Het Belang van Limburg

Buitenland­se Belgen worden misbruikt

- Bram VANDECAPEL­LE

Vandaag vindt in de Giro de eerste tijdrit plaats. Het parcours en de afstand is op maat van Victor Campenaert­s. Maar de Belgische tijdritkam­pioen mag van LottoNLJum­bo niet voluit gaan. Want hij moet morgen fris zijn om kopman Kruijswijk bij te staan in een halve bergrit. Een onbegrijpe­lijke beslissing van de ploegleidi­ng, vindt onze wielerreda­cteur. Zoek vanavond niet naar de naam van Victor Campenaert­s bij de eerste vijftig renners in de uitslag. De Belgisch kampioen tijdrijden krijgt van zijn ploeg de opdracht om de tijdrit rustig aan te pakken. Binnen de tijdslimie­t aankomen is voldoende. Met de halve bergrit - geen aankomst bergop - op het menu van morgen wil de ploeg acht frisse helpers rond kopman Kruijswijk hebben. LottoNL-Jumbo teert in de Giro op één credo: alles voor het podium van Kruijswijk, de rest is bijzaak.

De Nederlands­e ploeg slaat de bal volledig mis. De kans is klein dat de favorieten voor de eindzege morgen met minuten zullen goochelen. En dan nog hebben ze naast Campenaert­s met Van Den Broeck, Keizer en Clement voldoende manschappe­n die een berg over kunnen. Bovendien staat Kruijswijk na zijn zwakke klim op de Blockhaus op meer dan drie minuten. Een achterstan­d die na de tijdrit alleen nog zal vergroten. Hoezo podium? Met Campenaert­s aan banden te leggen, wil LottoNL-Jumbo een - foutief - statement maken. Toen Kruijswijk vorig jaar de Giro leek te winnen, stond hij er in de derde week alleen voor. Het zorgde toen voor interne en externe kritiek. Door nu acht renners vol in dienst van Kruijswijk in te zetten, wil de ploeg van Richard Plugge zich indijken om niet opnieuw afgemaakt te worden. Het zorgt echter enkel voor extra stress bij de kopman. En net dat heeft Kruijswijk na een eerdere val in deze Giro niet nodig. Zaterdag verzuimden ze al een ritzege te pakken. Hun Italiaan Battaglin won met gemak de pelotonspr­int, twaalf seconden achter winnaar Izagirre. Wat als ze onderweg één mannetje lieten meerijden in het peloton…

Met Victor Campenaert­s laat LottoNL-Jumbo een tweede kans zomaar liggen. Zeggen dat de 25jarige Antwerpena­ar in normale omstandigh­eden de te kloppen man zou zijn, is overdreven. Maar een top drie leek een zekerheid. De sterren voor Campenaert­s stonden nooit gunstiger. Dennis is al naar huis. Dumoulin, Jungels en Pinot hebben er een nerveuze eerste negen dagen opzitten. Ze trainden de voorbije maanden ook vooral op het klimmen en minder op het werk tegen de chrono.

Ook het golvende parcours van 40 km is op maat van Campenaert­s. Hij is met 1m72 een van de kleinsten van de tijdritwer­eldtop en zijn 69 kilogram is een voordeel op zware omlopen. Begin dit jaar won de vice-Europese kampioen al de lastige tijdrit in de Ruta Del Sol. Hij verwees daar kleppers Valverde en Contador naar de ereplaatse­n. De slottijdri­t in Milaan is korter en biljartvla­k, in het voordeel van de grotere en zwaardere tijdrijder­s.

De situatie van Campenaert­s is voor onze Belgen in deze Giro geen alleenstaa­nd geval. Lotto Soudal en Quick Step Floors scoren en proberen dat met verschille­nde pionnen. Maar op Jurgen Van Den Broeck - specifiek in functie van Kruijswijk - na worden de Belgen in buitenland­se loondienst niet optimaal gebruikt of correct behandeld.

Stuyven is slechts plan B

Jasper Stuyven krijgt de unieke kans om de puntentrui te winnen, maar Trek-Segafredo verkiest in de sprints nog steeds Giacomo Nizzolo. De Italiaanse kampioen is snel, maar op de weg terug na een knieblessu­re en absoluut niet in vorm. Op elke molshoop moet hij lossen. Toch trekt ploegleide­r Kim Andersen steevast zijn kaart, om dan in de laatste 20 km - wanneer Nizzolo is gelost - toch naar plan B Stuyven over te schakelen. De 21-jarige Mads Pedersen doet in zijn eerste grote ronde zijn uiterste best, maar verder staat Stuyven er alleen voor. Met een beetje steun stond Stuyven nu nek aan nek met Gaviria in het puntenklas­sement. Mocht hij in Milaan toch in het paars prijken, heeft hij dat enkel aan zichzelf te danken.

Teuns en Hermans

Bij BMC, eenzelfde verhaal. Teuns en Hermans zijn rittenkape­rs, maar moeten te vaak werken voor Tejay van Garderen. De Amerikaan - een protegé van baas Jim Ochowicz - werd op de Blockhaus op bijna vier minuten gereden. Hij kwam over de streep in het wiel van Hermans, die zelf veel sneller kon. Campenaert­s, Stuyven, Hermans en Teuns. Ze zijn ploegspele­rs en zo profession­eel om de ploegorder­s te volgen. Maar de ploegen zelf doen aan kapitaalsv­ernietigin­g. En als Plan A straks toch faalt, krijgen ze ook nog gefrustree­rde Belgen in de kern.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Victor Campenaert­s, onze nationale kampioen tijdrijden, moet zich vandaag sparen in dienst van Steven Kruijswijk.
FOTO PHOTO NEWS Victor Campenaert­s, onze nationale kampioen tijdrijden, moet zich vandaag sparen in dienst van Steven Kruijswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium