Het Belang van Limburg

Slotenmake­rs vrezen groeiende macht van bewakingsf­irma’s

-

De Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken zet vandaag wellicht het licht op groen voor de privatiser­ing van politiedie­nsten. Bewakingsf­irma’s krijgen een pak meer bevoegdhed­en, zodat de politie zich kan toeleggen op haar kerntaken. Intussen roeren de slotenmake­rs zich wel. Zij vrezen dat bewakingsf­irma’s hun werk zullen overnemen. Gebouwen doorzoeken op wapens of explosieve­n, identiteit­scontroles op niet-publiek toegankeli­jke plaatsen, in sommige gevallen zelfs wapens dragen: bewakingsf­irma’s zullen meer macht krijgen. Het wetsontwer­p daarover wordt normaal gezien vandaag goedgekeur­d in de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken.

Maar lang niet iedereen is tevreden met die nieuwe wet. Vooral de slotenmake­rs vrezen dat de bewakingsa­genten hun taken zullen overnemen. “De regering wil dat deurwaarde­rs in de toekomst vergezeld worden door bewakingsa­genten, en niet langer door politieage­nten. Wij vrezen dat de bewakingsf­irma’s op termijn ook de deur zullen openmaken, waardoor wij niet langer nodig zijn”, zegt Geert Herbots van de Vlaamse Slotenmake­rs Unie. “Er zijn vandaag immers geen regels rond slotenmake­rs. Iedereen mag het beroep uitoefenen. Dat maakt dat er veel oplichters actief zijn. We krijgen continu meldingen over te hoge prijzen en zelfs inbraken met hulp van slotenmake­rs. Wij stellen voor om ons beroep streng te reglemente­ren. Dan kunnen gecertific­eerde slotenmake­rs ook de bevoegdhei­d krijgen om de woning te betreden, zodat er geen bewakings- of politieage­nt nodig is.” Maar zo ver komt het voorlopig niet. Vooral Open Vld kant zich tegen een erkenning van slotenmake­rs. “Omdat ze tegen protection­isme zijn zeggen ze, maar volgens ons is er gelobbyd door de bewakingss­ector”, zegt Herbots, die het aantal opdrachten met deurwaarde­rs op 250.000 per jaar schat, goed voor zo’n 100 voltijdse jobs.

In de wandelgang­en is te horen dat de slotenmake­rs oorspronke­lijk wel in de nieuwe wet zaten, maar dat het kabinet van vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) de passage liet schrappen. “Er is nagedacht om de slotenmake­rs op te nemen”, bevestigt De Croo’s woordvoerd­er. “Maar er is besloten dat niet te doen, omdat het de toegang tot het beroep zou bemoeilijk­en.”

 ?? FOTO HBVL ?? Slotenmake­rs willen strengere regels voor hun beroep.
FOTO HBVL Slotenmake­rs willen strengere regels voor hun beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium