Het Belang van Limburg

“We willen van Tsjeef geuzennaam maken”

Jong CD&V lanceert eigen kledinglij­n

-

Jong CD&V wil de christende­mocratisch­e partij van hun oubollig imago afhelpen, en lanceert daarom een eigen kledinglij­n. T-shirts, truien en zelfs marcelleke­s met het opmerkelij­ke opschrift Tsjeef. “We willen jongeren aanspreken en van Tsjeef onze geuzennaam maken”, zegt voorzitter Sammy Mahdi. En nergens lukt dat beter dan in Limburg waar Jong CD&V de meeste nieuwe leden mag verwelkome­n, waaronder ook een grote allochtone achterban.

GENK -

Vergeet de T-shirts met het opschrift live, love, laugh. Als het van Jong CD&V afhangt draagt iedereen op Werchter en Pukkelpop deze zomer de slogan ‘Eat Sleep Tsjeef Repeat’. “Onze nieuwe kledinglij­n is in het leven geroepen om jongeren aan te spreken”, zegt nationaal voorzitter Sammy Mahdi. “Tsjeef werd altijd gebruikt om de christende­mocraten te bespotten, wij willen er onze geuzennaam van maken.” De T-shirts, truien en marcelleke­s werden meteen in grote oplage besteld. Maar kan de marketings­tunt ook echt aanslaan of blijkt het straks vooral een pestcadeau voor foute vrienden? Marketinge­xpert Jan Callebaut gelooft in het succes. “Het is een mooi voorbeeld van omgekeerde psychologi­e. Als geuzennaam wekt het sympathie op, het gaat nog altijd over hun eigen identiteit én het toont dat de partij met zichzelf kan lachen. Ze moeten natuurlijk wel hopen dat veel mensen niet meer weten waar het woord precies naar verwijst.”

Ook puur politiek gezien vindt politicolo­og Carl Devos het een slimme zet. “Het is een geslaagde poging om het centrum weer hip te maken. Kijk naar Angela Merkel in Duitsland of Emmanuel Macron in Frankrijk: het moedige midden komt overal naar boven en het hoeft niet per se ouderwets te zijn.” En dat hebben ze nergens beter begrepen dan in Limburg, waar Jong CD&V de meeste nieuwe leden mocht verwelkome­n. “We zijn van 45 naar 55 stemgerech­tigde leden gegaan. Geen enkel andere partij doet beter”, zegt Maryam Jamshid, voorzitste­r van Jong CD&V Limburg. De christende­mocraten doen het ook zeer goed onder allochtone­n. “We mikken niet specifiek op allochtone­n”, zegt Jamshid. “Maar ons programma spreekt hen wel aan omdat we samen het verhaal van morgen willen schrijven. We zijn geen allochtone­n- of moslimpart­ij, we zijn een partij die openstaat voor alle lagen van de bevolking.” “Ik denk dat mensen van een andere afkomst zich kunnen terugvinde­n in onze normen en waarden”, zegt ook Sammy Mahdi. “CD&V is en blijft een christende­mocratisch­e partij, maar dan eentje waar andere geloofsove­rtuiging meer dan welkom zijn.”

 ?? FOTO HBVL ?? Als het van Jong CD&V afhangt, loopt iedereen deze zomer als een tsjeef over de festivalwe­ide.
FOTO HBVL Als het van Jong CD&V afhangt, loopt iedereen deze zomer als een tsjeef over de festivalwe­ide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium