Het Belang van Limburg

EN NU DOORSTOMEN TOT IN MILAAN? Stormwind Tom Dumoulin verpletter­t tegenstand in tijdrit

- Bram VANDECAPEL­LE

Een mokerslag was het. De tijdrit van Tom Dumoulin in Umbrië. Behalve Geraint Thomas (49”) en Bob Jungels (56”) reed hij het totale deelnemers­veld en dus ook de andere favorieten op minuten. De in het Limburgse Kanne wonende Nederlande­r deed er op de persconfer­entie nog een tikje bovenop: “Ik voelde mij niet eens super.” Zo woest hij zondag was op de Blockhaus nadat een politiemot­or zijn helper Wilco Kelderman had doen opgeven, zo dolgelukki­g was Tom Dumoulin gisteren. Dat hij net in Umbrië zijn spierballe­n liet rollen, was nog mooier meegenomen. Dumoulin heeft iets met Umbrië. Het was in deze regio dat hij begin juli 2015 op ‘verplichte’ vakantie kwam. Hij had net een schouder gebroken in de Tourrit naar Hoei en was toe aan ontspannin­g.

Een nieuwe wereld gaat voor Dumoulin niet open. Ook vorig jaar won hij de eerste tijdrit in de Giro. Het leverde hem zes dagen roze op, om op dag elf af te stappen in functie van de Olympische Spelen, zijn hoofddoel van 2016. Dit jaar heeft hij een ander doel. “Ik wil mij in de Giro herontdekk­en als klassement­srenner en proberen de twee tijdritten te winnen”, zei hij vlak voor de start van de 100ste Ronde van Italië. En passant zei hij er ook bij dat hij zou tekenen voor een plaats op het eindpodium in Milaan.

Zijn eerste van drie doelen werd in Montefalco met groot machtsvert­oon gehaald. “Ik ben niet verrast dat ik won. Maar ik ben wel verbaasd dat de verschille­n aan de meet zo groot waren. Ik had onderweg niet eens mijn beste gevoel ooit in een tijdrit. Vooral de laatste vier kilometer met de wind tegen waren heel hard”, zegt de 26jarige Nederlande­r, die vandaag in het roze mag starten.

Na tien etappes en vooral zijn demonstrat­ie in de tijdrit mag Dumoulin dromen van meer roze dagen. Zijn voorsprong op eerste achtervolg­er Quintana bedraagt al 2’23”. “Het is een mooie voorsprong. Maar in die lastige derde week betekent tweeëneenh­alve minuut niks. Ik ben nog altijd bang van die derde week. Een slechte dag kan minuten tijdverlie­s betekenen. Het klopt dat ik op de Blockhaus bij de besten bergop reed. Maar die rit bestond maar uit één echte klim. Vanaf morgen wachten er ritten met drie of vier loodzware cols. Mijn rivalen blijven dezelfde: Quintana, Pinot,… er zijn er heel wat. Zelfs Thomas schrijf ik nog niet af.”

Ploeg fel verzwakt

Dumoulin houdt meer dan een slag om de arm. Terecht. Door het uitvallen van Wilco Kelderman is zijn Sunweb-ploeg in het klimwerk fel verzwakt. Er wachten de rozetruidr­ager en zijn zeven dienaars nog twaalf lastige dagen. Toch ziet het er gunstig uit voor Dumoulin. In Milaan wacht immers nog een slottijdri­t van 30 kilometer. “De tijdrit in Milaan is korter en vlakker. Ik heb er dus minder tijd om tijd te winnen. Maar de anderen zullen in de bergen zeker tijd op mij moeten pakken. Dat weten ze ook maar al te goed.” Dumoulin verloor in de aanloop naar deze Giro twee kilogram gewicht en hij trok op hoogtestag­e om het bergop rijden beter te verteren. Tijdens de examenreek­s van volgende week zal moeten blijken of dit voldoet. Maar tot dan kleurt de roze ronde, met ook nog Mollema op plaats drie, oranje.

 ?? Foto EPAEPA ?? Tom Dumoulin: “Ik had onderweg niet eens mijn beste benen ooit in een tijdrit.”
Foto EPAEPA Tom Dumoulin: “Ik had onderweg niet eens mijn beste benen ooit in een tijdrit.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium