Het Belang van Limburg

Nog zeven slachtoffe­rs van oplichters aan geldautoma­ten Zo werkt de “Libanese lus”

Fraudetech­niek laat slachtoffe­rs geloven dat hun kaart is ingeslikt

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Hoewel KBC en sectororga­nisatie Febelfin gisteren niet in detail wilden treden over de werkwijze van de daders van de grootschal­ige bankkaartf­raude in Limburg, maakten de oplichters vermoedeli­jk gebruik van de ‘Libanese lus’. Dat is een techniek uit het buitenland waarbij een klemmetje of een lus van tape de bankkaart na de transactie in de automaat vasthoudt.

Bij KBC, een van de banken waar de daders toesloegen, klonk het gisteren dat de fraude nog volop wordt onderzocht. “De techniek die de oplichters in Limburg hebben gebruikt, hoeft immers niet dezelfde te zijn als die van eerdere fraudeurs”, zegt KBC-woordvoers­ter Ilse De Muyer. “Daarom kunnen we ook nog geen details geven over hun modus operandi.” Op de vraag hoe het kan dat dieven er schijnbaar moeiteloos in slagen de gleuf van een automaat te manipulere­n, moeten zowel de banken als sectororga­nisatie Febelfin het antwoord schuldig blijven. “De daders hebben in ieder geval een combinatie van ‘shouldersu­rfing’ (meekijken terwijl u uw pincode ingeeft) en ‘card trapping’ gehanteerd”, weet Febelfinwo­ordvoerste­r Isabelle Marchand. “Maar hoe die ‘card trapping’ precies in zijn werk gaat, weten we zelf niet. Dat is doorgaans informatie die banken liever niet met het grote publiek delen, precies om mensen met slechte bedoelinge­n niet op ideeën te brengen.”

Libanese lus

Mogelijk maakten de oplichters aan de Limburgse automaten gebruik van de ‘Libanese lus’, een techniek die uit het buitenland komt overwaaien. Door een klem of lus van tape aan de binnenkant van de invoermond te installere­n, verhindere­n de daders dat de kaart na afloop wordt ingeslikt. De chip kan wel gewoon worden gelezen. Daarna bevestigen de daders een onopvallen­d flapje voor de gleuf, dat dichtvalt zodra de kaart is ingegeven. Daardoor zit de kaart na de transactie geblokkeer­d.

Hoewel de klant de indruk krijgt dat zijn kaart is ingeslikt, verhindert de eerder geïnstalle­erde lus of klem dat de kaart ook echt in de automaat verdwijnt. Zodra het slachtoffe­r wegwandelt bij de bankautoma­at, zal de oplichter de Libanese lus verwijdere­n en heeft hij de kaart in zijn bezit. Met de pincode die hij heeft afgekeken, kan de dief vervolgens de rekening van zijn slachtoffe­r leegplunde­ren.

Roemeen

Nieuw is de techniek niet. De Nederlands­e politie waarschuwd­e er in 2013 al voor. Een jaar geleden werd in Oostende een 25-jarige Roemeen opgepakt die van de Libanese lus zijn handelsmer­k had gemaakt. “Los van welke methode er is gebruikt, drukken wij klanten op het hart om alert te zijn”, meldt KBC. “Scherm je code af tijdens het intoetsen, laat je niet afleiden en bel in geval van fraude altijd zélf naar Card Stop.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium