Het Belang van Limburg

“De meesten zijn slecht voorbereid”

Rachida Naya van Carbon Hotel leidt ‘De Sollicitat­ie’

- Raymond DE CONDÉ

In het Vier-programma ‘De Sollicitat­ie’ is de kijker vanavond vlieg op de muur bij vier sollicitat­iegesprekk­en voor een vacature in het Carbon Hotel in Genk. Die worden geleid door Rachida Naya, COO van Different Hotels, en assistent-manager Sonny Biesmans. “Dit is een nuttig programma”, zegt Rachida. “Voor veel mensen die een job zoeken is het een wake-upcall, want ze zien ook hoe het niet moet.”

GENK -

De vacature was die voor receptioni­st, of guest loving host, zoals ze het in het Carbon Hotel graag noemen. “We hebben die functie zo genoemd omdat een receptioni­st(e) bij ons iemand moet zijn die begaan is met zijn gasten en die de tijd neemt om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken”, vertelt Rachida Naya. “Daarom hebben we hen enkele jaren geleden al een goed deel van de administra­tieve taken uit handen genomen. Je kunt bij ons al van thuis uit inchecken via je iPad. Dan moet je alleen de sleutel nog afhalen. Zo komt er tijd vrij voor een gesprek met de gasten. Voor de job waren geen bijzondere diploma’s vereist, maar wel talenkenni­s, kennis van de regio en de gewenste attitude: begaan zijn met de gasten, graag tussen de mensen staan...” Er waren aanvankeli­jk 28 kandidaten. “Een aantal daarvan viel af omdat het cv niet overtuigde”, zegt Rachida. “Over het algemeen is het peil van cv’s behoorlijk, al bots je tegenwoord­ig nog meer dan vroeger op dt-fouten. Dat is bijna sociaal aanvaard, maar ik ben er allergisch voor. Een receptioni­st moet ook e-mails opstellen en die mogen niet ontsierd worden door dt-fouten.”

Voorbereid­ing

Veel kandidaten vielen ook af toen ze vernamen dat het sollicitat­iegesprek in dit geval op tv zou komen. De opnamen hadden bovendien plaats in de studio in Vilvoorde en sommigen zagen op tegen de verplaatsi­ng. “De kandidaat die we gekozen hebben, werd aangenomen na het eerste gesprek. Dat heeft te maken met het format van het programma. Normaal volgt er ook een tweede en een derde gesprek. Gemiddeld besteden we daar per kandidaat ongeveer een uur aan. Hoe langer het gesprek duurt, hoe dichter we bij de ultieme keuze komen, want een langer gesprek is een teken dat we elkaar beter willen leren kennen.” De vaakst voorkomend­e fout die sollicitan­ten maken? “Gebrek aan voorbereid­ing. Twee op de drie zijn onvoldoend­e voorbereid. Dat is heel vreemd, want een kandidaat weet toch dat er tientallen anderen zijn die de job willen en het is maar een kleine moeite om je online te informeren over het bedrijf waar je wil gaan werken. Ik denk dat de doorsnee kandidaat zich niet meer dan een uur voorbereid­t. Sommigen doen er maar vijf minuten over. Dat verbaast me enorm.”

Stress

Zo’n gesprek heeft veel weg van een examen waarvan de stof voor de sollicitan­t voor een groot deel onbekend is. Gevolg: stress. “Daar heb ik alle begrip voor”, zegt Rachida. “Ik probeer de sollicitan­ten op hun gemak te stellen, maar als dat na een paar pogingen niet lukt, hebben we niet de geschikte kandidaat te pakken. Een receptioni­st moet immers stressbest­endig zijn en in staat om soms heel verschille­nde problemen op te lossen.” Wordt er veel gelogen tijdens een gesprek? “Eerlijkhei­d is een basisprinc­ipe, maar er wordt veel aan windowdres­sing gedaan. Werken tijdens het weekend? ‘s Avonds wat langer blijven? Om half zeven beginnen? Allemaal geen probleem. Tot ze er na een maand achter komen dat ze die flexibilit­eit niet kunnen opbrengen. Naarmate je meer ervaring krijgt, leer je dat wel tijdens het gesprek te doorprikke­n.”

Een enkele keer komt een kandidaat niet alleen, maar brengt hij zijn partner mee. “In zo’n geval maak ik hen duidelijk dat we er maar één zullen betalen”, lacht Rachida.

Loon

“Over het salaris begin ik meestal zelf. Sommigen durven er niet over beginnen, anderen zijn me soms voor. Het loon is maar één aspect en is zelden de eerste voorwaarde. Het komt erop aan een juist evenwicht te vinden tussen een werkplek waar je je goed voelt en de verloning. Het gevoel hebben dat je voor het bedrijf iets kunt betekenen en dat je met leuke collega’s kunt werken is ook veel waard en dat beseffen de meesten wel.”

De sollicitat­ie’, Vier, 21.35 uur

 ?? FOTO VIER ?? COO Rachida Naya en assistent-manager Sonny Biesmans zoeken een receptioni­st voor het Genkse Carbon Hotel.
FOTO VIER COO Rachida Naya en assistent-manager Sonny Biesmans zoeken een receptioni­st voor het Genkse Carbon Hotel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium