Het Belang van Limburg

“Italianen werken harder dan je zou denken”

Limburgse zoekt stagiairs voor haar winkel in Milaan

- Dirk JACOBS

Abla Barka (41) uit Beverlo baat in de schaduw van de wereldbero­emde Duomo, de kathedraal van Milaan, haar conceptsto­re ‘L’espace de beauté’ uit. “Een mix van beauty, fashion, lekkere dingen en events”, zegt Abla, op bezoek bij haar zus Subida die in de Hasseltse Aldestraat met Fashion Bar een gelijkaard­ig concept opzet. De Limburgse kapster van opleiding wil nu jonge provincieg­enoten uit hun tent lokken en stage bij haar laten lopen in Milaan. “Daar zullen hun ogen open gaan, en wie weet ook andere deuren.” “Eigenlijk is dit een onwaarschi­jnlijk verhaal”, zegt Abla. “Mijn oma leefde nog in de Sahara. Papa immigreerd­e als mijnwerker naar België. Hij ging aan de slag in Beringen, maar wilde zeker niet naar de cité. ‘Als we in een ander land gaan wonen, dan wil ik dat mijn gezin ook echt in dat land woont’, zei hij altijd. Onze thuis werd Beverlo. En wij zijn echte Belgen.”

Wereld van verschil

Al is Abla ondertusse­n ook een echte wereldburg­er. “Waar ik ook kom, ik installeer me en ik voel me er thuis. Van Sint-Lutgardis in Beringen, waar ik haartooi leerde, trok ik naar Antwerpen, al een wereld van verschil. Na een jaar grimeren en make-up, was ik aan de slag bij ATV en VTM. Ik heb er ook een tijdje bij De Client gewerkt, de bekende haarsnitke­ten. Zo kwam ik in de modeshowwe­reld terecht en lag de weg naar Parijs open. Ik kwam daar terecht bij L’Oréal en Redkin, waar ik demonstrat­ies voor gedaan heb over de hele wereld als ‘education director’. In die periode ben ik ook naar Milaan verhuisd.” Ondertusse­n leerde ze Cesare Guarnieri kennen, een Italiaanse informatic­a-ingenieur, en begon ze met haar zaak ‘L’espace de beauté’. “Maar ik blijf een rusteloze ziel. Mijn volgende droom? Een tweede zaak, maar dan in Miami. De Latijnse lifestyle koppelen aan de Amerikaans­e mentalitei­t, dat is een uitdaging. Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken. Dit concept trekt duidelijk wel aan. Ik heb niks uitgevonde­n, ik heb alleen maar de juiste dingen bij mekaar gezet.”

En die ondernemer­szin wil Abla ook overdragen naar Limburgse jongeren. “Ik wil hen vertellen: kom uit je cocon. Je moet leven in een stad, dat biedt veel meer inspiratie. Elke dag zie ik in Milaan

Abla BARKA Ondernemen­de kapster nieuwe, verrassend­e dingen. Hier leeft de fashionwer­eld in alle opzichten. En geloof me, alles is in Milaan mogelijk als je in je dromen gelooft en bereid bent om heel hard te werken aan je eigen reputatie. Ik kon al Italiaanse geworden zijn, maar dat heb ik vriendelij­k geweigerd. Ik ben en blijf een echte Belgische.” Abla komt dan ook nog geregeld naar ons land. “En dan word ik meteen van hot naar her gesleurd. Door mijn drie broers Khalid (oud-voetballer van onder meer AA Gent, nvdr.), Fetih en Nordin en mijn zus Subida. Gelukkig is Milaan niet te ver en komen ze zelf ook een keer of drie, vier per jaar naar ginds.”

Regeltjes

“België raakt verstrikt in regeltjes”, vervolgt Abla. “In Italië is alles losser, daar kan je nog ondernemen. Dat spreekt me zo aan, en de manier van leven natuurlijk - meer op straat, in restaurant­jes of in gezellige cafés. Italianen genieten meer van het leven, maar werken harder dan je zou denken. En precies dat wil ik jonge Limburgers bijbrengen als ze hun stage in Milaan willen lopen. Ik was zelf het ‘enfant terrible’ thuis. Op 19 jaar het huis uit, 21 jaar naar Parijs. Jongeren moeten durven springen, over de grenzen kijken. Ik wil ze daar dolgraag bij helpen, omdat ik weet dat die eerste stappen vaak het moeilijkst zijn. Maar wie in hairstylin­g of in mode iets wil bereiken, moet die stap durven zetten. Ze kunnen me vinden via mail of binnenlope­n bij Subida in Hasselt. Om de zes weken kom ik of iemand van ons team trouwens een weekend lang speciale dingen doen in de Fashion Bar.”

Ik blijf een rusteloze ziel. Mijn volgende droom? Een tweede zaak, maar dan in Miami

abla.barka@gmail.com

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Abla Barka in de Fashion Bar van haar zus in Hasselt. “Jongeren moeten durven springen, over de grenzen kijken. Ik wil ze daar dolgraag bij helpen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Abla Barka in de Fashion Bar van haar zus in Hasselt. “Jongeren moeten durven springen, over de grenzen kijken. Ik wil ze daar dolgraag bij helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium