Het Belang van Limburg

“Ouders opjutten is onnodig”

Zomerkampe­n en nog niet volgeboekt

- Yannick CAMS

Wie voor zoon of dochter nog geen plaatsje in een en vakantieka­mp gevonden heeft, hoeft nog niet te panikeren. De meeste organisato­ren hebben deze zomer nog voldoende aanbod. “De ouders worden in januari opgejut, maar eigenlijk hoeft dat niet.” Uit een onderzoek k van de Gezinsbond blijkt dat zeventig procent van de ouders de zoektocht naar opvang stresseren­d vindt. “Eigenlijk zouden wij ook liever hebben dat alles wat rustiger verloopt”, klinkt het bij Kazou. Er zijn te weinig plaatsen, de opvang is te duur en de openingsti­jden zijn te krap. Voor zeven op de tien ouders is de zoektocht naar een geschikte opvangplek zelfs een bron van stress. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond. “Dit is een maatschapp­elijk probleem dat steeds groter wordt, omdat ouders vaker met zijn tweeen werken en de grootouder­s pas later op pensioen kunnen”, legt Lutgard Vrints, die meewerkte aan het onderzoek, uit.

Paniek

Vooral vakantieka­mpen blijken populair. Bijna zeventig procent van de ouders schrijft zijn kroost in voor minstens één kamp zonder overnachti­ng. Dertig procent voor een kamp mét overnachti­ng. Hoewel de indruk bestaat dat alle kampen volgeboekt zijn, is er bijna overal nog plaats. “Op dit moment zijn onze kampen voor 85 procent volgeboekt, maar voor elk kamp en voor elke week zijn er plaatsen vrij”, zegt Marlies Verougstra­ete van Ideekids, dat in een jaar zo’n 26.000 kinderen opvangt op 27 verschille­nde locaties. “In januari steken er elk jaar onheilsber­ichten over overvolle kampen de kop op, maar eigenlijk hoeft niemand te panikeren.”

Hype

“Sommige organisati­es hypen hun inschrijvi­ngsweekend en halen dan vermoedeli­jk zestig tot zeventig procent van hun inschrijvi­ngen binnen”, zegt Sarah De Ruyter van Top Vakantie. “We wachten eerst de vraag af en regelen dan pas het vervoer of schakelen extra monitoren in. Tijdens de eerste weken van juli en de laatste van augustus is er traditione­el weinig plaats, omdat ouders dan moeilijker vakantie kunnen nemen.”

Ook bij Wakasa uit Lummen zijn er nog voldoende plaatsen vrij. Sam Broux: “Onze kampen zijn voor zeventig procent volzet. De ouders worden in januari opgejut, maar eigenlijk hoeft dat niet. De kampen van de gemeenten zijn kleinschal­iger en goedkoper, daar moet je er volgens mij wel snel bij zijn.” Kazou, de jeugddiens­t van de Christelij­ke Mutualitei­t, startte half januari met de inschrijvi­ngen. Op piekmoment­en surften 6.000 mensen tegelijk naar de website en werden zo’n 500 boekingen per minuut geregistre­erd. “In die periode gaat het heel snel en dan gaan ouders misschien panikeren. Al die stress is eigenlijk niet nodig. Na januari valt de zoektocht stil, terwijl lang niet alle kampen volzet zijn. Op dit ogenblik hebben we nog 4.000 plaatsen vrij voor kinderen van 7 tot 18 jaar”, zegt Seppe Van Pottelberg­h. “Eigenlijk zouden wij ook liever hebben dat alles wat rustiger verloopt. Voor sommige vakanties is de vraag enorm, maar ouders mogen zich niet vastpinnen op één reis en één bepaalde periode. Je moet een beetje flexibel zijn, al onze vakanties zijn leuk.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Verschille­nde aanbieders van jongerenka­mpen, zoals ook Kazou, hebben nog plaatsen in de aanbieding.
FOTO RR Verschille­nde aanbieders van jongerenka­mpen, zoals ook Kazou, hebben nog plaatsen in de aanbieding.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium