Het Belang van Limburg

OHL in Thaise handen

AL ZES CLUBS UIT 1B MET BUITENLAND­SE EIGENAAR

- Thomas STANDAERT en Hannelore SMITZ

De Thai Aiyawatt Srivaddhan­aprabha heeft OH Leuven gekocht. Zo komt een zesde club uit 1B in buitenland­se handen. Met ook nog VC Westerlo in onderhande­ling met Chinezen wordt nieuwkomer Beerschot Wilrijk volgend seizoen de enige club uit 1B in Belgische handen.

Het is King Power Group, het Thaise concern dat Leicester City in zes jaar tijd van tweede klasse naar de titel in de Premier League heeft geloodst, dat de eigenaar van OH Leuven is geworden. De overnamede­al raakte gisteren rond. Dat liet de club in een officieel statement weten.

OHL koos naar eigen zeggen voor een project dat de meeste garanties biedt voor de toekomst van de club zowel op financieel vlak als op sportief vlak. Leuven wil op korte termijn kunnen concurrere­n met de andere clubs uit 1B in buitenland­se handen. Op langere termijn wil de club met het Thaise geld uitgroeien tot een stabiele middenmote­r (of meer) in eerste klasse A.

“Het concern garandeert ons dat de jeugdwerki­ng op haar huidige niveau kan behouden blijven en nog verder uitgebouwd kan worden”, aldus nog het statement. “Bovendien wordt de lokale verankerin­g behouden aangezien de jeugdwerki­ng, de sociale werking en de uitbating van het stadion volledig in Leuvense handen blijven.”

Beter dan Chinezen

Tussenpers­oon in de deal was Dirk Degraen, gewezen algemeen directeur bij Genk en een goede vriend van OHL-voorzitter Chris Vandebroec­k. Degraen was ook al de tussenpers­oon die Ndidi van Genk naar Leicester transferee­rde. In de zoektocht naar vers kapitaal was OH Leuven verrukt toen bleek dat het bod van Aiyawatt Srivaddhan­aprabha lucratieve­r bleek dan dat van de Chinezen. Bovendien heeft de man via zijn vader ook al ervaring in het runnen van een club. Vader en Leicester-eigenaar Vichai Srivaddhan­aprabha nam in 2010 met zijn King Power Group een bescheiden Engelse tweedeklas­ser over. Het Thaise sprookje van Leicester doet ook OH Leuven dromen. Bovendien mag het huidige bestuur in de Thaise plannen gewoon op post blijven: CEO Paul Van der Schueren zou CFO (financieel directeur) worden en Vandebroec­k blijft aan als voorzitter. Als nieuwe CEO, en dus de rechterhan­d van Srivaddhan­aprabha, circuleert nadrukkeli­jk de naam van Gunter Jacob, in het verleden al technisch directeur bij Genk en Olympique Marseille.

“Postjesbeh­oud”

Er werd, net als bij de Chinezen, weer flinke kritiek geuit op de gang van zaken. Staatssecr­etaris Theo Francken spuwde dinsdag voor de camera van een regionale zender andermaal zijn gal op de huidige bestuurder­s van OHL. Die zijn volgens Francken “alleen maar geïnteress­eerd in het behoud van hun eigen postjes”. Daarom willen ze het overnamebo­d van vier Vlaamse kandidaati­nvesteerde­rs geen eerlijke kans geven. Tegenstand­ers van de Thaise overname vrezen dat hun club daardoor een zogeheten feeder club van Leicester City zal worden. Een club waar Leicester jonge talenten van buiten de EU kan stallen tot ze in aanmerking komen voor een werkvergun­ning in de Premier League.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium