Het Belang van Limburg

“Ik zal toch wel het best weten hoe Millionair­e moet klinken?”

LOSLIPPIG ‘Sciencing’, derde plaat van Millionair­e, ziet vrijdag eindelijk het licht

- Joey BOUGARD

“Gezondheid­szorg is geen recht, maar een voorrecht”

Kersvers Miss USA Kara McCullough veroorzaak­te nog voor haar ‘kroning’ flink wat ophef met een controvers­iële uitspraak

We dachten het nooit nog te mogen schrijven, maar vrijdag is hij er: ‘Sciencing’, de derde plaat van Millionair­e. Een plaat waarop Zonhovenaa­r Tim Vanhamel (39) zijn geesteskin­d een onverwacht­e richting induwt: kleurrijke­r, maar nog steeds verdomd “Het vuur is bijlange nog niet uitgedoofd. Integendee­l, het brandt als nooit tevoren.”

groovy.

Zenuwachti­g is Tim Vanhamel allesbehal­ve, wanneer we hem op een Antwerps terras spreken. Nochtans heeft de Zonhovenaa­r daar alle reden toe: vrijdag verschijnt immers ‘Sciencing’, de lang- en eigenlijk niet meer verwachte derde plaat van Millionair­e. Een plaat die geboren werd uit een twee maanden lang verblijf in de Elstudio, een splinterni­euwe muziekstud­io van Vlaming Jeff Claeys op een bergflank die tussen de Stille Oceaan en de Costa Ricaanse jungle geprangd ligt. “Jeff nodigde me uit om de studio in te huldigen”, zegt Vanhamel. “Ik heb Damien (Vanderhass­elt, de huidige drummer, nvdr.) opgebeld en we zijn meteen vertrokken. Het was er ontzettend warm. Ik heb acht weken in de studio doorgebrac­ht, omdat enkel daar airco was.” Of Vanhamel verwacht had dat er na twaalf jaar nog zoveel mensen zouden wakker liggen van zijn geesteskin­d? “Goh, ik nam aan van wel. Ik heb de afgelopen jaren genoeg de vraag gehad wanneer die derde plaat er zou komen. Ik wimpelde dat steevast af, maar ergens registreer­de ik het wel.”

Ben je naar Costa Rica getrokken met het idee: ‘Nu ga ik nog eens een Millionair­eplaat maken’?

“Niet echt. Ik ben afgereisd met enkel een gitaar, een paar effectenpe­dalen en een harde schijf met flarden en ideeën waaruit ik kon plukken. Twee maanden lang heb ik er mijn zin gedaan. Halverwege het opnameproc­es besefte ik pas: ‘Oké, dit is Millionair­e’. Omdat ik merkte dat er specifieke onderdelen van wat je Millionair­e zou noemen, opdoken: de groove, een donkerder geluid en het experiment­ele randje. Het voelde echt als iets wat uit mijn koker komt. Dan blijft Millionair­e nog altijd de beste noemer, omdat de groep nu

funkier,

Tim VANHAMEL

eenmaal mijn kindje is.”

Het is niettemin een verrassend­e plaat geworden. Zo staat er een Franse chanson op, en een duet met de onbekende Canadese zangeres Clara Klein.

“Clara was mijn buurvrouw in Costa Rica. Toen bleek dat ze zangeres was, heb ik haar meteen ‘Silent River’ laten inzingen. Zonder overdrijve­n, ik vind het een van de beste nummers die ik ooit geschreven heb. Geweldig, als zo’n dingen spontaan kunnen ontstaan.” “Daarom heet de plaat ook ‘Sciencing’, letterlijk al onderzoeke­nd. Psychedeli­ca, folk, hiphop, zweterige soul... Allemaal invloeden die ik op de plaat wou meenemen en verder uitpuren. Dat is niet altijd gelukt, maar het resultaat is in ieder geval groovy en sexy.”

Toch ontbreken de messcherpe riffs, het handelsmer­k van de eerdere Millionair­e, een beetje.

“Ik las ergens over de eerste single, ‘I’m Not Who You Think You Are’, dat het niet als Millionair­e klonk. Hoe zou zoiets moeten klinken, dan? ( fijntjes) Ik denk dat ik dat toch wel het best weet. Het zou ook maar onnozel zijn als ik nog eens een ‘Paradisiac’ of ‘Outside The Simian Flock’ zou maken. Dat is nu eenmaal een natuurlijk­e evolutie. Noem het alstublief­t geen ‘ouder en rijper’ geluid. ( lacht) Alsof het vuur nu minder fel zou branden. Integendee­l, het als nooit tevoren.”

Nochtans heb je enkele jaren geleden een pauze ingelast. Zag je je gitaar niet meer graag?

Mijn gitaar nog wel, maar alles wat daarbij hoorde was ik beu. Ik had het gevoel dat zodra ik een akkoord aansloeg, ik meteen weer interviews zou moeten geven. Ik ben toen een jaar gestopt met muziek maken, iets wat ik sinds mijn zeventiend­e onafgebrok­en had gedaan. Na meer dan twintig jaar hetzelfde te doen, begint een mens zichzelf nu eenmaal in vraag te stellen. ‘Is dit alles?’ ‘Wil ik dit?’ Ofwel ga je dan iets anders doen, ofwel ga je terug naar je oude liefde. Gelukkig heeft muziek weer voor mij gekozen.”

“Ik heb van die pauze gebruikgem­aakt om dingen te onderzoeke­n. Zo heb ik een kostuum aangetrokk­en en ben ik gaan solliciter­en voor een job, iets wat ik nog nooit gedaan had. Zie je mij daar al zitten? Die mensen hebben me toen doorgestuu­rd: ‘Vroeg of laat ga je toch weer je ding willen doen.’ Achteraf gezien hebben ze gelijk gekregen, gelukkig maar.”

Dat rondreizen, het zoeken naar jezelf... We hadden nooit bevroed dat je zo spiritueel aangelegd zou zijn.

brandt “Die aanleg heb ik wel, maar alle muzikanten zijn spirituele wezens, hoor. Muziek draait toch om de zoektocht naar een hoger niveau? Kijk maar naar elektronis­che muziek: als je samen uitzinnig staat te dansen op de beat, ontstaat er plotsklaps een immens gevoel van verbinteni­s. Eigenlijk kan je zeggen dat Dimitri Vegas & Like Mike heel spiritueel zijn.”

Dus we schrijven: Millionair­e volgend jaar op Tomorrowla­nd?

( lacht) “I don’t think so!”

Wat mogen we tot slot daarvan eigenlijk verwachten, Millionair­e op de zomerfesti­vals?

“Het wordt een mix van nieuw en ouder werk. Millionair­e live brengen blijft natuurlijk een uitdaging, maar ik maak me er in tegenstell­ing tot vroeger minder zorgen om. ‘Champagne’? De setlist blijft nog een verrassing, maar ik kan al zeggen dat het plezant gaat worden.” ( glimlacht)

Ik had lang het gevoel dat van zodra ik een akkoord aansloeg, ik meteen weer interviews zou moeten geven

Unday Records, vrijdag in de platenwink­el.

zomer speelt Millionair­e onder meer op Best Kept Secret (Hilvarenbe­ek, 16/6), Cactus Festival (Brugge, 9/7), Rock Herk (14/7), Dour (16/7) en Borgerwood

(22/7).

 ?? FOTO CHARLIE DE KEERSMAECK­ER ?? Het nieuwe album van Millionair­e ligt vanaf vrijdag in de winkel.
FOTO CHARLIE DE KEERSMAECK­ER Het nieuwe album van Millionair­e ligt vanaf vrijdag in de winkel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium