Het Belang van Limburg

“Irak heeft heerlijke specialite­iten”

Eerste Iraaks restaurant in Limburg opent in Genk

- Chris NELIS

Pal tegenover het stadhuis van Genk is het eerste Iraaks restaurant in Limburg sinds kort geopend. Dua Kedhom (39) en Hareth Al Rubie (40) kwamen in 2008 in België terecht nadat ze noodgedwon­gen hun land moesten ontvluchte­n. Sinds deze maand biedt het echtpaar gerechten en specialite­iten aan die nooit eerder op een menukaart in onze provincie stonden. “Irak heeft heerlijke specialite­iten”, luidt het. “We zijn in 2008 in België toegekomen”, zegt Dua Kedhom. Omdat het er niet naar uit zag dat we terug naar Irak konden - nog steeds niet - om daar een normaal leven op te bouwen, hebben we beslist om ons aan te passen aan het leven in België. In eerste instantie door grondig de taal te leren. In Irak zijn we allebei afgestudee­rd als bachelor in de computerwe­tenschappe­n. We hoopten natuurlijk dat we in België in die branche werk zouden kunnen vinden. Maar onze diploma’s worden hier niet gelijkgest­eld, waardoor we van nul af aan moesten beginne, mét onze drie dochters.” Dua: “Ik heb inmiddels heel wat lessen en cursussen gevolgd en ben in die zin drie jaar aan de slag geweest bij vzw Alternatie­f. “Twee jaar stond ik mee in de keuken en één jaar in de bediening. Ook daar heb ik veel geleerd.” Om het gezin perspectie­f te bieden besliste het echtpaar een restaurant te beginnen. “We moeten uiteraard het verschil kunnen maken met andere restaurant­s. Het voordeel dat wij hebben is dat we thuis zijn in de Iraakse keuken. Dat is iets wat ze in Limburg nog niet kennen. We hebben trouwens het allereerst­e Iraaks restaurant van Limburg. Onze keuken heeft natuurlijk wel raakvlakke­n met de Ottomaanse en Arabische maar ze is toch vooral Babylonisc­h. Onze zaak Ishtar is trouwens genoemd naar één van de godinnen uit het oude Mesopotami­ë.” Terwijl Dua zich bekommert om de keuken, neemt Hareth de bediening in de zaal voor zijn rekening.

Kebab

Typisch Iraakse gerechten die op de menukaart staan zijn bijvoorbee­ld muhammara. “Dat is een paprikapur­ee met walnoten”, weet Dua. “We hebben bijvoorbee­ld ook foul mudammas, dat is een gerecht met bonen, yoghurt, tahina - een pasta van sesamzaad - olijfolie en citroen. Ook de Iraakse kebab is niet meteen een zoals ze zich die hier voorstelle­n. Wel is dat gehakt met specifieke kruiden samengekne­pen rond een plat ijzer en zo gegrild. Wat je ook een specifiek Iraaks hoofdgerec­ht kan noemen, is kubbat mosoul. Dat is een soort tarwe met gehakt, ajuinen en rozijnen en gebakken zoals een pannenkoek. Je hebt ook de kubbat halab. Dat is rijstdeeg gevuld met gehakt. Het heeft een heel klein beetje weg van de Italiaanse arancini, maar smaakt toch heel anders. Ja, we hebben ook typische desserts. Ik denk aan basbousa, een lekker afsluitert­je met griesmeel, yoghurt, boter en suiker of aan kleijcha, koekjes gevuld met walnoten of dadels.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Dua Kedhom en Hareth Al Rubie openden vlak tegenover het stadhuis van Genk het eerste Iraaks restaurant in Limburg.
FOTO CHRIS NELIS Dua Kedhom en Hareth Al Rubie openden vlak tegenover het stadhuis van Genk het eerste Iraaks restaurant in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium