Het Belang van Limburg

“Ga je bewijzen, zei Kim me”

-

Het was een verrassing toen coach Brian Lynch zijn vertrek van Limburg United naar Charleroi aankondigd­e. Tot zijn verbazing zei zijn vrouw - Kim Clijsters, de bekendste Limburgse ter wereld - nog ja ook. Meer nog, zij trok hem over de streep. Alleen dochterlie­f/basketbals­ter Jada gaat voorlopig nog niet overstag: zij blijft fan van Limburg United.

Ook in Charleroi waren ze wat verbaasd. Lynch: “Daar zeiden ze eerst: Dit is toch geen grap? We hadden nooit gedacht dat je Limburg zou verlaten. Wel, dat is de perceptie die ik meezeul, omdat ik mij hier met Kim heb gesetteld. Natuurlijk ben ik hier zielsgeluk­kig. Ik ben hier geïntegree­rd, versta eindelijk de taal.” Maar dat zijn vrouw hem het laatste duwtje zou geven, had ook hij niet verwacht. “Toen we de finale van de beker haalden, voelde ik mij voor het eerst in mijn carrière als coach hulpeloos. Wij moesten un-fucking-believable spelen om iets te kunnen doen, maar waren niet goed genoeg. Ik dacht: wil ik wel een coach blijven die een gemiddeld team goed kan laten spelen, of wil ik bewijzen dat ik met een betere ploeg betere resultaten kan behalen? En zou die stap misschien deuren naar de nationale ploeg openen? Misschien zelfs naar het buitenland?”

Go for it

“Ik begon daar met mijn vrouw over te praten. Het was, zelfs voor mij, een volslagen verrassing toen Kim zei: Brian, ik zou het doen, go for it. Laat zien wat je kunt. Als je wil dat mensen je serieus nemen in België, moet je jezelf bewijzen. Zelfs als dat op termijn betekent dat je naar het buitenland moet, ik steun je honderd procent. Ze zei: Ik zeg niet dat je te goed bent voor Limburg, wel dat je niet weet hoe goed je bent als je het niet probeert bij een betere ploeg. Als je faalt, oké, dan weet je het tenminste. Toen wist ik het zeker: nu moet ik er voor gaan.”

En dus heeft Lynch al een appartemen­tje in Charleroi gekozen, om daar een uitvalsbas­is te hebben. Maar dochter Jada staat nog pal achter de ploeg waar papa nog even coach is. “Jada is in de ban van Limburg United, vindt de bijnamen van sommige spelers geweldig. Dan Jansen noemen we bijvoorbee­ld Danimal. Wow, Danimal!, roept ze dan tegen ons. Haar hart blijft bij de club. Al denk ik wel dat ze binnenkort weer voor papa zal supportere­n.”

 ?? Foto KH ?? Coach Brian Lynch.
Foto KH Coach Brian Lynch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium