Het Belang van Limburg

STRIJD OM LIMBURG

ZATERDAG 27 MEI LIMBURGSE FINALE IN PLAY-OFF 2

- Roger COX

Mathematis­ch is het nog geen feit, bij een monsterzeg­e met zes goals verschil kan KV Mechelen vrijdag STVV nog uit de finale halen. Maar noteer nu al maar in uw agenda: play-off 2 krijgt op 27 mei in Genk een puur Limburgse finale. De droom van al wie geel-blauw bloed door de aderen heeft stromen, werd gisteren op ’t Lisp realiteit. Na een zwakke eerste helft zetten de Kanaries na rust stevig orde op zaken. Met de onnavolgba­re Pieter Gerkens weer in een hoofdrol.

Roland Duchâtelet wil naar volgend seizoen toe zieltjes terugwinne­n bij STVV. Hij krijgt daar volgende week zaterdag de gelegenhei­d voor. Aangezien het gros van de STVV-supporters er niet eens aan denkt om een voet te zetten in de Luminus Arena, is een groot scherm op de Kleine Markt op Stayen een goed alternatie­f. Succes verzekerd, want de Smurfen kloppen, is toch de ultieme droom van elke rechtgeaar­de Kanarie-fan.

Ook in Genk zullen ze niet rouwig zijn om dit scenario. Zij krijgen in de eindstrijd het thuisvoord­eel. Liever dat dan een trip naar bijvoorbee­ld Mechelen. Een mooie recette en spankracht zijn verzekerd.

Beauty van Benson

Nochtans zag het er gisteren in de eerste helft vrij somber uit voor STVV. Aan de rust stond het met 1-0 in het krijt. Niet toevallig na een doelpunt van de kwikzilver­en Benson, die Pirard met zijn gouden linker het nakijken gaf. Daarmee klom de thuisploeg verdiend op voorsprong. Bij STVV viel er van de zo bewierookt­e teamspirit en organisati­e weinig of niks te merken. Bovendien moest Ivan Leko ook de hand in eigen boezem steken. Hij had Peeters, Bolingoli en De Sart in de dug-out geposteerd. De vleugels van de Kanaries werden bemand door Swers en Cuevas, die vanonder de mottenboll­en was gehaald maar eens te meer niet kon bekoren. “Cuevas en Swers waren nochtans niet het probleem”, nam Ivan Leko achteraf het duo in beschermin­g. “Het zat niet goed met onze mentalitei­t. Wij dachten dat wij hier in Lier even puur op klasse konden komen winnen. Zoals Barça en Real dat plegen te doen. Maar zo werkt het niet. Ik heb de jongens tijdens de rust gevraagd wat ze van plan waren: met 4-0 de boot in te gaan of toch proberen terug te slaan?”

Gerkens een fenomeen

Het werd dat laatste. Zonder Cuevas en Swers, jawel. Zij bleven in de kleedkamer achter en werden afgelost door Bolingoli en Peeters. Daardoor kon ook Gerkens weer op zijn vertrouwde positie, een rij hoger, postvatten. De Truiense metamorfos­e was opzienbare­nd. In het vierde kwartier werd de thuisploeg helemaal zoek getikten binnen de kortste keren stond het weer gelijk. Dankzij dat fenomeen aan Truiense zijde, genaamd Pieter Gerkens. Het was opnieuw een simpele intikker maar zijn neus voor de juiste positie is straf. Dertien goals, waarvan zeven in play-off 2, kronen zijn palmares.

STVV rook nu bloed en na een te late tackle van Yakubu op De Petter mocht Vetokele vanaf de penaltysti­p het ticket voor de finale van play-off 2 veiligstel­len. Een snedige Ceballos deed er nog eentje bij. “Racing, Racing, Sintruin komt eraan”, scandeerde de mee- gereisde bezoekende aanhang. 27 mei wordt inderdaad een sportieve hoogdag voor Limburg. We krijgen in play-off 2 een heruitgave van de finale van 2010.

Barcelona-PSG

Ivan Leko durfde het na de winst in Lier al aan om voorzichti­g vooruit te blikken naar die heuglijke dag.

“Eerst moeten we play-off 2 vrijdag nog op een goeie manier afsluiten tegen Mechelen. Niet vergeten, in voetbal kan alles. Herinner u Barcelona-PSG. Maar goed,

ik ga ervan uit dat we volgende week zaterdag naar Genk reizen. Eén van de beste ploegen van België, daar moeten we niet flauw over doen. Kijk eens naar het doelsaldo in hun poule. Bovendien is het een sterk gestructur­eerde ploeg. Op alle vlakken. Een echte topclub, zeg maar. Toch heb ik het volste vertrouwen in mijn eigen ploeg. Onze tweede helft was weer van uitstekend­e makelij. Chapeau, een ander woord heb ik er niet voor. In één match kan alles gebeuren. Ook in Genk.”

 ??  ?? In het slot werd de thuisploeg compleet zoek getikt. Dankzij een fenomenale Pieter Gerkens.
In het slot werd de thuisploeg compleet zoek getikt. Dankzij een fenomenale Pieter Gerkens.
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium