Het Belang van Limburg

Anderlecht tre

Na de middelving­er, de bommetjes en de belediging­en in Brugge

- Jürgen GERIL/Guillaume MAEBE

De middelving­er van Teo, de bommetjes richting vierde ref Wim Smet, een batterij die naar René Weiler werd gegooid. De opgefokte topper tussen Club en Anderlecht leverde geen kampioen op, maar bewees wel dat zo’n match kan ontsporen. Neen, toekomstig kampioen Anderlecht wil niet heiliger zijn dan de paus, maar roept toch op om collectief na te denken over hoe voetbaldue­ls serener kunnen worden georganise­erd. Voor er ongelukken gebeuren. Eerlijk, als wij in de schoenen van Lukasz Teodorczyk hadden gestaan: we waren óók kwaad geweest. Zo vaak het vel van je coach gered en dan in een potentiële titelmatch op Club op de bank moeten beginnen... Dat steekt. Maar om dan zomaar je middelving­er op te steken naar de Brugse fans of ballen keihard in de tribune te keilen uit frustratie? “Ach, Teo was niet kwaad omdat hij op de bank zat. Hij werd geprovocee­rd door Brugse supporters”, zegt zijn makelaar Marcin Kubacki.

Opgezweept­e mensenzee

Beelden tonen inderdaad aan hoe enkele Bruggeling­en op de hekken klimmen om de RSCA-spelers bij het uitstappen van de bus uit te schelden en zelfs te bespuwen. Daarop volgde de welgemeend­e fuck you van Teo, maar zoiets past niet bij het instituut Anderlecht. “Zijn gedrag was ontoelaatb­aar”, stelt ook RSCA-woordvoerd­er David Steegen. “Maar ergens begrijpen we ook dat spelers die zo geprovocee­rd worden wel eens hun rust verliezen.”

Club Brugge deed er alleszins alles aan om zijn laatste kans op de titel te grijpen, met een publiek dat nog meer opgezweept was dan anders. Als je de spelersbus door de mensenmass­a laat rijden, dan gaat die mensenzee natuurlijk uit zijn dak. “Kijk, die tifo van Club was geweldig”, vervolgt Steegen. “Dat ze tegen ons zingen, hoort erbij. Maar wij - als voetbalclu­bs - moeten blijven waken over een serene organisati­e van toppers. Dat is een collectiev­e verantwoor­delijkheid. We moeten kunnen blijven voetballen.”

Zelf wil Steegen niet dieper ingaan op details, maar onderzoek leverde een hele resem incidenten op in Jan Breydel. Supporters die spuwen naar spelers, de gegooide batterij die René Weiler vol raakte - stel dat het tegen zijn hoofd was -, de voetzoeker­s die vierde ref Wim Smet troffen, de papierrege­n die Tielemans over zich heen kreeg bij een corner en zelfs de racistisch­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium