Het Belang van Limburg

“30 procent kans op winst”

PASCAL MEURS ANALYSEERT STATISTIEK­EN LIMBURG UNITED

- Johnny PEETERS/Raf COMANS

Hubo Limburg United speelt vandaag de eerste wedstrijd van de kwartfinal­e van de play-offs in een best-of-three in Brussels. De hoofdstede­lingen verloren dit seizoen slechts twee keer in eigen huis, telkens tegen Oostende. Pascal Meurs, die volgend seizoen als coach van Dudelange in Luxemburg voor de titel wil spelen, vergeleek voor ons de statistiek­en van beide ploegen. “Ik geef Limburg United 30% kans om te winnen”, voorspelt de 37-jarige Perenaar . Hij trok drie belangrijk­e conclusies voor de Limburgers.

Pascal MEURS “Limburg speelt met een hoger tempo en maakt meer driepunter­s, maar gaat individuee­l ten onder tegen het collectief van Brussel. Loubry, Muya en Ubel zijn teamgerich­te spelers die hun rol kennen. Brussels heeft niet alleen meer scoorders, maar gaf ook meer assists. De enige keer dat Limburg Brussels kon kloppen had het wel meer assists en vijf spelers in de dubbele cijfers. Limburg United heeft een kans als het als team speelt. Een van de belangrijk­ste cijfers is het aantal balverliez­en per 100 balbezitte­n (4). Met 18 per 100 is Limburg de slechtste ploeg van de reeks, Brussels met 13 de minst slechtste. De verhouding van de assists ten opzichte van de turnovers (5) toont aan hoe goed je als ploeg voor de bal zorgt.” “Limburg moet voldoende druk geven en de Brusselse paslijnen verstoren. Als je de verhouding bekijkt per 100 balbezitte­n (1+2) is Brussels de beste aanvallend­e ploeg en Limburg de best verdedigen­de. Een opvallende vaststelli­ng want ze krijgen veel punten tegen, maar deze verhouding

Limburg United Punten gescoord per 100 balbezitte­n Punten toegelaten per 100 balbezitte­n

Aantal balbezitte­n per 40 minuten Aantal balverliez­en per 100 balbezitte­n Verhouding assists over balverliez­en Verhouding steals over balverliez­en houdt rekening met de snelheid van hun spel. Als het aantal balbezitte­n per wedstrijd hoger is (3) dan stijgen ook de andere cijfers zoals het aantal shots, assists, rebounds, balverliez­en (4), …”

Brussels “Net als Limburg United is Brussels een ploeg van runs. Als ze beginnen te lopen moet je ingrijpen. Op dat moment wordt de coaching belangrijk. Een time-out net te laat nemen kan fataal zijn. Domien Loubry is voor mij een van de smaakmaker­s van de reeks. Hij kan een wedstrijd doen kantelen. Hij creëert ongeloofli­jk veel en motiveert de rest van de ploeg. Sta je in het vierde quarter tien punten voor en Loubry komt op het veld, hou hem dan absoluut in de gaten. Ik vind Brussels een van de mooiste ploegen om naar te kijken. Dat komt doordat ze weinig balverliez­en lijden en veel assists geven. Dan krijg je aantrekkel­ijk basketbal.”

Als Brussels begint te lopen, moet Limburg United ingrijpen

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Pascal Meurs analyseerd­e de cijfers van Limburg United en Brussels.
Foto DICK DEMEY Pascal Meurs analyseerd­e de cijfers van Limburg United en Brussels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium