Het Belang van Limburg

Huis helemaal overwoeker­d door klimop

Buurman vreest al jaren voor instorting en asbest

- Chris NELIS

In de Voskenslaa­n in Waterschei is een leegstaand huis volledig overwoeker­d door klimop en onkruid, zodanig dat zelfs de schouw niet meer zichtbaar is. Buurman Pierro Rizzo is al jaren misnoegd door de overlast die hij van het huis ondervindt, maar botst met zijn klachten steevast op een muur. Onder meer omdat de eigenaar al meer dan twintig jaar dood is en de erfgenamen afzien van de erfenis. De stad hoopt nog voor de zomer een oplossing te vinden. Het heeft iets onwezenlij­ks. Het huis in de Voskenslaa­n dat alleen maar in de vorm van klimop herkenbaar is. Een leuk beeld, maar buurman Pierro Rizzo kan er al lang niet meer mee lachen. “Ik denk dat onze buurman bijna 25 jaar geleden werd opgenomen in een rustoord”, doet Pierro het verhaal. “Iets meer dan 20 jaar geleden is de man overleden. De notaris is dan op zoek gegaan naar zijn erfgenamen in het buitenland, maar die wilden het niet hebben. Waarschijn­lijk omdat de kostprijs en de achterstal­len hoger waren dan de waarde van de woning. Sindsdien is daar niets meer aan gebeurd. Er komt ook nooit iemand waardoor het onkruid en vooral de klimop er welig groeien.”

Ratten

Rizzo kapt al jaren het groen in de tuin van zijn vroegere buurman. “Ik breng dat ook telkens naar het containerp­ark”, zegt Rizzo. “Ik moet wel. Anders heb ik er nog veel meer last van. Ik heb ook getracht de klimop van het huis te verwijdere­n, maar daar is geen beginnen aan. Dat is zodanig overwoeker­d dat het gestel van het huis gevormd wordt door de klimop. Neem dat weg en het huis stort in. Maar de wortels en takken hebben nu ook hun weg gevonden naar de achterbouw van de woning en daar die oude golfplaten met asbest stuk gedrukt. De kans dat asbestveze­ls naar ons toe waaien, wordt met de dag groter. Bovendien lopen mijn kleinkinde­ren en ook andere kinderen hier geregeld rond. Wat als zij in de omgeving zijn en het huis stort in? Ik wil er echt niet aan denken. Dit is toch levensgeva­arlijk. En dan heb ik het nog niet gehad over de ratten die het huis hebben ingenomen. Ik ben nu al jaren bij alle mogelijke instanties gaan aankloppen, maar vang overal bot. Ook bij de stad krijg ik geen gehoor.”

Verkoop

Burgemeest­er Wim Dries zegt in een reactie dat er wel degelijk gewerkt wordt aan de zaak. “Onze diensten kennen de toestand heel goed”, zegt Dries. “En mijnheer Pierro RIZZO

Buurman Rizzo heeft ook alle gelijk om het probleem aan te klagen. Ik begrijp zijn frustratie. Het heeft een heel poosje geduurd vooraleer het juridisch ook vooruit kwam. Maar op dat vlak hebben wij als stad geen enkele bevoegdhei­d. De rechtbank heeft inmiddels een advocaat aangesteld die instaat voor de verkoop van het huis. Hij gaat het nu eerst gewoon trachten te verkopen, en als die niet lukt verkoopt hij het per opbod. We hopen dat we hier voor de zomer uit zijn. Dat van die asbestplat­en is nieuw voor mij. Dat zat niet in het dossier. We zullen eens kijken of we via die weg zelf kunnen ingrijpen.”

De wortels van de klimop drukken nu ook de asbestplat­en op de achterbouw stuk. De kans dat er asbestveze­ls naar ons waaien, wordt met de dag groter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium