Het Belang van Limburg

Kerk krijgt nieuwe bestemming

- Raf VANMECHELE­N

De parochie Sint-Jan Baptist van Kuttekoven wordt samengevoe­gd met die van Sint-Odulphus Borgloon. Hiervoor is intussen een decreet uitgevaard­igd door de bisschop. Het bisdom van Hasselt is ook akkoord om de kerk in Kuttekoven een andere bestemming te geven. In 2012 kwam kunsthuis Z33 nog met het idee om kunstenaar Arnold Wittenberg de kerk van Kuttekoven vol beton te laten storten. Maar het project kwam er nooit, tot tevredenhe­id van de protestere­nde buurt. Ondertusse­n zijn we vijf jaar verder en zal de kerk worden ontwijd. “De stad Borgloon heeft vier maanden om advies te geven over de samenvoegi­ng van de twee parochies. Daarna wordt een ministerie­el besluit klaargemaa­kt. En dan worden het bisdom, de gemeente en de plaatselij­ke gemeenscha­p op de hoogte gebracht”, zegt Tony Dupont, woordvoerd­er van het bisdom.

“Wij gaan akkoord. Op termijn is het de bedoeling dat alleen de kerken van Jesseren, Hoeperting­en, Gotem en Borgloonce­ntrum nog gebruikt worden voor diensten. Op 28 mei zitten we samen met het kerkbestuu­r en het bisdom om het eerste kerkenplan te verfijnen”, zegt burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a). Er circuleren ondertusse­n heel wat geruchten dat de kerk van Kuttekoven zou worden verkocht. “Het stadsbestu­ur is eigenaar van de (beschermde) kerk. We zijn principiee­l akkoord voor een herbestemm­ing. Maar we wachten nu op een concreet project van de gemeente. Als dat conform is met wat wij hebben vooropgest­eld, wordt de procedure gestart”, zegt Tony Dupont.

“De pistes moeten nog bewandeld worden. Ik heb altijd gezegd dat er ook kantoorrui­mtes voor bijvoorbee­ld een architecte­nbureau mogelijk moeten zijn. Maar er zijn ook beperkinge­n. Zo is er nauwelijks parkeergel­egenheid. Dus activiteit­en die volk op de been brengen, kunnen er al niet”, zegt de burgemeest­er nog.

Eind dit jaar zou er wel een tentoonste­lling van kunstenaar Tom Herck in de kerk van Kuttekoven komen. “Ik heb een akkoord, maar meer kan ik er niet over kwijt. Ik moet alles nog een invulling geven. Het is alleszins een mooie locatie om een kunstproje­ct op poten te zetten”, besluit Tom Herck.

 ?? FOTO VRS ?? Het is nog niet duidelijk welke bestemming de kerk van Kuttekoven zal krijgen.
FOTO VRS Het is nog niet duidelijk welke bestemming de kerk van Kuttekoven zal krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium