Het Belang van Limburg

Petitie voor Armine en Hovhannes

Uitwijzing dreigt voor Armeens gezin uit Zichen

- Dirk ROEFFLAER

De dienst Vreemdelin­genzaken in Brussel beslist vandaag over het lot van het Armeense gezin Ladoyan, dat al zeven jaar in Zichen (Riemst) woont. De twee kinderen, die helemaal geïntegree­rd zijn, lopen school in het Viio in Tongeren en hun klasgenote­n zijn gisteren met een petitie gestart. Het gezin Ladoyan vluchtte zeven jaar geleden uit Armenië. De kinderen liepen eerst school in Zichen en trokken daarna na het Viio in Tongeren. Vandaag zit zoon Hovhannes (15) in het vierde jaar Latijnse, zijn zus Armine (13) in het tweede jaar Latijnse. Volgens directeur Wouter Heuts zijn het twee voorbeeldi­ge leerlingen: “Het zijn goede studenten, niet enkel qua punten, maar ook qua attitude. Ze hebben een heel goede omgang en liggen goed in de groep.”

Paniek

Maar nu hangt hen plots een uitwijzing boven het hoofd. “Maandag heeft Hovhannes me verteld dat zijn familie misschien zal worden uitgewezen en dat ze woensdag (vandaag) alle vier bij de dienst Vreemdelin­genzaken in Brussel worden verwacht”, vertelt Heuts. “Hij was helemaal in paniek

Ilana VAN DEN BROK klasgenote van Armine en vroeg of ik hem wilde helpen bij het samenstell­en van het dossier. We hebben getuigenis­sen van klasgenote­n en leerkracht­en verzameld. Daarnaast hebben we enkele documenten gebundeld die aantonen dat Hovhannes en Armine voorbeeldi­ge leerlingen zijn. Veel meer konden we niet voor hen doen. De jongen is ons ongelofeli­jk dankbaar.”

Maar ook de klasgenote­n van Hovhannes en Armine liet het nieuws niet onberoerd. Zij startten dinsdag een petitie op met de vraag om Armine en Hovhannes in België te laten blijven zodat ze hun secundair onderwijs kunnen afmaken in deze school. “Het is toch wraakroepe­nd dat kinderen die hier al zeven jaar zijn en hun leven hebben opgebouwd nu gedwongen zouden worden om het land te verlaten, hun vrienden en kennissen achter te laten en een einde zien komen aan hun succesvoll­e schoolloop­baan. We hopen dat we met deze acties het dossier op een positieve manier kunnen ondersteun­en”, aldus Heuts.

Veel vrienden

Hovhannes was er gisteren niet gerust in: “We worden alle vier in Brussel verwacht. Er gaat een advocaat mee. Ik hoop dat ik hier tussen mijn vrienden mag blijven om mijn studies af te maken.” Op de vraag wat hij later wil worden, moet hij niet lang nadenken. “Een goed mens”, klinkt het. Zijn klasgenote­n zijn erg onder de indruk. “Hovhannes is een heel vriendelij­ke kerel. Ik zit al drie jaar bij hem in de klas en ken hem heel goed”, weet Bram De Jaegher. Zus Armine (13) kijkt ook bang uit naar het verhoor in Brussel: “Het voelt allemaal een beetje raar. Ik heb veel vrienden hier. Hopelijk krijgen we goed nieuws”, hoopt het meisje, dat droomt van een carrière als advocaat of rechter. Haar vriendin Ilana van den Brok vindt een uitwijzing niet kunnen: “Ze wonen al zo lang in België, ze kent onze cultuur door en door. En nu zou ze weg moeten? Dat kan toch niet zomaar.”

Ze woont al zo lang in België, ze kent onze cultuur door en door. En nu zou ze weg moeten? Dat kan toch niet zomaar

 ?? FOTO'S DIRO ?? De klasgenote­n van Armine (midden met jeans) en Hovhannes (inzet, rechts met blauw T-shirt) zijn onder de indruk van de gang van zaken.
FOTO'S DIRO De klasgenote­n van Armine (midden met jeans) en Hovhannes (inzet, rechts met blauw T-shirt) zijn onder de indruk van de gang van zaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium