Het Belang van Limburg

“Wie geen geld heeft houdt zich bezig met regels maken”

Guy Verhofstad­t over de Europese Unie die geen Unie is

- Eric DONCKIER

Een interview met Guy Verhofstad­t, het blijft een ervaring. Je spreekt op voorhand af waarover je het wil hebben. In dit geval over het feit dat politici zichzelf constant moeten heruitvind­en wegens steeds wisselende opeenvolge­nde functies. Iets waar hij een meester in is. En waarmee hij akkoord ging. Maar zoals altijd gaat het interview enkel over hetgene wat hij wil. Dat laat hij al in zijn tweede zin, hoogstens zijn derde, duidelijk weten: we gaan het toch over Europa hebben. Ja dus. En ook een klein beetje over hem. Het is de dag na zijn uithaal tegen de Hongaarse premier Orban dat we Guy Verhofstad­t ontmoeten in Vini Divini. Een piepklein Italiaans restaurant in Brussel waar hij zowat kind aan huis is. Tegen de muren rekken met flessen en nog eens flessen van de beste Italiaanse wijnen. Ook zijn wijn “Meone” staat er te pronken. Wanneer we binnenkome­n zitten Guy Verhofstad­t en zijn woordvoerd­er er al. Ze zijn volledig ingenomen door hun mobiele telefoons. Zijn uithaal naar Orban is via de sociale media al meer dan 5 miljoen keer bekeken. Voor de fractielei­der van de liberalen in het Europees Parlement het bewijs dat het woord helemaal terug is.

Guy Verhofstad­t: “Niet eens zolang geleden mocht een quote op televisie niet langer dan 13 seconden duren. De sociale media hebben dat doorbroken. Via de sociale media kunnen we ons rechtstree­ks tot onze kiezers richten. En dan zien we dat een goede retorische tussenkoms­t in het parlement wel degelijk bekeken wordt. Ik heb eens op Facebook Life moeten uitleggen wat de Brexit inhoudt en had 1,5 miljoen kijkers. Ongeloofli­jk.”

Passie

Voorwaarde is wel dat men de gave van het woord heeft. Iets wat Guy Verhofstad­t in meer dan gewone mate heeft. Zo herinner ik mij een verkiezing­scongres waarop hij als oppositiel­eider ongeloofli­jk tekeer ging. Had hij toen opgeroepen om naar Brussel te trekken om er de Wetstraat 16 te bezetten, ik weet zeker dat de zaal dit zou gedaan hebben. Gelukkig was dat congres in Flanders Expo in Gent en niet in de Munt in Brussel. Guy Verhofstad­t is ondertusse­n zo’n 30 jaar ouder. Maar qua temperamen­t is er weinig veranderd. Een mens vraagt zich af waar hij die energie blijft halen. Guy Verhofstad­t: “Het heeft te maken met passie. Wanneer je gepassione­erd bent, dan vind je energie. Ja, ik ben gepassione­erd. Ik blijf overtuigd dat wanneer je gepassione­erd bent, het mogelijk is om politiek in een andere richting te duwen. Ook op Europees niveau. En nu meer dan ooit omdat de Europese Unie op een kantelpunt staat.”

Kantelpunt

Een kantelpunt. Oké. Maar wat mag dat kantelpunt dan zijn? Guy Verhofstad­t: “De Brexit. Niemand achtte dat mogelijk, zelfs de Britten niet. Het gebeurde toch en meteen dachten velen dat nog andere landen het Britse voorbeeld zouden volgen. Oostenrijk, Nederland, Frankrijk. Ze zouden allemaal de Europese Unie de wacht aanzeggen, misschien zelfs opstappen. En wat zien we nu. In al die landen hebben de partijen die pro EU zijn de verkiezing­en gewonnen. Voor de nieuwe Franse president Emmanuel Macron primeert de Europese soevereini­teit zelfs op de Franse soevereini­teit. Wie had dat ooit durven denken? We zitten duidelijk op een kantelpunt en we moeten het gebruiken om de zaken te veranderen.”

Elastiek

Persoonlij­k heb ik altijd positief gestaan ten overstaan van de Europese Unie. Maar de laatste jaren ben ik beginnen twijfelen. De EU regelt alles. Nog even en ze reglemente­ren de elastiek van mijn slip. Maar de sociale dumping of de fiscale ontduiking door multinatio­nals, om het bij deze voorbeelde­n te houden, krijgen ze niet gekeerd. Waar hebben we een EU dan nog nodig? Ik kan mijn redenering niet afmaken. De voormalige premier kan niet wachten om te antwoorden. Hij zit nu helemaal op zijn paard.

Guy Verhofstad­t: “Juist, helemaal juist. Weet je, de mensen zijn niet tegen Europa, ze zijn wel tegen de Europese Unie. En zoals die nu bestuurd wordt, is dat terecht. Trouwens, het is helemaal geen Unie, het is een confederat­ie van lidstaten. Alle belangrijk­e zaken moeten met eenparighe­id van stemmen beslist worden. Begin daar maar eens aan met 28 en straks 27 lidstaten met allemaal particulie­re belangen. Ze kunnen ook beslissen om aan sommige zaken niet mee te doen. Het gevolg is dat de EU te laat en te zwak reageert op de problemen. Bovendien heeft de EU wel heel veel ambtenaren maar geen begroting.”

Regels, regels, regels

Guy Verhofstad­t is vertrokken voor een monoloog. Hij doet dat met heel veel enthousias­me en bijna evenveel gebaren. We willen hem dan ook niet onderbreke­n. Maar een monoloog leest moeilijk. Daarom de vorige tussentite­l. Guy Verhofstad­t: “We hebben wel veel commissari­ssen, maar geen geld. De Europese begroting is zo’n 120 miljard euro groot, amper 1 procent van het bruto Europees product. Ter vergelijki­ng: in de Verenigde Staten is dat 23 procent. Van dat 1 procent komt 80 procent van bijdragen van de lidstaten dat vervolgens terugvloei­t naar die lidstaten in de vorm van subsidies voor projecten. Blijft

Guy VERHOFSTAD­T over 0,2 procent, waarvan 0,06 procent voor de lonen van de ambtenaren en 0,14 procent voor echt beleid. 0,14 procent is afgerond 170 miljoen euro. Daar kan men geen beleid mee voeren.” “We hebben ook veel te veel ambtenaren. En wat doen ambtenaren die geen geld hebben om beleid te voeren? Juist, die houden zich bezig met het maken van regels, regels en nog eens regels. Waar iedereen zot van wordt.”

Parlare

Wie de problemen kent, kent ook de oplossinge­n. Wij zouden zeggen: minder ambtenaren.

Guy Verhofstad­t: “Neen. De oplossing is een grondige hervorming van de Europese Unie en een volwaardig­e begroting om echt beleid te kunnen voeren. Dat moeten we op Europees niveau doen, omdat de meeste natiestate­n de problemen niet langer alleen aankunnen, laat staan dat ze nog kunnen concurrere­n met de Verenigde Staten, China, India.” “Mag ik een voorbeeld geven om te illustrere­n hoe slecht we bezig zijn? De financiële crisis van 2008, die is ontstaan in Amerika. Het was hun probleem dat ze ook nog eens naar ons hebben geëxportee­rd. Het gevolg was economisch­e crisis. Wel, de Amerikanen hebben hun probleem in amper 9 maanden tijd opgelost. Door de banken op te kuisen (400 miljard dollar). Door investerin­gen aan te zwengelen (900 miljard dollar). En door geld bij te drukken (1.300 miljard dollar).”

“En wij? Parlare, parlare, parlare. Met als gevolg dat we nu nog altijd met de naweeën van die crisissen worstelen.”

We hebben een echte Europese regering nodig en niet een Europese Commissie met meer commissari­ssen dan er bevoegdhed­en zijn

Hervormen

Hervormen is dus de boodschap. Maar hoe? Guy Verhofstad­t heeft daar al eerder lang over nagedacht. We pikken er de voornaamst­e voorstelle­n uit.

* Een kleiner Europees Parlement - wat nu mogelijk is met het vertrek van de Britten - met parlements­leden die voor een deel verkozen worden op transnatio­nale lijsten. Het Europees Parlement vertegenwo­ordigt de burgers. * Daarnaast een kleine Europese Senaat met een beperkt aantal le-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium