakantie. Op 15 juni start in principe de voorbereid­ing.

Leko: “We lossen de problemen wel op als ze zich stellen.” Kotysch: “Hopelijk heeft de trainer in dat geval een mooi cadeau voor ons in petto. Ik neem aan dat we dan later starten. Maar daarover zullen we nog wel samenzitte­n.”

FALEN IS GEEN OPTIE MEER

STVV kan de finale ruiken. Nu nog falen, is verboden. Leko: “Als we de finale nog missen, zou dat een serieuze teleurstel­ling zijn. Maar het is nog altijd geen must. Kijk naar het budget van Standard en KV Mechelen. Die ploegen móesten de finale spelen. Wij wíllen die spelen. Een groot verschil.”

Kotysch: “De finale was voor ons bij aanvang van play-off 2 geen doel. Maar we moeten niet flauw doen: als het nu nog misgaat, zal de ontgoochel­ing groot zijn.”

GENK IS EEN MAATJE TE GROOT

Genk maakte indruk in Europa en

werkt in play-off 2 een vlekkeloos parcours af. Bovendien geniet het van het thuisvoord­eel in een eventuele finale tegen STVV. Dat wordt een (te) zware dobber. Leko: “Toch wil iedereen in deze club tegen Genk spelen. Het is de droom van alle spelers. Het leeft nu al enorm. Ik heb de voorbije dagen veel individuel­e gesprekken gevoerd om de focus op Lier te leggen.”

Kotysch: “Ik deel de mening van Stuivenber­g. Die finale had op neutraal terrein moeten plaatsvind­en. Maar ook in Genk liggen voor ons kansen.”

STVV IS NIET KLAAR VOOR EUROPA

Stel dat STVV Genk klopt. Dan staat het op één stap van Europees voetbal. Ivan Leko zei eerder al: “We zijn niet klaar voor Europa.” Leko nu: “We zijn Barça of Real niet. Maar we kunnen wel aardig voetballen.”

Kotysch: “Ik begrijp de coach. We zijn twaalfde geëindigd in de reguliere competitie. Dan heb je in Europa eigenlijk niks te zoeken. Maar het zou toch onnozel zijn om nu te zeggen: Europa is te groot voor ons, laat maar schieten.”

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Sascha Kotysch, die aanwijzigi­ngen krijgt van coach Leko: “De finale was bij aanvang van play-off 2 geen doel. Maar als het nu nog misgaat, zal de ontgoochel­ing groot zijn.”
Foto JEFFREY GAENS Sascha Kotysch, die aanwijzigi­ngen krijgt van coach Leko: “De finale was bij aanvang van play-off 2 geen doel. Maar als het nu nog misgaat, zal de ontgoochel­ing groot zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium