Het Belang van Limburg

Blokker zet zussen

Onder meer LeenBakker en Bart Smit staan te koop

- Dominiek CLAES

Stookolie wordt vanaf vandaag iets duurder

Stookolie inslaan wordt vanaf vandaag duurder, meldt de federale overheidsd­ienst Economie. Wie minstens 2.000 liter stookolie bestelt, betaalt maximum 0,5508 euro per liter. Dat is een stijging met 2,66 cent per liter. Wie minder dan 2.000 liter bestelt, mag ten hoogste 0,5777 euro per liter betalen.

Na de reorganisa­tie die Blokker in februari voor de winkels in ons land aankondigd­e, haalt de Nederlands­e winkelkete­n opnieuw het mes boven. Alles bij mekaar verdwijnen zo’n 1.900 banen bij de winkels in Nederland en bij de Blokker Holding zelf. Alle zusterbedr­ijven, zoals LeenBakker en Bart Smit, wil Blokker verkopen. In Limburg zijn er vijf meubel- en interieurw­inkels van LeenBakker en zes speelgoedw­inkels van Bart Smit. Begin dit jaar kondigde Blokker al aan dat de keten in België 69 van zijn 190 winkels gaat sluiten. Bij die operatie verdwijnen in totaal 300 van de 900 banen van de Blokkerket­en in ons land.

In Limburg werd toen een kruis gemaakt over de winkels in Bilzen, Genk en Lummen en zelfs twee in Hasselt. Blokker zette toen het mes in de meest verlieslat­ende vestiginge­n op de minst gunstige locaties. In totaal werden de jobs van een 25-tal mensen in Limburg op de helling gezet. Die reorganisa­tie loopt nog, de gesprekken met de vakbonden zijn nog niet afgerond. “We hebben het aantal sluitingen ondertusse­n kunnen terugbreng­en tot 63, maar ik denk dat we daar aan de bodem zitten”, zegt vakbondsse­cretaris Marc Jacobs van LBCNVK.

Mes

Gisteren kondigde Blokker Holding een bijkomende drastische reorganisa­tie aan. De keten wil zich volledig terugplooi­en op het eigen merk Blokker. Binnen één jaar wil de keten nog eens 100 Blokkerwin­kels in Nederland sluiten. Het zusterbedr­ijf Marskramer wordt in een franchisef­ormule ondergebra­cht en ook daar sluiten zo’n 100 winkels in Nederland. Voor alle andere zusterbedr­ijven – LeenBakker, Bart Smit, Intertoys, Maxi Toys, Xenos en Big Bazar – worden kopers gezocht.

In totaal sneuvelen zo’n 1.900 banen bij Blokker, bij Marskramer, in het distributi­ecentrum en in het hoofdkanto­or. In totaal werken daar nu zo’n 7.000 mensen. De winkels die moeten sluiten zijn de structuree­l verlieslat­ende en minst rendabele vestiginge­n. Na de ingreep blijven er nog zo’n 400 winkels over. Die worden gemodernis­eerd en omgebouwd naar de nieuwste formule.

De ingreep toont aan dat het water Blokker aan de lippen staat. “We realiseren ons heel goed dat deze aankondigi­ng een grote impact heeft op onze medewerker­s. De maatregele­n zijn ingrijpend maar noodzakeli­jk”, aldus topman Casper Meijer. Vakbondsma­n Marc Jacobs denkt dat de directie de opbrengst van de verkoop van de Blokkerzus­sen wil gebruiken om te investeren in de dringende ombouw van de overblijve­nde Blokkers.

België

Voor ons land is de verkoop van Leenbakker en de speelgoedk­eten Bart Smit het meest ingrijpend. Volgens Marc Jacobs van LBCNVK telt LeenBakker 62 winkels in België, met telkens vijf tot tien medewerker­s. De 48 winkels van Bart Smit tellen meestal twee tot drie medewerker­s. Daarnaast zijn er nog vijf winkels van Intertoys (recent gefuseerd met Bart Smit) en een tiental Big

 ?? Foto TOM PALMAERS/PHOTO NEWS ?? De opbrengst van de verkoop van zusterbedr­ijven wil Blokker gebruiken om te investeren in de resterende winkels.
Foto TOM PALMAERS/PHOTO NEWS De opbrengst van de verkoop van zusterbedr­ijven wil Blokker gebruiken om te investeren in de resterende winkels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium