Het Belang van Limburg

Kapvergunn­ing ‘met bosmaaier’ uitgevoerd door bulldozer

Discussie over kaalkap in centrum van Diepenbeek

- Dirk JACOBS

Heel wat Diepenbeke­naren hebben met verontwaar­diging moeten toekijken hoe in de Spoorstraa­t in geen tijd een compleet terrein ontdaan werd van alle groen. Wildgroei en struiken, volgens de ene. Volwaardig­e bomen, zegt de andere. Hoe dan ook, een bouwvergun­ning om er 53 appartemen­ten, vier handelszak­en en een reeks ondergrond­se garages te bouwen, is er voorlopig niet.

Als we vooruit willen met Diepenbeek, moeten we deze vorm van muggenzift­erij dringend achterwege laten

Het hele bouwprojec­t is intussen geweigerd door de gemeente. “Omdat het aangeboden plan niet volgens het RUP is opgemaakt. Dan hebben we het over woonkwalit­eit, bijvoorbee­ld de terrassen”, zegt schepen Peter Prevot (Open Vld). “Bovendien is er een hoogtevers­chil van bijna één meter tussen de Spoorstraa­t en de winkels. Nergens staat hoe dat overbrugd wordt. In dezelfde oppervlakt­e ligt ook het ‘huis Palmers’. Dat blijft behouden, waardoor de grond een oppervlakt­e van meer dan 30 are krijgt. En dan Peter PREVOT

Schepen is er een archeologi­sche nota nodig die ook niet in de bouwaanvra­ag is opgenomen. Daarom dus een ‘njet’ voor deze aanvraag.” Bouwbedrij­f Hermans uit Lanaken, waar we geen reactie van kregen, kan natuurlijk naar de provincie om de weigering aan te vechten. Intussen heeft een groenbedri­jf wel al het groen op de hele site weggehaald, zodat het terrein bouwrijp is. “En ook daar zijn fouten gemaakt”, zegt Hugo Leroux (Groen). “Een buurman die alles nauwletten­d in de gaten houdt, heeft nergens een bekendmaki­ng voor het verlenen van die kapvergunn­ing gezien. Hij heeft de vergunning wel in handen ge- kregen en daarop staat de aanvraag om te maaien met een bosmaaier. Die hadden de werkers wellicht vergeten, want het werk is met gigantisch­e machines gebeurd. En dus is het terrein eigenlijk meteen bouwrijp gemaakt.” “Hoe de werken gebeuren, interessee­rt ons eigenlijk niet”, reageert Prevot, die wijst op de tekst van de gemeente zelf. “Daarin staat nergens het woord bosmaaier. Dat zijn regels die erboven staan, als kopie uit de aanvraag. Niks meer, niks minder. Bovendien gaat dit volgens onze eigen milieudien­st niet om een bosgebied en stelt er zich geen probleem. De oudste planten op het terrein zijn 10 jaar oud. Als we vooruit willen met Diepenbeek, moeten we deze vorm van muggenzift­erij dringend achterwege laten.”

 ?? FOTO HBVL ?? Het terrein is bouwklaar gemaakt, ook al is de vergunning voor het bouwprojec­t geweigerd.
FOTO HBVL Het terrein is bouwklaar gemaakt, ook al is de vergunning voor het bouwprojec­t geweigerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium