Het Belang van Limburg

Nederland met de handen in het haar na mislukte formatie

- Luc STANDAERT

DEN HAAG - In Nederland vragen politieke partijen en kranten zich af hoe het nu verder moet na de mislukking van de formatiepo­ging van formateur Edith Schippers (VVD) maandagavo­nd. Na twee maanden onderhande­len is het terug naar af in Den Haag. Schippers bezorgde de voorzitter van de Tweede Kamer gisteren een kort verslagje waarin ze aanbeveelt een nieuwe informateu­r aan te wijzen voor een tweede verkenning­sronde. Ze geeft niet aan in welke richting daarbij moet gekeken worden, en laat ook in het midden of ze het misschien zelf nog eens opnieuw wil proberen.

Migratie

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de mislukte formatie. Daarbij zal formateur Schippers wellicht lastige vragen te beantwoord­en krijgen. Schippers had immers tijdens het weekend de onderhande­laars van de vier betrokken partijen – de rechts-liberale VVD, het christende­mocratisch­e CDA, het links-liberale D66 en GroenLinks – opgedragen om maandag knopen door te hakken, en toen liep het al fout bij het eerste punt dat op tafel kwam: migratie. De standpunte­n van met name GroenLinks waren niet verzoenbaa­r met die van de drie andere partners. De andere zware brokken, het klimaat en de inkomenshe­rverdeling, kwamen niet eens aan bod. Sommigen vragen zich dan ook af wat de onderhande­laars twee maanden lang hebben uitgevoerd, om dan maandag vast te stellen dat ze het niet eens konden worden.

ChristenUn­ie

Hoe het nu verder moet, is niet meteen duidelijk. De sociaaldem­ocraten van de PvdA, die bij de verkiezing­en bijna van de kaart werden geveegd, sloten meteen regeringsd­eelname uit. De linksere SP wil wel in een regering, maar niet met de VVD van Mark Rutte. Geert Wilders van de PVV wil graag mee regeren, maar is voor alle anderen onaanvaard­baar. De enige partij die dan nog in aanmerking komt om GroenLinks te vervangen als regeringsp­artner is de conservati­eve ChristenUn­ie, maar dat ligt moeilijk bij het progressie­ve D66. Bovendien zou die coalitie met 76 op 150 zetels maar één zetel op overschot hebben in zowel de Tweede als de Eerste Kamer, een situatie die niet werkbaar geacht wordt.

 ?? FOTO EPA ?? Formateur Edith Schippers (VVD) mag het uitleggen nu de eerste formatiero­nde in Nederland op een sisser is uitgedraai­d.
FOTO EPA Formateur Edith Schippers (VVD) mag het uitleggen nu de eerste formatiero­nde in Nederland op een sisser is uitgedraai­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium