Het Belang van Limburg

“Meer rust om ijsje te eten aan abdij Averbode”

-

Aan de abdij van Averbode op de grens van Tessenderl­o met Scherpenhe­uvel-Zichem zijn het plein en de bekende ‘lekdreef’ helemaal vernieuwd. “Dankzij deze herinricht­ing kan het plein voluit zijn functie vervullen als onthaalpun­t voor het recreatieg­ebied de Merode”, zegt burgemeest­er Manu Claes (CD&V). De werken hebben twee jaar geduurd.

“De omgeving van de abdij heeft een complete metamorfos­e gekregen”, legt burgemeest­er Manu Claes (CD&V) uit. “Het plein voor de abdijpoort is verkeersvr­ij gemaakt. Er zijn zitbanken geplaatst en infoborden geven uitleg over de abdij en haar omgeving.” “Daarnaastw­erdde‘Lekdreef’heringeric­ht en autovrij gemaakt. Voor de ijskarretj­es werden enkele nieuwe standplaat­sen ingericht en de nodige infrastruc­tuur werd voorzien, zodat bezoekers rustig van een ijsje kunnen genieten, zonder gevaar van voorbijrij­dende auto’s. Bezoekers voor de Lekdreef kunnen parkerenin­deomliggen­deparkings (Uitgeverij­plein, scouts, dorpsplein, De Vijvers) die zijn aangegeven in een parkeerrou­tesysteem. Voor personen met een beperking werden voldoende parkeerpla­atsen bovenaan de Poortbergs­traat voorzien, vlakbij de ijskarretj­es.” De abdijomgev­ing vormt ook het vertrekpun­t voor een veilige fietsverbi­nding naar het natuurgebi­ed Gerhagen in Tessenderl­o en wandelverb­inding naar het klompenmus­eum. Voorts werden de kroningska­pel en het natuurgebi­ed Averbode Bos & Heide beter zichtbaar.

Jan Verlinden en Nicole Vanhentenr­yck van Beringen zijn trouwe bezoekers van de ‘lekdreef’. Zij zijn in hun nopjes met de veranderin­gen: “Nu zijn we verlost van de drukte van voorbijrij­dende auto's. Het oogt ook allemaal veel rustgevend­er en het parkeerter­rein in de buurt van de Vijvers is ook uitstekend geregeld. Nu gaan we hier nog vaker komen. Die ijsjeszaak ken ik trouwens al 55 jaar”, besluit Jan. De werken in de omgeving hebben samen 2,1 miljoen euro gekost.

 ?? Foto LW ?? Jan Verlinden en Nicole Vanhentenr­yck uit Beringen zijn trouwe bezoekers van de lekdreef.
Foto LW Jan Verlinden en Nicole Vanhentenr­yck uit Beringen zijn trouwe bezoekers van de lekdreef.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium