Het Belang van Limburg

Geloofwaar­digheid op nieuw dieptepunt

Trump verklapt Russen geheime Israëlisch­e info over laptopbomm­en

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - Volgens de Amerikaans­e krant de Washington Post heeft Amerikaans president Donald Trump toen hij vorige week de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov ontving, uiterst gevoelige geheime informatie vrijgegeve­n. Medewerker­s van Trump ontkenden dat, waarna de president het zelf bevestigde.

Er gaat letterlijk geen dag meer voorbij zonder dat Donald Trump de Amerikaans­e en internatio­nale pers haalt met weer een onbesuisde beslissing of een ongerijmdh­eid. Deze keer gaat het over de vraag of de president gevoelige informatie van de geheime diensten heeft gedeeld met ‘de Russen’ en zo een bron in gevaar heeft gebracht, en over de manier waarop hij alweer de geloofwaar­digheid van zijn medewerker­s onderuit heeft gehaald. Die waren namelijk volop aan het proberen de zoveelste brand in het Witte Huis te blussen.

Trump ontving vorige week de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeu­r in Washington Sergej Kisljak in het Witte Huis. Achteraf sprak hij over een “erg, erg goede vergaderin­g”. Volgens de Washington Post begon Trump tijdens het gesprek onverwacht over een terroristi­sche dreiging van IS die verband hield met het gebruik van laptops in vliegtuige­n.

Het probleem daarmee zou niet zozeer de vrijgegeve­n informatie zelf zijn, maar wel dat het door de details die de president erbij gaf mogelijk wordt de bron van de informatie te achterhale­n. Daardoor komt de veiligheid van die bron in het gedrang. Het gaat, nog steeds volgens de krant, om een zeer waardevoll­e bron die informatie geeft die zo gevoelig is dat ze niet wordt gedeeld met de bondgenote­n van de VS en dat zelfs de verspreidi­ng binnen de Amerikaans­e regering beperkt wordt. De New York Times berichtte dat de informatie afkomstig van Israel. De traditione­le bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten kan een lek van dergelijke vertrouwel­ijk informatie allicht maar matig appreciëre­n.

“Absoluut recht”

Kort na de publicatie van de Washington Post lieten zowel minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson als nationaal veiligheid­sadviseur Herbert McMaster weten dat zij aanwezig waren bij de vergaderin­g en dat het verhaal van de Washington Post, gebaseerd op twee anonieme bronnen binnen het Witte Huis, niet klopte. In Moskou noemde ook Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov de berichten “pure onzin”. Maar even later kwam er weer de stilaan onvermijde­lijke tweet van de president met de boodschap dat hij “het absolute recht” had om “informatie omtrent terrorisme en de veiligheid van de luchtvaart te delen met Moskou”.

Geloofwaar­digheid

Opvallend was dat andere Amerikaans­e media, zoals de New York Times en CNN, het nieuws van de Washington Post overnamen kort nadat de medewerker­s van het Witte Huis het hadden ontkend. De media geloven zulke ontkenning­en niet meer. Donald Trump blijkt meer en meer niet alleen zijn eigen geloofwaar­digheid onderuit gehaald te hebben, maar ook die van de hele staf van het Witte Huis. “Als je al begint met liegen over het aantal aanwezigen bij de eedafleggi­ng van de president, waarover ga je dan nog meer liegen?”, vragen de Amerikaans­e media zich af.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? De Amerikaans­e president ontving vorige week Russisch buitenland­minister Sergej Lavrov.
FOTO AP De Amerikaans­e president ontving vorige week Russisch buitenland­minister Sergej Lavrov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium